*Nettavisen* Økonomi.

Denne rapporten kan redde Obama

Foto: CHIP SOMODEVILLA (GETTY IMAGES/Montasje)

Her er tallene verden ventet på.

05.11.12 15:32

På tirsdag er det klart for årets begivenhet i amerikansk politikk.

Da er det nemlig duket for det 57. presidentvalget, hvor det blir klart hvem det er som skal bli USAs president og USAs visepresident for perioden 2013-2017.

Begge kandidatene har i lang tid kjempet med nebb og klør om å bli landets øverste sjef de neste fire årene, og utfallet er høyst usikkert.

Men det er spesielt en ting som på forhånd hadde blitt varslet at kunne avgjøre hele sulamitten.

Og det er «verdens viktigste makrotall».

Dette er økenavnet som den månedlige sysselsettingsrapporten har fått. Rapporten har normalt nok sprengkraft til å slette eller skape milliardverdier i finansmarkedene.

Denne gangen er det mye mer som står på spill.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bruce Bennett (Afp)

Dødt løp
Meningsmålinger har i lang tid meldt om tilnærmet dødt løp mellom kandidatene Barack Obama for demokratene og republikanernes Mitt Romney.

Ifølge Gallup er sågar velgerne delt akkurat på midten når det kommer til spørsmålet om de har samme ideologi som kandidatene.

En sammenstilling av 565 meningsmålinger viser at Mitt Romney nå leder med 47,4 prosent mot Obamas 47,2 prosent.

Av de som vedder på presidentvalget er situasjonen annerledes. På Intrade, hvor man kan satse penger på hvem som vinner, er det nå 67,3 prosents sannsynlighet for at Barack Obama får en ny periode. Mitt Romneys sjanser settes til 33 prosent.

Her ser du utviklingen i meningsmålingene de siste månedene:

HTML EMBED

Men det desidert viktigste temaet for velgerne er landets økonomi. Etter finanskrisen har Obama slitt med en skyhøy arbeidsledighet, som i lang tid var det dobbelte av hva den var under Bush-administrasjonen.

Dermed var spennningen før tallenes tale eksepsjonelt høy.

Skulle tallene vise seg å være verre enn ventet vil det bli en klar fordel for Mitt Romney, mens en bedring i situasjonen vil styrke posisjonen til Obama.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: J Pat Carter

Obama-vennlige
På forhånd var det ventet at rapporten vil vise en vekst i sysselsettingen utenfor jordbruket i oktober på 125.000, opp fra 114.000 i september (forrige rapport). Det kom imidlertid separate jobbtall torsdag som indikerte at rapporten kunne bli bedre enn ventet.

Fasiten viser at det ble en økning på hele 171.000.

I privat sektor ble det skapt 184.000 nye jobber, mens det ble kuttet 13.000 i det offentlige. Gjennomsnittlig timelønn falt med 0,01 dollar til 23,58 dollar og en gjennomsnittlig arbeidsuke holdt seg uendret på 34,4 timer.

I tillegg ble tallene for september kraftig oppjustert fra 114.000 til 148.000.

Det er anslått at sysselsettingen i USA over tid må øke med rundt 125.000 personer månedlig for å holde tritt med befolkningsveksten og dermed hindre at arbeidsledigheten øker. Men for at ledighetsraten faktisk skal falle må det skapes mer enn dobbelt så mange jobber som dette.

Økt ledighet
Ledighetsraten er en separat måling som foretas gjennom noen tusen telefonintervjuer hos amerikanske husholdninger. Fra å ha befunnet seg godt over ni prosent i lange perioder av Obamas tid ved makten har den falt markert de siste månedene.

Et viktig moment med denne målingen er personer som gir opp å søke etter ledige jobber utelukkes fra statistikken. De siste årene har flere millioner gjort nettopp dette, noe som får statistikken til å se penere ut.

Denne økte fra 7,8 til 7,9 prosent, som er i tråd med forventningene.

- Uansett er rapporten antakelig marginalt positivt for Obama med tanke på tirsdagens presidentvalg, melder seniorøkonom Knut A. Magnussen hos DnB Markets.

- Det er relativt små ting som kan flytte noen velgere, og det kan være viktig. Det er gjerne mange små ting som kommer på slutten, og de har en tendens til å utvanne hverandre. Men kommer det inn på 7,7 eller mindre, eller 8,0 eller mer så kan det være med på å avgjøre, sier Jan Arild Snoen, forfatter og USA-ekspert, til Nettavisen NA24.

Ettersom tallene ble som ventet tror ikke Snoen at de vil ha noen stor effekt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.