Gå til sidens hovedinnhold

Derfor skal renten opp

Holberg Fondene tror Norges Bank hever styringsrenten allerede i januar. En svakere norsk krone er blant årsakene.

I sin ukerapport lister Holberg Fondene fem grunner til at styringsrenten vil bli hevet i januar. De fleste andre økonomer holder en knapp på mars som neste tidspunkt for et rentehopp fra Norges Bank.

En av de viktigste grunnen til at renteøkningen kan komme fortere enn ventet, er kronekursen som er på retur.

Svakere mot euro og dollar
Tidligere har en rekordsterk norsk krone hindret sentralbanksjef Svein Gjedrem å skru renten opp. Men i løpet av de siste ukene har kronen svekket seg med rundt tre prosent, fra rundt 7,78 kroner mot euroen til dagens nivå på 7,91 kroner.

Også amerikanske dollar har blitt dyrere. I begynnelsen av september kostet én dollar 6,21 kroner. Fredag handles dollaren for 6,76 kroner.

Dermed er kronekursen på riktig vei, noe som gir Gjedrem større alburom ved neste rentemøte.

Andre årsaker som Holberg Fondene trekker frem er gjeldsveksten, arbeidsledigheten, oljeinvesteringene og renteøkning i eurosonen trekker i retning av høyere rente her hjemme.

Mange tall samtidig
Tidligere denne uken kom tall for kredittveksten fra Norges Bank, og fortsatt er låneveksten for norske husholdninger svært høy. Husholdningenes gjeld steg med 13 prosent ved utgangen av forrige måned, en oppgang fra måneden før.

Aetats tall for arbeidsledigheten, som ble lagt frem torsdag, viste at ledigheten sank til tre prosent ved utgangen av november. Måneden før var ledighetsraten til sammenlikning 3,3 prosent måneden.

Samme dag kom Statistisk sentralbyrå med anslag for oljeinvesteringene i 2006, som var oppjustert fra forrige prognose. De ferske anslagene ligger på 92,8 milliarder kroner, mens de tidligere tallene var 78,2 milliarder kroner.

Gårsdagen var en begivenhetsrik dag for fremtidig norsk rentesetting. Torsdag ettermiddagen kom i tillegg en melding fra den europeiske sentralbanken om at de hever styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til 2,25 prosent.

Dermed kan det ifølge Holberg Fondene være duket for en renteøkning ved årets første rentemøte i Norges Bank. Dagens styringsrente er 2,25 prosent, etter sist oppgang i november.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken