*Nettavisen* Økonomi.

Gunnar Stavrum

Derfor bør Venstre utpeke Senterpartiet som sin politiske hovedfiende ved valget

URBANE: Venstres velgere er i byene. Her er partileder Trine Skei Grande og førtsekandidaten i Oslo, Hallstein Bjercke. Foto: Jo Straube (Venstre)

Senterpartiet fosser frem fordi ingen manner seg opp og sier tydelig at folk flytter til byene fordi det er der verdiskapingen skjer.

Hvert eneste år flytter titusener av nye mennesker fra bygda til byene i Norge. Over 4,3 millioner bor i tettsteder, mens antall bosatte i spredtbygde strøk synker.

Selv om Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum gleder seg over gode galluptall, så har han egentlig bare 400.000 velger i ryggen. Og velgergrunnlaget smuldrer opp - sakte, men sikkert.

Det store spørsmålet er hvorfor ikke et parti som Venstre tar opp kampen og snakker byenes sak.

Norge trenger et næringslivsvennlig, liberalt og grønt by-parti.

Ved siste stortingsvalg hadde Venstre 128.000 stemmer. Av disse kom over 70.000 fra Oslo-området med Akershus, og byene Bergen, Stavanger og Trondheim. Venstre har liten oppslutning i landbruksfylker som Hedmark og Oppland.

Klikk på bildet for å forstørre.

FLYTTER FRA BYGDA: Nordmenn flytter fra spredbebygde strøk og inn til byene. Det bor mer enn fire ganger flere i tettbygde strøk enn i spredtbygde strøk. Foto: Statistisk sentralbyrå

Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum kjører en konsekvent linje som i stort og smått handler om mer penger til bygda. Ingen ting skal effektiviseres og sentraliseres, mer av våre offentlig penger skal gå til å støtte landbruket og det er helt ok å kjøre diesel-SUV'er.

De andre partiene velger å dukke, i stedet for å stille helt åpenbare motspørsmål:

  • Hvorfor skal vi betale folk for å bo på bygda når de egentlig vil til byene?
  • Hvorfor skal ikke bygdefolk ta sin del av miljøansvaret og kutte klimagassutslipp?

Poenget er at urbanisering er bra for miljøet. Utslippene per innbygger er langt lavere i Oslo enn i spredtbygde strøk. Verdiskapingen og bidraget til samfunnet er mye høyere i byer enn på landet. BNP per sysselsatt i Oslo er nesten 50 prosent høyere enn i Trygve Slagsvold Vedums hjemfylke Hedmark.

Landbruket, som bare sysselsetter to prosent av arbeidsstyrken, står for 8,7 prosent av norske klimagassutslipp.

Sp-leder Slagsvold Vedum har klart å ta rollen som distriktenes mann. Det bekymrer selvsagt catch-all folkepartier som Høyre og Arbeiderpartiet, men Venstre kan ta det med et stort gjesp og ta rollen som det næringslivsvennlige, liberale og grønne partiet som snakker byenes sak.

Institutt for samfunnsforskning har undersøkt hvilke saker som var viktigst for de ulike partienes velgere ved siste valg. For Senterpartiets velgere var én sak dominerende - ikke overraskende distriktspolitikk.

Det lå nesten helt nederst på Venstre-velgernes liste. De var mer opptatt av skole og utdanning, miljø og klima og økonomi og sysselsetting.

Les mer: Viktige saker ved valget i 2017 blant ulike partiers velgere

Det er påfallende hvordan Venstre og Senterpartiet har utviklet seg motsatt vei de siste årene fra tilnærmet lik utgangsposisjon.

Senterpartiet har gått fra fem til 13 prosent ved å profilere seg som partiet som vil at alt skal være som det alltid har vært på landsbygda. Partiet «eier» distriktspolitikk, og har rundt 400.000 velgere i ryggen.

Klikk på bildet for å forstørre.

DISTRIKTSPARTIET: Senterpartiet «eier» distriktspolitikken. Men velgerne flytter til byene. Foto: Ragne B. Lysaker (Senterpartiet)

Venstre forsøker å være alt for alle, men har endt opp med å være lite for få. Med 2-3 prosent på gallupene, står bare 70-800 velgere bak partiet. Og velgerne er like vinglete som partiet.

Det er en rar strategi når det er et stort åpent hull i det norske partilandskapet for et urbant og miljøvennlig, «lyseblått» liberalt parti.

Altså en oppskrift som ga Emmanuel Macron over 60 prosent oppslutning ved det franske presidentvalget, og som sørget for at den liberale kvinnelige juristen Zuzana Caputova slo knock out på korrupte politikere og høyrepopulister i Slovakia.

Venstre bør velge Senterpartiet som sin politiske hovedfiende i høst. Det er en polarisering begge partiene kan tjene på. By og land, mann mot mann.

PS! Hva mener du? Bør Venstre gå linjen helt ut og markere seg som en politisk hovedmotstander til Senterpartiet? Skriv et leserinnlegg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.