Fra og med onsdag 16. mars kommer skattemeldingen for 2021, som kan gi mange en ubehagelig overraskelse.

En fersk undersøkelse gjort for Storebrand, viser at så mange som 544.000 nordmenn er bekymret for en skattesmell.

– Ifølge undersøkelsen vil det gi alvorlige konsekvenser for over 300.000 nordmenn. Andelen er betydelig høyere for de i yngre aldersgrupper og for de med lavere inntekter.

– Dette gjelder 12 prosent av de under 30 år, 15 prosent i alderen 30-39 år og 18 prosent i husstander med inntekt under 500.000 kroner, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Nettavisen.

Les også: Her er skrekkregnestykket husholdningene ikke vil se

Har de største utgiftene

– Hvordan vil du oppsummere funnene i undersøkelsen?

– Det er ikke overraskende er det er de unge i etableringsfasen som er mest bekymret for en baksmell. I denne perioden av livet er ofte utgiftene størst, og mange har ennå ikke rukket å spare opp til en solid bufferkonto, svarer Tvetenstrand.

En annen gruppe som oftere får baksmell enn andre, er de som har prosenttrekk på skattekortet. Her oppgir du selv hva du venter å ha i inntekt i løpet av året.

– Hvis du tjener mer uten å endre dette, ender du opp med å betale for lite og får det i restskatt på skatteoppgjøret. Her krever det at du følger mer med selv, sier Tvetenstrand.

Les også: Nå bør du sjekke skattekortet: Slik unngår du å gå på en smell

Flere er bekymret

Gitt en forventet renteoppgang, høyere strømpriser, bensinpriser og matvarepriser, er mange i år utsatt for en baksmell.

– Ja, i år vil nok mange merke smellen ekstra hardt. Flere er generelt bekymret for økonomien nå, og da kan det være tungt å måtte hanskes med en uventet skattesmell.

– Hvis du får baksmell og har dårlig råd fra før, hva da?

– Da bør du ikke vente til fristen i august og september. Begynn å betale tilbake det du klarer hver måned allerede fra du mottar skattemeldingen. Nærmer det seg betalingsfristen og du ser at du ikke kommer i mål, kan du ringe skatteetaten og fortelle om situasjonen din, råder Tvetenstrand.

Hun anbefaler å få satt opp en betalingsavtale det er mulig for deg å gjennomføre.

Må ha gode argumenter

– Har du flere regninger som må betales, er skatteetaten en av kreditorene du bør prioritere. Skatteetaten er ikke de enkleste å forhandle med, og du skal ha gode argumenter. Men har du det, får de det ofte til.

I 2019 fikk rundt 800.000 nordmenn baksmell, og i 2020 var tallet oppe i én million. Hvor mange det blir i år, er for tidlig å si.

– At flere fikk baksmell i fjor, er naturlig med tanke på at boliglånsrentene ble satt mye ned på forsommeren.

Det er få som gjør endringer i skattekortet når det skjer endringer i livet som gir skattemessige konsekvenser.

Les også: Nå er det vanlige folks tur til å betale mer skatt

Nytt lån

– Dette kan være hendelser som at du tar opp nytt boliglån og får høyere rentefradrag. Det kan være at renten settes opp eller ned, så rentefradraget endres, eller du selger boligen og ikke lenger har høyt lån, sier Tvetenstrand.

Pass også på ved salg av aksjer, fond eller andre investeringer som du skal betale skatt av gevinst eller få fradrag ved tap. Slike endringer i økonomien gjør at skatten du skal betale blir lavere eller høyere.

– Hvis du ikke endrer skattekortet, vil det føre til baksmell hvis du har betalt for lite skatt gjennom året, eller at du får igjen penger hvis du har betalt for mye, sier Storebrands forbrukerøkonom.

Ikke automatisk

De fleste tenker kanskje ikke over det, men det er en hel del informasjon som automatisk ikke kommer inn i skattemeldingen.

– Du kan ha unoterte aksjer, handlet kryptovaluta eller hatt leieinntekter som er høyere enn de skattefrie beløpene. Dette er eksempler på ting du selv må føre inn i skattemeldingen, sier Tvetenstrand.

Det er derfor viktig å sjekke opplysningene, uavhengig av om du har fått skattesmell eller om du har fått igjen på skatten. Tvetenstrand mener man ikke børe være fornøyd selv om man i første omgang har fått igjen penger og tenkt at det da ikke er viktig å sjekke.

– Og har du fått baksmell, kan det være fradrag du ikke har fått oppført, sier hun.

Les også: Strømprisene til himmels: - Oppriktig bekymret for hvor dette skal ende

9 av 10 åpner meldingen

Tvetenstrand sier at hennes første råd faktisk er å åpne skattemeldingen. Så mange som 9 av 10 gjør det.

– Det er ganske mange, men det betyr likevel at det er en stor andel av oss som samtykker til at det som står i skattemeldingen er riktig uten å sjekke. Det er viktig å ha et forhold til skattekortet ditt. Det er det som avgjør om du får baksmell eller om du får igjen.

– Målet bør alltid være å komme ut i null. Skatteetaten vet mye, men ikke alt om oss.

- Hvis det er feil i skattemeldingen, er det ditt ansvar å rette dette så skatten du betaler er riktig, advarer forbrukerøkonomen.

Pass på rentefradraget

Det største fradraget de fleste har, er fradraget du får for renter du betaler på lån. Det gjelder ikke kun boliglånet, men også kredittkort, forbrukslån og studielån.

– Vær obs på at dersom du har lån sammen med en partner, er det kun en av dere som får rentefradraget oppført på seg, sier Tvetenstrand.

Og her er det viktig å være våken og fordele fradragene riktig, slik at begge får det de har krav på.

– Hvis du er den som har fått skattefradraget, så informér partneren din hvis han heller hun ikke er klar over det. Du ønsker ikke at det vil oppdages om flere år uten at du har sagt noe. Det kan gi skikkelig dårlig stemning, advarer Tvetenstrand-

For deg som eier bolig, fritidsbolig eller sekundærbolig, er det viktig å sjekke at verdien på eiendommene stemmer.

Hjemmekontor

I fjor var ikke pendlerfradraget ført inn, ettersom mange satt på hjemmekontor. Tvetenstrand anbefaler å sjekke at det kommer med dersom du har krav på dette.

Skatteetaten har for øvrig en oversiktlig fradragsoversikt som Tvetenstrand mener er fin å bruke for å ikke glemme ting du kan få fradrag på. Går du mye i pluss eller minus på fjorårets skatteoppgjør, bør du også sjekke status på skattekortet ditt.

Det kan du gjøre ved å logge deg inn på skatteetaten.no, se/endre skattekort og sjekk at informasjonen her stemmer.