ALNA, OSLO (Nettavisen): Stort sett i hele landet går nordmenn rundt, svette og varme, på jakt etter et litt kjølig sted å sette seg.

Svett tropenatt
Verre blir det om natten. Tropenetter gjør det vanskelig å sove.

Les også: – Temperaturen kan synke med 15 grader

Løsningen blir fort å åpne dører og vinduer i et forsøk på å få luft og gjennomtrekk i hus og leilighet, men det er til liten nytte i tropeheten.

Da er kanskje vifter og klimaanlegg en bedre løsning. Men har du ikke skaffet deg dette på forhånd, bør du raske på.

– Katta utslått av varmen
På Smart Club på Alnabru i Oslo møter Nettavisen Tove Skillingstad fra Smestad (se toppbildet). Hun er på jakt etter en større gulvvifte til å ta unna all varmen.

– Jeg bor i et gammelt hus, så når det blir mye sol og temperaturen stiger, så legger all varmen seg i en etasje. Det blir nesten umulig å bevege seg der da. Selv katta blir helt utslått, sier Tove.

Klikk.no: Slik får du det kjølig inne

Hun har ikke mange viftene fra før, og innser at hun trenger kraftigere lut.

– De to små viftene jeg har tar ikke unna for varmen, så jeg satser på at en gulvvifte kommer til å hjelpe meg, sier hun.

– Har du vurdert klimaanlegg?

– Ja, men 4000 kroner er en høy pris å betale for de få dagene med kjempevarme her til lands. Men jeg liker varmen, så jeg skal ikke klage, sier Tove.

Supersalg
Nettavisen var tirsdag innom fire ulike elektrobutikker på jakt etter vifter og klimaanlegg. Vi fant ikke så veldig mye...

– De siste tre dagene har vi solgt like mange vifter som vi gjorde i løpet av hele juni og juli i fjor, sier fungerende varehussjef Thomas Sedlak ved Lefdal på Alnabru.

Klikk.no: Slik får du sove i varmen

– Kundene var desperat på jakt etter vifter og det var stor rift om de rundt 700 viftene som gikk. Nå sitter vi bare igjen med disse småviftene og Matsui-anleggene, men Matsui-ene går nok i løpet av dagen, sier Sedlak.

– Forsvinner raskt
Han sier de vil få inn nye vifter onsdag formiddag, men at de regner med at også disse vil forsvinne raskt.

– Alt går fort ut her nå. Folk er tydeligvis ikke forberedt på disse høye temperaturene, sier han.

Samtidig observerer vi en eldre dame som har fått med seg den siste utstillingsmodellen av en gulvvifte og tar den med seg i en ventende taxi.

– Og den utstillingsmodellen gikk uten rabatt, påpeker Sedlak.

– Rasker sammen det vi har
Heller ikke på Clas Ohlson er det mange vifter igjen når Nettavisen dukker opp.

– Nei, vi har bare disse to igjen, sier kampanjeansvarlig Ole Kristian Nygård og peker på to tårnvifter som står ensomme i butikklokalet.

– Nå rasker vi sammen alt vi har av vifter på lageret, men det er ikke nok til å dekke det enorme behovet for vifter som er blant kundene, sier Nygård.

Han opplyser at også de får inn et nytt parti med vifter i forskjellige størrelser og prisklasser onsdag, men at også disse trolig vil forsvinne raskt.

– Partiet vi hadde fått inn i dag forsvant før klokken 12, sier han og råder folk til å være tidlig ute for å få tak i den modellen de ønsker seg.

– Gulvvifte til soverommet
Og om det er en vifte for soverommet du er på jakt etter, har Nygård følgende anbefaling:

– Foruten airconditioner, er det gulvvifte som er det rette for et overopphetet soverom, sier han.

Nettavisen besøkte også Expert på Alnabru, men de ønsket ikke å uttale seg da Nettavisen var innom. Vi kunne likevel konstatere at det ikke var en eneste vifte å oppdrive der heller, med unntak av en utstillingsmodell av et klimaanlegg.

NB: Her fant vi vifter!
Men en butikk var forberedt på hetebølgen.

– Vi hadde fylt opp lageret og er klar til å ta imot kunder på desperat jakt etter vifter, sier administrerende direktør Per Rune Lunderby i Smart Club.

– Hvordan opplever du kundene som kommer for å få tak i vifter nå?

– De er desperate. De tar det beste de finner. Vi kunne nesten ha hatt nattåpent for å selge vifter, sier Lunderby.

Tredoblet salget
Også Elkjøp forteller at de opplever rekordsalg av klimaprodukter.

Salget av vifter og aircondition eksploderte i Norge i forrige uke, sier salgssjef Mikkel Alme hos Elkjøp.

Elkjøp opplever en tredobling av salget, sammenlignet med fjoråret. På en uke har de solgt 5000 avkjølingsprodukter, mot 10.000 produkter i løpet av hele juli i fjor.

Det hjelper på humøret med et mer behagelig inneklima, og vifter og aircondition er derfor en god investering i sommervarmen. På soverommet anbefaler vi aircondition, de avkjøler luften samtidig som de gir mindre støy enn vifter, opplyser Alme.

Her kan du se en demonstrasjon av den ene viften Lefdal hadde inne tirsdag ettermiddag.

HTML EMBED
video_embed(12578);