NEW YORK (Nettavisen): Økonomen Stephen Roach sier til CNBC at det bare finnes en person i verden som kan kan presse Vladimir Putin til forhandlingsbordet og få en slutt på krigen i Ukraina.

Les også: Trump filleristes for sin genierklæring av Putin

- Sitter virkelig på trumfkortet her

- Slik jeg ser det, så finnes det bare én person i verden som har pressmiddel på Vladimir Putin, og det er Xi Jinping, sier Roach til CNBC’s «Squawk Box Asia».

- Jeg mener, Kina sitter virkelig på trumfkortet her, og jeg mener det er opptil Xi og gripe dette øyeblikket, sier Roach om den kinesiske presidenten.

Trump: - Vi kan merke flyene med kinesiske flagg og bombe dritten ut av Russland

Mens USA, Storbritannia, EU, Norge og flere andre nasjoner har innført svært omfattende sanksjoner mot Russland, har Kina så langt nektet å gjøre det samme. De har også nektet å kalle Russlands angrep på Ukraina for en invasjon.

Les også: Diskuterer Putins mentale tilstand: - Dette er bisart, det henger ikke på greip

Kina har også avstått fra avstemninger i FN om sanksjoner og fordømmelse mot Russland.

Les også: - Vi har en president som prioriterer Amerika sist fordi han bokstavelig talt tjener Kina

- En tabbe av historiske proporsjoner

I stedet har de argumentert for å «gjennomføre nødvendig mekling» i konflikten «når det er nødvendig», slik Kinas utenriksminister Wang Yi formulerte seg på en pressekonferanse på mandag.

Les også: Kommer med elleville Russland-påstander om USA-president Joe Biden

Roach sier Kina i stedet for å promotere forhandlinger burde «truet med å dra teppet bort under Putin hvis han ikke spiller ball».

Økonomen sier det vil være en tabbe av Beijing om de intensiverer sitt partnerskap med Russland, mens store deler av verden setter Putin press. Dette vil ifølge Roach kunne føre til at Kina blir assosiert som en sammensvoren til Russland i «lang, lang tid fremover».

- Han har ikke råd til å fortsette på den kursen - det ville være en tabbe av historiske proporsjoner for Xi Jinping, sier Roach.

Les også: - Vi har en president som prioriterer Amerika sist fordi han bokstavelig talt tjener Kina

Kina: - Vennskapet er fjellstøtt

Under sin årlige pressekonferanse på mandag, sa Kinas utenriksminister Wang Yi at de ser på Russland som landets viktigste strategiske partner, og legger til at vennskapet mellom landene fortsatt er «fjellstøtt».

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

Wang holdt mandag sin årlige pressekonferanse på sidelinjen av det årlige møtet i Kinas nasjonale folkekongress. Der kommenterte han situasjonen i Ukraina, og nektet nok en gang å fordømme det russiske angrepet på landet.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

I stedet omtalte han Russland som Kinas viktigste strategiske partner og sa at vennskapet mellom landene fortsatt er «fjellstøtt».

– Vennskapet mellom de to folk er fjellstøtt, og begge lands framtidige samarbeidsprospekter er veldig store, sa Wang om Russland.

Han la imidlertid til at Kina er villige til å se på samarbeidet med det internasjonale samfunnet om å «gjennomføre nødvendig mekling» i konflikten «når det er nødvendig». Han la også til at Kina vil sende humanitær hjelp til Ukraina.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

- Verdens viktigste bilaterale forhold

EUs utenrikssjef Josep Borrell sa i et intervju med El Mundo forrige uke at Kina bør mekle i fremtidige fredssamtaler mellom Russland og Ukraina ettersom vestlige land ikke kan fylle den rollen.

Les også: – Det ville Kina hate som pesten

Kina har flere ganger sagt at de vil «spille en konstruktiv rolle i å be om forhandlinger» for å løse krisen, men har foreløpig ikke villet forplikte seg til å delta i eller være vertskap for fredssamtaler.

Wang beskrev under mandagens pressekonferanse forholdet mellom Ukraina og Russland som «verdens viktigste bilaterale forhold», som «bidrar til fred, stabilitet og utvikling» i verden.

Les også: - Hvis Ukraina gjør dette, er på en måte Putin sjakk matt

Han sier forrige måneds bekreftelse på partnerskapet mellom landene «tydelig og umiskjennelig viste verden» at begge land «i fellesskap er imot gjenopplivingen av mentaliteten fra den kalde krigen og å nøre opp under ideologiske konfrontasjoner».

Gasskontrakt med Kina

Denne måneden sa den russiske gass-giganten Gazprom at de hadde undertegnet en kontrakt om å utvikle en gassledning til Kina, noe som kan gjøre Russland mindre avhengige av europeiske kjøpere.

Og russiske banker sa søndag at de planlegger å utstede bankkort som bruker Kinas UnionPay-system etter at Visa og MasterCard suspenderte sin virksomhet i Russland.

Les også: Trump rasende etter ny «Clinton-avsløring»

Wang sa den uformelle alliansen ikke vil la seg forstyrre av tredjeparter, i det som blir tolket som en advarsel til USA og dets vestlige allierte, som har forsøkt å påvirke Kina til å spille en mer aktiv rolle som forhandler i konflikten mellom Russland og Ukraina.

- USA vil lage asiatisk Nato

Wang brukte også pressekonferansen på å kritisere USA, som han mener skaper eksklusive klubber rundt om i verden.

– USA snakker om sitt ønske om å fremme regionalt samarbeid, men i realiteten nører de oppunder rivalisering, sa Wang.

– De snakker mye om at de vil ha en retur til multilateralisme, men i realiteten danner de eksklusive klubber. Det virkelige målet med den indopasifiske strategien er å etablere en indopasifisk versjon av Nato, sa Wang.

Den indopasifiske regionen omfatter deler av Indiahavet og Stillehavet fra land som Australia og Indonesia i sør til land som Kina, India og Pakistan i nord.