Nettavisen Minerva avslører at nettstedet Faktisk.no - som er eid av en rekke norske mediekonsern - aktivt hindrer spredning av redaksjonelle saker på Facebook.

Prinsippet er helt hårreisende, og kan sammenlignes med å gå inn på Narvesen og plukke bort aviser eller artikler man er uenige i.

Les saken på Minerva: Slik reduserer Faktisk.no andre mediers synlighet på Facebook

Minerva avslører at Faktisk.no har flagget flere artikler fra Dagens Næringsliv og Nettavisen og dermed aktivt bidratt til å hindre spredning av redaksjonelt innhold fra medier som følger Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.

- Gjennom denne flaggingen kan innholdets synlighet bli redusert med opp til 80 prosent på Facebook, skriver Minerva, basert på kilder i selskapet.

Blant sakene Faktisk.no aktivt har hindrer spredningen av, er en kommentar jeg har skrevet om hvem som er den typiske innvandreren til Norge.

Denne redaksjonelle kommentaren falt Faktisk.no tungt for brystet, og nettstedet valgte å bruke sine ressurser på å ettergå tallene uten å finne faktiske feil. Som de skriver finnes det ingen klar definisjon av en «typisk innvandrer» og verken SSB eller UDI registrerer innvandrernes religiøse tilknytning.

*) Se mer om typiske innvandrere nederst

Likevel flagger Faktisk.no min redaksjonelle kommentar på Facebook, og brukere av det sosiale mediet blir advart mot å dele min kommentar videre.

I praksis tar Faktisk.no imot penger fra Facebook for å bidra til en redaksjonell sensur, som hindrer spredning av innhold produsert i henhold til Redaktørplakaten, og av medier som følger Vær varsom-plakaten.

Dette er noe helt annet enn det mange trodde var poenget med samarbeidet med Facebook, og den mye mer nærliggende oppgaven i å avsløre troll, konspirasjoner og spredning av falske nyheter på det sosiale nettverket.

Eller som det heter hos dem selv: «Faktisk.no skal også avdekke og forhindre spredningen av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter».

Jeg skal la Dagens Næringsliv (som ikke er medeier av Faktisk.no) snakke for seg selv. Men det virker påfallende at Faktisk.no har blinket ut denne redaktørstyrte avisen, og også flagget DN-saker på Facebook og dermed hindret spredning av redaktørstyrt innhold, blant annet en løpende debatt om el-biler.

Av andre kuriøse saker som Faktisk.no har «faktasjekket» er kommentator Martine Aurdal, som mener at «menn babler utrolig mye mer enn damer». Faktisk feil, ifølge Faktisk.no - med påfølgende flagging på Facebook.

Her kan du se mer: Saker Faktisk.no har flagget på Facebook

Jeg finner det underlig at Faktisk.no bruker tid på å «faktasjekke» løpende debatter og retoriske poenger som at menn babler mye. Det er i seg selv en ytring som ikke kan faktasjekkes, men som kommer an på øret som hører. Babling kan ikke måles, det er i sin egenart en subjektiv vurdering.

De fleste har erfart at det ofte ikke finnes én sannhet, men ulike perspektiver. Hva du ser, kommer an på hvor du ser det fra. Det som er fakta en dag, kan bli tilbakevist av nye analyser og nye fakta.

Men det er ikke poenget her.

Jeg lever godt med at Faktisk.no har ytringsfrihet og kommer med sine meninger.

Derimot er det helt håpløst at et medieeid nettsted som Faktisk.no tar imot penger fra Facebook for å bidra til sensur av innhold fra redaktørstyrte medier.

Det er faktisk helt hårreisende.

PS! Hva mener du om at Faktisk.no flagger kommentarer de er uenige i og vanskeliggjør spredning av dem på Facebook? Skriv et leserinnlegg!

*) Jeg står fast på at den typiske innvandrerer ikke er muslim. Av en innvandrerbefolkning på 944.402 personer, kommer 159.000 fra Vest-Europa, 297.000 fra Øst-Europa og 31.000 fra det amerikanske kontinentet.

Flertallet av innvandrerne (52 prosent) kommer altså fra ikke-muslimske land.

Selv om alle fra Afrika og Asia skulle være muslimer (det er de ikke), så er det altså et faktum at den typiske innvandrer er ikke-muslim. SSB har for øvrig andre tall som tyder på at det er rundt 200.000 muslimer i Norge. Hvis alle disse er innvandrere, så er altså under 1/4 av den norske innvandrerbefolkningen muslimer.