I USA er HD på TV nærmest blitt den største selvfølgen. Alt fra de store nasjonale nettverkskanalene som CBS og FOX til The Weather Channel og lokale TV-stasjoner sender ut krystallklare TV-bilder til sine kunder.

I Norge er situasjonen derimot en helt annen. Verken NRK, TV 2 eller TV3 har noen HD-sendinger, til tross for at nesten alt av innkjøpte TV-serier, filmer og sportssendinger blir levert i HD til TV-kanalene. I tillegg blir en del av egenproduksjonene også laget i HD

Bare lillebror har HD
TVNorge er den eneste store norske TV-kanalen som har lansert en egen HD-kanal. Dette er en ren kopi av hovedkanalen TVNorge som sender det kanalen har tilgjengelig i HD-kvalitet.

Dessverre er det bare kunder hos Canal Digital som faktisk får tilgang til disse sendingene, da distributøren har skaffet seg enerett på disse sendingene.

Uklare bortforklaringer
Høye distribusjonskostnader blir ofte brukt som et argument for at de storeTV-kanalene ikke lanserer egne HD-kanaler, men overfor Nettavisen er Viasat åpne med at det vil være svært billig for de store TV-kanalene å få distribuert HD-kanaler.

Årsaken er at distributørene anser det å kunne levere de store TV-kanalene i HD som både et konkurransefortrinn og som en god tjeneste til sine kunder. Det er en grunn til at ubetydelige nisjekanaler Voom HD, Luxe HD, Silver HD og BBC HD (som stort sett bare sender tre programmer) har råd til å bli distribuert til norske kunder, til tross for at de knapt har seere.

I tillegg til de «tradisjonelle» HD-kanalene i Norge som Eurosport, Discovery, National Geographic, History Channel og Canal+/TV1000, har vi den siste tiden også sett at blant annet BBC, TVNorge, MTV og SVT. Men altså ikke TV 2 og NRK.

Gir RiksTV skylden
TV-distributører Nettavisen har snakket med sier det enten rett ut eller indirekte at NRK og TV 2s eierskap i NTV, selskapet som har bygget ut det digitale bakkenettet, er årsaken til at millioner av norske husstander ikke får tilgang til de store norske TV-kanalene i HD.

NTV eies med like andeler av TV 2, NRK og Telenor.

Distributørene tror NRK og TV 2 ikke vil levere et produkt til de store TV-leverandørene som deres eget bakkenett ikke kan tilby, da dette fort ville blitt ansett som en stor ulempe for bakkenettets kunder. Med eierandeler i bakkenettet er de to kanalene best tjent med at så mange som mulig velger bakkenettet.

20 prosent bestemmer for alle
RiksTV har i dag rundt 340.000 kunder. Derimot er det rundt 1.840.000 nordmenn som betaler NRK-lisens.

Det betyr at et mindretall på under 20 prosent bestemmer TV-tilbudet for resten av befolkningen. Medietilsynet forteller til Nettavisen at markedet for tiden er svært uoversiktlig, men at det er rundt 50 prosent av Norges befolkning som har kabel og 30 prosent som benytter seg av parabol.

Mener lisensbetalerne fortjener HD
- Canal Digital ser fram til at NRK snart skal sende i HD, det de lager i HD. Det har trofaste lisensbetalere, som har gått mann av huse for å kjøpe flatskjermer, fortjent. For hos både NRK og TV 2 kan det ikke være den tekniske kvaliteten, kostnadene med distribusjon og opptak, eller troen på at HD er fremtidens TV-format, som gjør at de ikke sender programmer i HD-kvalitet, forteller administrerende direktør Svein Erik Davidsen i Canal Digital til Nettavisen.

Davidsen påpeker at NRK allerede i dag produserer programmer som Berlinerpoplene, Kodenavn Hunter og Himmelblå i HD, i tillegg til store deler av det innkjøpte materialet.

- Det handler derimot om vilje, og stort sett bare det. TV 2 kunne for eksempel ha tråkket til og vist Tour de France i HD-kvalitet, men gjør det ikke. Det gjør derimot Eurosport, mener Davidsen.

Anser bakkenettet som primære plattform
NRK er helt åpne på at det er bakkenettet som er årsaken til at de ikke leverer HD-sendinger i dag. Kanalen anser bakkenettet som sin «primære distribusjonsplattform». I dag har ikke RiksTV tilstrekkelig med kapasitet til å kunne sende HD-kanaler.

NRK vurderer å gå over til HD når bakkenettet kanskje får bedre kapasitet i 2010. Alle digitalboksene til bakkenettet er klargjort for HD, og NRK har sendt én HD-sending så langt, nemlig åpningsseremonien fra Beijing-OL. Den gangen fikk en kapasitet til dette ved å slå sammen sendingene til NRK1, NRK2 og NRK3.

Uklar TV 2-holdning
TV 2 gir på sin side ikke noe klart svar på når de kommer med HD, og hvorfor de ikke har kommet med dette allerede. Uoffisielt har forklaringen vært skyhøye produksjonskostnader, og ikke minst dyr distribusjon. Samtidig har de ikke sett for seg at de vil kunne tjene mer penger på å tilby sine kanaler i bedre kvalitet.

Offisielt har i dag ikke TV 2 noen annen holdning til HD annet enn at de ikke har bestemt seg for når dette kommer.

Den uoffisielle argumentasjonen ser uansett ut å stå for fall. Produksjon av HD er riktignok dyrt, men kanalen kjøper allerede inn store mengder innhold i HD som de ikke sender, og distributørene står i kø for å få lov til å sende kanalens HD-sendinger.

Get omtaler overfor Nettavisen HD som noe som i dag primært er for nisje- og premiummarkedet, og dermed for spesielt interesserte. Dette er typisk en gruppe mennesker som det for annonsører er spesielt interessant å nå, og som igjen betyr høyere annonseinntekter.

Verken RiksTV eller TV 2 har besvart Nettavisens spørsmål om denne saken.