Gå til sidens hovedinnhold

- Det er dette jeg kan

Trygve Hegnar tar de aksjene han får i Gyldendal, og biter seg fast. - Dette er mitt område, sier han til TV 2 Nettavisen.

Det brygger opp til ny duell mellom Gyldendal-aksjonærene Trygve Hegnar og finansmannen Erik Must.

Hegnar tilbyr 300 kroner per aksje, og vil bite seg fast med det han får. Must sier til TV 2 Nettavisen at han ikke vil selge.

Hegnar har ikke til hensikt å vike unna sin gamle fiende av den grunn.

- Dette er mitt område – media og forlag. Det er her jeg gjør det best, sier han til TV 2 Nettavisen.

Kjøper ikke bolter

Hegnar hadde allerede 24 prosent av Gyldendal da tilbudet ble offentliggjort tirsdag.

- Du har mye penger, og det er mange investeringsmuligheter. Hvorfor velger du akkurat Gyldendal der Erik Must sitter?

-Jeg er over 60. Hvis jeg skal bruke penger, så må det være på noe som er viktig og riktig. Jeg kjøper ikke skruer og bolter, sier Hegnar.

Hegnar poengterer at Gyldendal er et børsnotert selskap. Det gjør det naturligvis enklere å kjøpe seg kontrollerende aksjeposter.

- Must bør selge

Hegnar mener Must burde akseptere tilbudet, og selge sine aksjer, dersom han ikke kan samarbeide med Hegnar.

- Hvis han ikke kan leve normalt med en annen storaksjonær, så får han selge. Ingen skal si han ikke fikk sjansen, sier Hegnar.

Mellom Hegnar og Fondsfinans-bossen Must, har det vært anstrengt siden begynnelsen av 1980-tallet. Den gangen ville Must og Fred. Olsen nekte Hegnar innflytelse i Norges Handels- og Sjøfartstidende (NHST).

-Vi hadde ingen dialog den gangen. Men Must var i mot. Jeg tror ikke han ga noen begrunnelse, sier Hegnar.

Motbør

Sammen med Kjell Chr. Ulrichsen utgjør Erik Must en betydelig maktblokk i Gyldendal. De to bygget sammen opp meglerhuset Fondsfinans på syttitallet. Gjennom ulike selskaper kontrollerer familiene til disse investorene mer enn 50 prosent av Gyldendal.

Da er det regnet med selskapene Falck Frås og Bergesen d.y sitt familieselskap, som hver kontrollerer over fire prosent. Must er styreformann i Falck Frås. Mellom Must og Bergesen-sfæren har det lenge vært tette bånd.

Hegnar har neppe problemer med å finansiere tilbudet selv om han skulle få tilslag på alle Gyldendal-aksjene. Hegnars bankkonto ble fylt til langt over halvmilliarden da han for noen år siden solgte sine aksjer i cruise-rederiet Norwegian Cruise Line (NCL). Dette var aksjer han da hadde sittet på i flere tiår, siden tiden i Kloster Cruise.

Hegnars fremste pengemaskin i dag er forlaget Periscopus, med finansbladet Kapital som flaggskip. Hegnar eier også Finansavisen.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten