Trodde du problematikken med piratkopiering av musikk var et problem som nærmest ble oppdaget da Napster rundt årtusenskiftet dukket opp? Da kan det være på tide å ta en titt tilbake i historien.

Verken Napster-grunnlegger Shawn Fanning eller The Pirate Bay-gjengen har gjort noe som ikke har foregått i over 100 år.

Les også: Pirate Bay vil ta saken til EU-domstolen

Samme problem, samme argumenter
13. juni 1897 publiserte The New York Times en artikkel om piratkopiering i Canada som var i ferd med å ta knekken på industrien.

«'Kanadiske pirater' er det musikkbransjen kaller publiseringshus over hele landet som, de hevder, fyller markedet i med uekte versjoner av de siste copyrightbeskyttede populære sangene. De bruker post til å nå kundene, og medlemmer av American Music Publishers' Associantion antar at musikksalget gjennom legitime butikker i USA har falt med 50 prosent de siste 12 månedene.»

I artikkelen kommer det også fram skrekktall som viser at 5.000.000 sanger ble piratkopiert og solgt bare i løpet av maimåneden det året.

Ønsket samme reaksjoner
Det interessante i artikkelen, utover at problematikken rundt piratkopiering på ingen måte er noe nytt, er at musikkbransjen for over 100 år siden ønsket å innføre nøyaktig de samme restriksjonene overfor postverket som de i dag ønsker å få nettleverandørene til å gjøre. De åpnet for at posten skulle stoppe denne typen forsendelser.

Les også: Telenor sperrer ikke The Pirate Bay

Forskjellen var at de den gang åpnet for at piratvarene skulle sendes tilbake til avsender - eller destrueres. Nå vil de utestenge piratene fra nettet for all fremtid - eller eventuelt saksøke dem.

Les også: Friheten fjernes fra internett