STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Da Nettavisen traff Desert Controls toppsjef Ole Kristian Sivertsen for første gang i januar 2020, bestod selskapet av to ansatte og en unik teknologi som kunne omgjøre ørkensand til dyrkbar jord.

I dag har selskapet passert 40 ansatte, og ansetter nok ti personer til innen året er omme. Selskapet ble børsnotert på Euronext Growth i april og har steget 86 prosent de siste tre månedene.

Fortsatt er ambisjonen den samme: Stavanger-selskapet skal tjene penger på flytende leire som kan bekjempe ørkenspredning over store deler av verden.

Produksjonen av LNC-leiren (se faktaboks) har også økt kraftig siden første gang Nettavisen traff Sivertsen for snart to år siden.

– I begynnelsen av 2020 hadde det tatt oss syv uker å dekke en fotballbane med nanoleire. Nå kunne vi dekket 70 fotballbaner på under syv uker. Når vi har jekket opp produksjonskapasiteten ytterligere mot slutten av året, kan vi dekke 210 fotballbaner på samme tid, sier Sivertsen.

Les mer: Banebrytende avtale for Desert Control i Abu Dhabi

Den store sjansen

I løpet av første halvår hentet Desert Control 200 millioner friske kroner og vant sin første kommersielle kontrakt i Abu Dhabi. Kontrakten kan bli et kommersielt brekkjern for selskapet, håper toppsjef Sivertsen. Dette var sjansen selskapet ventet på.

Nettavisen treffer to nyansatte: Harmeet Kaur fra India og Jarle Horneland fra Stord er begge ingeniører. Duoen hadde knapt vært ansatt i selskapet to uker før de ble sendt på første fly til Abu Dhabi.

– Vi oppbemanner og bygger kultur hurtig. Vi skal eksportere prosjektene våre til store deler av verden, og derfor trenger vi mange forskjellige typer folk fra ulike nasjonaliteter og bakgrunner, sier Sivertsen.

Så langt har han ansatt folk fra India, Pakistan, Irak, Storbritannia, Danmark, Sverige, Iran, Filipinene, Thailand, Egypt, Sudan og Norge. Hovedkontoret forblir i Stavanger, forsikrer Sivertsen.

På en rekke av landbrukseiendommene og skogene til naturverngiganten Mawarid i Abu Dhabi brukes nå norsk nanoleire til å skape dyrkbar matjord og redusere vannforbruket.

Desert Control vet at leiren fungerer, etter å ha utviklet den i 12 år og fått den validert fra eksterne i tre år. Men nå skal altså Mawarid få se virkningen leiren har med egne øyne.

– Vi produserer grønnsaker som agurk, rødbet og basilikum, daddelpalmer og planter ulike trær på en rekke områder. Tro det eller ei, men sand og jord er ikke bare sand og jord. Vi bruker LNC-leiren på ulike steder for å vise at den fungerer i ulike typer jordsmonn, sier Sivertsen.

Pilotprosjektet avsluttes i november. Gjennom oktober har testene gått som forventet.

Mye tyder på at Desert Control vil inngå et strategisk partnerskap med Mawarid. Det vil i så fall kunne bety en masseutrulling av flytende nanoleire fra Stavanger-selskapet i De forente arabiske emirater, Midtøsten og Nord-Afrika.

– Fremover kommer nok mer til å handle om hvor mye leire vi kan produsere, og mindre om hvem som står klar til å ta imot. Innen året er omme kan vi produsere 180.000 liter nanoleire per time, sier Sivertsen.

Les historien om Desert Control her: Med oljeteknologi skal ørkensand bli til dyrkbar matjord

Mer kjente i utlandet enn hjemme

Da lokale eksperter skulle kåre de ti mest interessante fremvoksende selskapene som kunne dra den oljetunge Stavanger-regionen gjennom omstillingen, var juryen enstemmig. Desert Control burde ha alle muligheter til å bli Norges mest spennende selskap, ifølge innovasjonsekspertene.

«Dette kan nok være et selskap som har gått noe under radaren hos befolkningen siden de i dag har få kommersielle interesser i det lokale markedet, men de er ikke desto mindre interessante globalt», skrev juryen om Desert Control.

Sivertsen tror heller ikke at særlig mange i Norge eller Stavanger vet hva Desert Control gjør, men håper det fort vil endre seg.

– Vi er nok mer kjent utenfor Norge. Jeg får med jevne mellomrom telefoner fra BBC og CNN som vil ha intervjuer. Vi hadde nok vært mer kjent dersom vi fokuserte på jordsmonnet i Norge, sier Sivertsen.

Inntektene vil komme

Desert Controls første kommersielle kontrakt var verdt 3,4 millioner kroner. Foreløpig har selskapet ikke delt noen forventninger eller målsettinger til aksjonærene hva gjelder fremtidig omsetning. Mye handler fortsatt om produksjonstall og skalering.

– Når kan vi forvente tilbakevendende inntekter?

– Dersom vi signerer et strategisk partnerskap med Mawarid i begynnelsen av neste år, vil vi kunne forvente en jevn omsetning, sier Sivertsen.

Selskapets forretningsmodell skisserer at Desert Control kan tjene penger på flere måter:

  • Selskapet vil levere LNC-behandling til jordbruk, skogbruk og landskapsplanlegging som varer i mellom tre og fem år. Prisen kommer an på områdets størrelse, typen vegetasjon, avling, antall trær og flere andre faktorer.
  • Periodisk vedlikehold av jordsmonnet vil kunne gi ekstrainntekter.
  • Kundene vil kunne kjøpe et digitalt abonnement der Desert Control overvåker jordhelse og jordfuktighet slik at kundenes jordsmonn ikke drukner i vann. I tillegg kommer et premiumprodukt der kundene kan bli varslet dersom det skjer betydelige endringer i jorden som kan påvirke avlingene.

Etablerer seg i USA

I neste uke flyr Desert Control-toppsjef Sivertsen over Atlanterhavet for å etablere selskapets kontorer i USA og finne nye ansatte. I første omgang har selskapet planlagt aktiviteter i California, Arizona og Nevada, inkludert en feltstudie med Arizona University.

– De første testene vil bli gjennomført i Yuma i Arizona. Det var faktisk der Stargate ble filmet. Du finner knapt et tørrere område i hele USA, så det er perfekt for oss, sier Sivertsen.