Striden om oljefondets storkjøp av aksjer mens verdiene stuper har ført til heftig debatt.

Professor i finans ved NHH, Thore Johnsen, er ikke i tvil om hva som er riktig.

- Grunnleggende økonomisk teori viser at oljefondets storkjøp av aksjer vil gi betydelig avkastning, sier Johnsen til Nettavisen.

Verdifall en forutsetning
Professoren utdyper:

- Nedgangskonjunkturer er selve forutsetningen for at aksjemarkedet er lønnsomt på lang sikt. Det er risikoen ved å kjøpe aksjer som gjør at betalingen er bedre enn å bare sette penger i banken, sier han.

Styrke og utholdenhet
- I kraft av sine enorme økonomiske muskler og sin lange horisont kan oljefondet sitte ut nedgangsperioden. Det kan vente ut kortsiktige investorer som ikke har annet alternativ en å dumpe aksjer. På sikt kan dette gi eventyrlige gevinster når markedet ser lys i tunellen, sier han.

Johnsen viser til empiri som dokumenterer at langsiktige investorer som sterke nok til å sitte gjennom resesjoner, er de som høster brorparten av gevinstene.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente: Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

6,1% bedre enn banken
I figuren under illustrerer professoren konjunkturell variasjon i meravkastningen for amerikanske aksjer og statsobligasjoner i løpet av etterkrigsperioden 1953 - 2008.

- Den blå linjen viser hvor gunstig det er for investorer å holde på aksjer i nedgangstider. Gjennomsnittlig årlig avkastning for den som var store og sterke nok til å holde på aksjene gjennom en resesjon er hele 6,1 prosent bedre enn om man hadde puttet pengene i banken, sier Johnsen.

Skal bruke 8.112 milliarder kroner

Det norske oljefondet er verdens største fond, og var ved nyttår var det verdsatt til rundt 2.000 milliarder kroner.

Det er bare småpenger i forhold til det den amerikanske sentralbanken pumper inn i egen økonomi.

Onsdag kveld ble det nemlig klart at myndighetene i USA skal bruke 8.112 milliarder kroner i nok et forsøk på å rette opp den amerikanske økonomien.

Ifølge morgenrapporten til DnB NOR Markets varslet Fed (den amerikanske sentralbanken, red. anm) at de skal kjøpe statsobligasjoner for opptil 300 milliarder dollar det kommende halvåret. De signaliserte også at de ønsket å øke kjøpene av boligbaserte obligasjoner for opptil 750 milliarder dollar, samtidig som de skal kjøpe annen type gjeld for inntil 100 milliarder dollar.

Ifølge Washington Post ønsker sentralbanken på den måten å senke rentene på boliglån og andre typer lånepapirer.

Den nye tiltakspakken får alle tidligere tiltakspakker til å se ut som dverger, skriver den velrenomerte avisen.