Representantens hus stemte mandag kveld over redningspakken på 700 milliarder dollar, noe som tilsvarer 4000 milliarder kroner. Men pakken som skulle øke tilliten i finansmarkedet, ble avvist.

- Her er det kortsiktig politikk av verste skuff, på den måten at man heller velger omsyn til sin egen politiske framtid enn til nasjonens sunnhet, sier USA-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

Frykter de mister kongressplassen
Samtlige 435 lovgivere i Representantenes hus stiller til valg om fire uker. Og mange frykter for at de vil miste plassen sin hvis de stemmer for å innvilge redningspakken. Grunnen til dette er at folk flest i USA ikke har innsett omfanget av finanskrisen og anser redningspakken som en bonus til Wall Street-aktørene, ifølge Moen.

- De fleste kongressmedlemmene ville at dette skulle vedtas, men ville ikke stemme på det selv. Det som gjorde at det skar seg er at ytterfløyene i begge partier valgte å stemme imot. Det er klart at det ikke er populært noe sted å redde de som har opptrådt ansvarsløst (Wall Street red.anm.). Det er råtassene som er imot føderale styringssystemer og staten som stemte imot, sier Moen.

Likevel finnes det politikere som stemte på bakgrunn av nasjonens sunnhet fremfor egen politisk gevinst.

- Det var jo en representant fra delstaten Georgia som skjønte at han kanskje ville miste plassen sin hvis han stemte for lovforslaget, men han tenkte at det får heller være, sier Moen.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Børstap på 5000 milliarder kroner
Moen sier at kongressmedlemmene var fullt klar over at en avvisning ville resultere i kjempetap på børsen, og president George W. Bush kunngjorde tirsdag at fallet på børsen på mandag representerte mer en fem tusen milliarder kroner. Det er tusen milliarder mer en det redningspakken koster.

- Situasjonen for oss historikere ligner veldig mye på krisen på 30-tallet, men krisen har ikke kommet til folket ennå, og derfor har ikke folk skjønt det ennå. Men når man ser disse tallene (tap på 5000 milliarder kroner red.anm.), så vil jo dette synke inn hos velgerne, sier Moen.

- Nytt forsøk på torsdag
Selv om Representantenes hus valgte å stemme mot lovforslaget mandag, sørget Kongressen for at det ble lagt inn en klausul slik at de kan gjennomføre en ny avstemning over lovforslaget.

- Når krisen nå får rulle noen dager til, og folk trekker ut sine investeringer, så tror jeg nok at skriften på veggen blir så klar at politikerne i Kongressen vil bli nødt til å svelge noen kameler. Ryktene vil ha det til at de gjør et nytt forsøk allerede torsdag, sier Moen.

(Artikkelen fortsetter under).

- Irrelevant å nevne børstap
Mange vil nok stille seg spørsmålet om hvor logikken ligger i å nedstemme en redningspakke på 4000 milliarder kroner når det resulterer i et børstap på 5000 milliarder kroner.

- Det er en irrelevant sammenligning. Det er ikke slik at pakken kommer for å støtte aksjemarkedet. Det er fullstendig irrelevant. Men det illustrerer et poeng at det er viktig at det blir orden på finansinstitusjonenes dype problemer. De aksjekursene vil trolig komme tilbake igjen når politikerne blir enige om en pakke, sier finansanalytiker ved First Securities, Harald Magnus Andreassen, til Nettavisen.

- Dessuten må dette tallet være feil ettersom at nær halvparten av aksjefallet kom før avstemningen var ferdig, sier han.

- Mye tilsier at politikerne i USA vil bli enige om en ny pakke. Feilen var at det politiske systemet lot seg male inn i et hjørne hvor man skulle finne en løsning på et svært omfattende problem på syv dager. Man kunne heller gi sterke garantier på at noe ville bli gjort i løpet av noen uker, sier Andreassen.

Se president George W. Bushs pressekonferansen her:

265464