– Det på tide at Europa ber Norge kutte gassprisene, skriver redaktør for energi i Financial Times, David Sheppard, i en kommentar.
– Selv om enhver reduksjon (prisreduksjon, journ.anm.) kan være politisk vanskelig, kan det være i landets beste interesse å godta den, fortsetter han.
Han trekker frem Norge som et lyspunkt i gasskrisen, og viser da til at regjeringen grep inn under oljestreiken.
Oljestreiken ble stanset under et døgn etter at den startet. Arbeidstakerorganisasjonen Lederne hadde varslet opptrapping, og arbeidsgiverne i Norsk olje og gass hevdet det ville ramme halvparten av norsk gasseksport.
– Konsekvensene ville blitt svært alvorlige, sa arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap), da hun avgjorde at saken måtte sendes til tvungen lønnsnemnd.
Hun viste til krigen i Ukraina, som har ført til press på energiforsyningene i Europa.
– Norge har et viktig bidrag med å være en stabil leverandør av olje og gass, konstaterte hun.
Kraftig prishopp: Historiens dyreste strøm for tredje dag på rad
Ikke et formelt forslag
Men ettersom prisen på gass har fortsatt å stige, og mer enn doblet seg siden Russland reduserte eksporten i juni, sier Sheppard at det er en stille rumling i industrien.
– De antyder at det er på tide å be Norge om å gjøre mer, selv noe som en gang kunne virket utenkelig: Norge bør gå med på å kutte gassprisene.
Han understreker i kommentaren at det ikke er et formelt forslag, men at det er synspunkter som diskuteres privat av ledere i olje- og gassindustrien utenfor Norge.
– Argumentet er som følger: Europa, enten man vil innrømme det eller ikke, er involvert i en økonomisk krig som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Gassprisene er ikke lenger bare høye, men blir raskt økonomiske våpen.
Nå faller vannstanden i deler av Sør-Norge: – Situasjonen kan bli krevende
Mer en tredoblet inntektene
Gassprisene i dag tilsvarer nesten 400 dollar fatet i oljepris. Sheppard mener at uansett hvor hyggelig medvinden fra høye gasspriser er, så er det ikke i Norges strategiske interesser at våre naboer havner i en dyp resesjon, eller at Russland presser mot EUs grenser.
– Tallene er opplysende. Mesteparten av gassen Norge leverer går i rørledning til Europa, og utgjør omtrent en fjerdedel av kontinentets forsyninger.
I mai anslo regjeringen at inntektene fra olje og gass ville nærme seg 1.000 milliarder kroner i år. Til sammenligning var inntektene på omtrent 300 milliarder kroner i fjor.
Siden den gang har gassprisene doblet seg, og handles til mer enn ti ganger gjennomsnittsnivået det forrige tiåret.
Sander og Syver (24) lagde app: Nå skal de spå drivstoffprisene
– Ingen mirakelkur
– Dersom Norge skulle gå med på å kutte gassprisen til noe sånt som tilsvarende 150 til 200 dollar fatet olje, vil det fortsatt være smertefullt, men håndterbart for europeiske økonomier.
I første halvår 2022 lå gassprisen på under tilsvarende dette. Da hadde energikjempen Equinor et rekordoverskudd.
Økonom Aslak Berg uttaler til Financial Times at selv om enhver prisreduksjon kan være politisk vanskelig, har Norge en interesse i å bidra til en stabil europeisk økonomi, og støtte Ukraina.
– Et alternativ som kan være fornuftig for begge parter er å forplikte seg til langsiktige kontrakter til priser som er betydelig lavere enn dagens spotpris, men godt over det historiske gjennomsnittet, sa han.
– En slik løsning vil ikke være noen mirakelkur, skriver Sheppard avslutningsvis.
– Prisene på det europeiske gassmarkedet vil trolig forbli høye.