Gå til sidens hovedinnhold

Depresjon truer Røde Kors-rettssak

Den utroskapstiltalte byggmesteren Peter Aksel Nielsen er så nedbrutt at han ikke møtte i retten tirsdag morgen. Dermed står den omfattende Røde Kors-rettssaken i fare.

Sykemeldingen, som ble lest opp i åpen rett, går på at Nielsen er så deprimert at han ikke er i stand til å ivareta sine interesser under rettssaken.

Voldsomt press

- Han har fortalt meg at han står under et voldsomt press og at saken har vært en stor belastning, men jeg har ikke registrert noen depresjonstilstand i medisinsk forstand. Men det betyr ikke at så ikke har vært tilfellet, sier Nielsens forsvarer, advokat Truls Dramer til TV 2 Nettavisen.

47 år gamle Nielsen skal allerede ha blitt pågrepet og kjørt til samtale hos politilegen i Oslo. På bakgrunn av politilegens uttalelse avgjør tingrettsdommer Liv Synnøve Taraldsrud onsdag morgen om tiltalte kan pålegges å møte i retten.

Tiltaltes egeninteresse

Aktor, førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim, spurte dommeren om Nielsen burde settes i varetekt etter undersøkelsen hos politilegen, men Taraldsrud kunngjorde at det var i den tiltaltes egeninteresse å møte når retten settes på nytt onsdag.

- Jeg gjorde retten oppmerksom på at det ikke er anledning til å føre en sak uten at den tiltalte er til stede når det vil bli nedlagt påstand om fengsel i mer enn ett år. Ut over det vil jeg ikke kommentere hva Økokrim vil påstå i saken, sier Stoltenberg til NTB.

- Må være tilstede

- Saken kan ikke kjøres uten hans tilstedeværelse, slik vi ser det må han være til stede under rettssaken, sier advokatfullmektig Thomas Klevenberg til TV 2 Nettavisen. Klevenberg forsvarer Nielsens bror, Jørn Rune Ramfløy (40).

Sammen med en tredje bror, tidligere administrasjons- og økonomisjef i Røde Kors Odd Gunnar Ramfløy (46), mener Økokrim brødrene utrettmessig tilegnet seg minst syv millioner kroner fra hjelpeorganisasjonen.

Bakteppe

Sakens bakteppe er rehabiliteringen av Røde Kors sitt hovedkvarter i Chr. Kroghs gate 15 i Oslo sentrum. Odd Gunnar Ramfløy var prosjektleder for hjelpeorganisasjonen, og signerte i 1997 en avtale om at firmaet Devise AS skulle rehabilitere bygningsmassen for Røde Kors. Devise var kontrollert av Ramfløy og hans brødre.

Rehabiliteringen sprengte alle anslag om konstnader. Byggearbeidene skulle i utgangspunktet beløpe seg til 19 millioner kroner, men ytterligere 16,8 millioner kroner påløp regningen.

Uriktige fakturaer

I tiltalen påstår Økokrim at 7,3 millioner kroner var betaling for arbeid som aldri ble utført, og at det var Odd Gunnar Ramfløy som stod bak betalingene av de uriktige fakturaene. Av disse pengene skal 6,2 millioner kroner ha blitt ført ut av Norge og senere overført til kontoer som de tre brødrene disponerte i utlandet.

Fjerdemann på tiltalebenken er Røde Kors-kontrollør, Petter Kristensen (46). Økokrim mener han godtok en bestikkelse på 200.000 kroner fra Peter Aksel Nielsen og at pengene ble overført til en konto Kristensen hadde i skatteparadiset Isle of Man.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus