*Nettavisen* Økonomi.

Derfor følger ikke storbank loven

Foto: Paal Audestad. (Handelsbanken)

Banksjef om statlige finansportalen.no.

04.10.13 06:34

Den statlige forbrukerportalen finansportalen.no ligger i klinsj med flere norske banker.

Som Nettavisen NA24 har fokusert på i artiklene - Vi finner det mildt sagt oppsiktsvekkende og De som trenger det mest får minst informasjon kritiserer daglig leder i finansportalen.no Elisabeth Realfsen bankene for å ikke legge inn lovpålagt prisinformasjon på portalen. Spesielt gjelder dette for prisinformasjon om boliglån med høy finansieringsgrad.

Finansportalen sendte i juni et brev til alle banker med påminnelse om at en ny forskrift er trådt i kraft som pålegger de å legge inn all prisinformasjon. Realfsen er svært lite fornøyd med hvordan enkelte banker har fulgt opp.

- Ingen hjelp til det viktigste valget
Kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken har fått med seg konflikten.

- Vi synes det er positivt at myndigheter og kunder er opptatt av pris på bankenes tjenester, og mener Finansportalen kan spille en indikativ rolle for kundene. Imidlertid synes det ofte som at forbrukermyndighetene kun er opptatt av pris, men ser bort fra det viktigste spørsmålet, nemlig at forbrukerne velger riktig bank ut fra de behovene de faktisk har. Kunder med enkel økonomi kan klare seg med en enkel nettbank, mens kunder med en større og mer komplisert økonomi gjerne trenger en bank med mulighet for rådgivning ansikt til ansikt. Til dette viktigste valget får folk ingen hjelp hos Finansportalen, sier Sæthre til Nettavisen NA24.

Mer villedende enn veiledende
Han utdyper:

- Innimellom i livet skjer det ting hvor økonomien endrer seg. Du har flaks eller uflaks, blir syk eller frisk, får jobb eller mister jobb. Vi opplever alle at liv kommer til og faller fra. I 40-årene kjenner man i tillegg ofte behov for å legge planene for pensjonistøkonomien. Dette er alle noen av livets milepæler, også økonomisk. Mange opplever at det ikke er tilstrekkelig å ringe et callsenter når de møter livets økonomiske milepæler, men at de ønsker å finne løsninger ansikt med en rådgiver som kjenner dem. Om dette er viktig, er det også viktig å velge en bank som kan tilby dette. Om dette ikke er viktig, holder det med en enkel nettbank, sier Sæthre.

Handelsbanken er blant de bankene som ikke rapporterer priser på utlån til finansprtalen.no.

- Dette er kort og godt fordi vi ikke har noen sentral prisliste å rapportere fra. Handelsbanken er en desentralisert bank hvor hver enkelt kundeansvarlig fritt setter prisen i møte med hver enkelt kunde. Vi låner heller ikke ut til noen vi ikke har møtt ansikt til ansikt, så dette skjer hundre prosent individuelt. Om vi skulle rapportert inn et fiktivt eller historisk tall til Finansportalen, ville dette blitt et tall uten verdi for kundene. Det ville kun vært villedende, og ikke veiledende. Et slikt tall ville ikke si noe om hvilken pris en potensiell kunde vil kunne forvente hos Handelsbanken, sier Sæthre.

Finansportalen mener å ha loven på sin side
- Vi er kjent med Handelsbankens synspunkter på prisopplysningsplikten de har i henhold til forskrift til Markedsføringsloven. Vi mener at det i Forbrukerombudets veiledning til Finansavtalelovens §46 gis tilstrekkelig veiledning til at også banker som opererer med risikoprising skal kunne opplyse publikum om sine priser, bade på egne nettsider og i Finansportalen. Spesielt er punkt 2.3.3 i veiledningen laget for å hjelpe slike aktører som Handelsbanken til å opplyse forbrukerne om sine priser, sier Realfsen.

Se veiledningen her

Hun minner om at Finansportalen er opprettet for å sikre at forbrukerne får klare og sammenliknbare opplysninger om finansnæringens produkter.

- Den nye bestemmelsen i prisopplysningsforskriften understreker at dette er en plikt vi har. Hvis vi ser markedaktører som ikke har til hensikt å oppfylle bestemmelser som er fastsatt ved lov og forskrift, har vi ingen annen mulighet enn å ta det opp med Forbrukerombudet, som i sin tur vil måtte vurdere eventuelle sanksjoner overfor den enkelte aktøren, sier Realfsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.