Gå til sidens hovedinnhold

- Det frekkeste jeg har hørt

En arg Harald Magnus Andreassen gir Øystein Djupedal svar på tiltale. - Det frekkeste jeg har hørt, sier han etter at Djupedal sår tvil om hans moral.

- Sier Djuepdal virkelig det. Jeg mener da virkelig ikke at Norge ikke skal gi penger til de flomrammede i Sørøst-Asia. Jeg mener derimot at det skal koste å gi noe, sier Andreassen.

First-økonomen reagerer kraftig når han får presentert Djupedals hentydninger om at han er imot å gi penger til flomofrene. Tvert imot hevder Andreassen han ikke har det minste i mot at Norge gir både tre og fem milliarder kroner.

- Det jeg reagerer på er det prinsippielle. At det alltid velges den letteste løsningen. Jeg vil at det skal koste noe å gi. Det gjør det ikke ved å bruke av oljefondet. Da skyver vi bare regningen ned til neste generasjon, sier han.

Rettferdig fordeling
Han viser til at handlingsregelen, som begrenser bruken av oljepenger i dag, er ment å skulle fordele oljerikdommen over en lengre tidsperiode.

- Jeg sitter akkurat og skriver en kronikk om dette nå. Oljefondet skal fordele ressursene på en rettferdig måte over generasjoner, sier Andreassen.

Han peker på at Norge allerede i dag bruker mer penger enn handlingsregelen tilsier, og at vi derfor allerede nå tar fra våre barns sparegris.

Betale i dag eller i morgen
I praksis er det tre måter å gi penger til de flomrammede på. Det ene er å øke skattene. Det er i dag 2,7 millioner nordmenn i lønnet arbeid. Dersom disse skulle betalt 10 milliarder kroner over skatteseddelen, ville det bety en skatteøkning i 2005 på 4.200 kroner per person.

Den andre måten og finansiere hjelpen på, er å kutte i andre utgifter. Dette vil selvfølgelig også ramme norske borgere i dag, gjennom et redusert offentlig tjenestetilbud.

Den siste måten er selvfølgelig og bruke av oljefondet. Effektene av dette vil selvfølgelig først merkes om for alvor om noen år.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken