Det britiske Underhuset sa nei til «hard brexit»

MYE MOTSTAND: Theresa May har møtt mye motstand fra det britiske parlamentet med sin fremforhandlede Brexit-avtale med EU.

MYE MOTSTAND: Theresa May har møtt mye motstand fra det britiske parlamentet med sin fremforhandlede Brexit-avtale med EU. Foto: Frederick Florin (AFP)

Nå venter ny avstemning.

13.03.19 23:09

Det britiske Underhuset stemte onsdag kveld nei til en såkalt «hard brexit», som ville føre landet ut i en brexit uten noen avtale med EU. Første avstemning kom med et knapt flertall - 312 mot 308 stemmer.

Vedtaket er ikke juridisk bindende, men sender et kraftfullt politisk signal om at Storbritannia ikke er beredt på å forlate EU uten å ha gjort opp for seg først.

EU er likevel ikke overbevist.

– Det fins bare to måter å forlate EU på, med eller uten en avtale. EU er forberedt på begge. Men for å ta «no deal» av bordet, er det ikke nok med bare å stemme mot «no deal». Du må faktisk inngå en avtale, påpeker en talsperson for EU-kommisjonen.

I den siste og avgjørende avstemningen noe senere onsdag kveld, stemte 321 for forslaget til Theresa May og regjeringen om ikke å bryte med EU uten en avtale, 278 stemte imot.

Det betyr at britene sier endelig nei til å gå ut av EU uten en avtale. Utgangspunktet er at Storbritannia skal forlate EU den 29. mars, med eller uten avtale.

Statsminister Theresa Mays egen anbefaling var at Underhuset burde si nei til «no deal», ettersom et slikt alternativ vil påføre landet et alvorlig økonomisk sjokk.

- Jeg har strevd personlig med dette spørsmålet. Men jeg mener fortsatt det fins et flertall i dette huset for å gå ut av EU på en velordnet måte, sa statsministeren på tirsdag.

Kan bli en lang utsettelse

Nå vil en ny avstemning i Underhuset på torsdag, avgjøre hvorvidt Storbritannia skal krype til korset og be EU om en utsettelse i stedet. Sier flertallet ja, kan Storbritannia be om en «kort, teknisk» utsettelse, ifølge May.

Men skal EU gå med på dette, krever det høyst sannsynlig at Underhuset først godtar brexitavtalen, advarer hun.

May foreslår derfor en ny avstemning om avtalen som bør holdes innen 20. mars.

I fravær av en slik avtale vil utsettelsen etter alt å dømme måtte bli langt mer langvarig, ifølge May.

– En slik forlengelse vil utvilsomt også bety at Storbritannia må holde valg til EU-parlamentet i mai, sier statsministeren.

Ifølge Sky News vil May foreslå på torsdag å utsette brexit til 30. juni, hvis Underhuset godkjenner en avtale innen 20. mars.

Juridisk forpliktet

EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker har allerede gitt klar beskjed om at britene er juridisk forpliktet til å delta i EU-valget, dersom brexit utsettes lenger enn til valgdagen.

Etter det NTB kjenner til, mener EU-kommisjonen også at utsettelse er noe som kun bør tilbys én gang.

Blant medlemslandene skal meningene derimot være mer delte om hva som vil være best.

Kommer Storbritannia med en slik forespørsel, vil EUs medlemsland vurdere den, opplyser Preben Aamann, talsperson for EUs president Donald Tusk.

FIKK VILJEN SIN: Statsminister Theresa May anbefalte på tirsdag at de folkevalgte skulle stemme nei for en «hard brexit». En presset statsminister fikk viljen sin på onsdag. Foto: (REUTERS)

Men søknaden vil ikke bli innvilget uten videre. EU må vite hva en utsettelse skal være godt for.

– Medlemslandene vil forvente en troverdig begrunnelse, sa Aamann før avstemningen.

Det blir da opp til EUs 27 gjenværende medlemsland å avgjøre om britene skal få en utsettelse eller ikke.

Frustrasjon fra Brussel

Avstemningen kommer etter at et knusende flertall på 391 representanter tirsdag kveld sa nei til utmeldingsavtalen i den skjebnesvangre avstemningen. Bare 242 stemte for.

Det betydde at utmeldingsavtalen som den britiske regjeringen har forhandlet frem med EU ble stemt ned for andre gang - først 15. januar i år, og deretter altså på tirsdag.

Frustrasjonen var til å ta og føle på i reaksjonen fra Brussel etter tirsdagens avstemning.

- Dagens avstemning har ført til en betydelig økning i sannsynligheten for en brexit uten avtale. Vi vil nå fortsette våre forberedelser til «no deal» og sikre at vi er klar hvis et slikt scenario oppstår, sa Preben Aamann, talsperson for EUs president Donald Tusk, etter at resultatet var klart.

Fakta

Fakta om viktige brexitdatoer:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: brexit

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag