Gå til sidens hovedinnhold

Derfor øker renten

I dag kommer rentebeskjeden alle har ventet på. Men det viktigste vil være signalene om rentesettingen fremover.

Sentralbanken har siden februar antydet at renten skal øke, og flere nøkkeltall taler for at Svein Gjedrem og kompani setter opp renten på Norges Banks rentemøte klokken 14.00 i dag. Et flertall av de profesjonelle rentesynserne tror renten skal opp et kvart prosentpoeng i dag.

Prisstigningen har økt fra 0,8 prosent i april til 1,1 prosent i mai, hvilket er mer enn Norges Bank hadde forventet. Den registrerte arbeidsledigheten falt både i mai og juni, mens landets husholdninger og bedrifter blir stadig mer forgjeldet . Gårsdagens tall for detaljhandelen og vareforbruket i mai var sterkere enn hva de fleste ekspertene hadde anslått på forhånd. Alt dette kan tyde på at sentralbanken vil komme til å sette på bremsene.

Den brysomme kronen
Den siste tidens sterke kronekurs har imidlertid skapt tvil om renteutviklingen fremover. En renteøkning vil gjøre det mer attraktivt å etterspørre kroner og kan dermed bidra til å presse kronekursen ytterligere opp. Dette vil føre med seg sine egne problemer, ikke minst for industrien, som vil merke en svekket konkurranseevne med dyrere kroner.

Det hjelper heller ikke på kronekursen at den svenske sentralbanken nylig satte ned renten, mens utsiktene til renteøkning i Storbritannia er større og presset øker på den europeiske sentralbanken for å sette ned EU-renten.

Har det i kjeften
Likevel ventes det at renten skal opp. Spørsmålet er hvor mye. Hva Norges Bank antyder om renten lenger frem i tid vil derfor få like stor oppmerksomhet som hva som faktisk skjer mer renten i dag.

- Norges Banks dilemma vil være å sette renten så høyt at overoppheting av økonomien kan unngås, men samtidig holde den så lavt at ikke kronen stiger mer i verdi. Det er i denne sammenheng bankens kommentarer og signaler (" retorikken") kan bli av helt avgjørende betydning, skriver DnB NOR Markets analytiker Eirik Larsen i sin morgenrapport.

Hvis Norges Bank signaliserer at den vil trå varsomt i rentesettingen fremover, er det ikke gitt at kronen vil stige mye selv om renten skulle settes opp i dag. Kanskje snarere tvert imot, mener Larsen.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken