*Nettavisen* Økonomi.

Det koker hos apotekene: - Allergisesongen er utvilsomt i gang

Nettavisens sjefsredaktør Gunnar Stavrum er blant dem som nylig har måttet oppsøke nærmeste apotek for å lindre allergisymptomene. Saltvannsdråper, nesespray og øyedråper kostet ham til sammen 490 kroner. Foto: Gunnar Stavrum

Bjørkepollen-sesongen har startet for lengst. Nå melder apotekene om stor omsetningsvekst på allergimedisiner.

23.04.19 18:57

I store deler av Norge har øyner og neser allerede begynt å renne: Vanligvis blomstrer bjørken i Sør-Norge i månedsskiftet april/mai, men en særdeles varm påske har i år drevet starten på bjørkeblomstringen fram noen døgn tidligere enn normalt.

I år gikk første pollenvarsel ut uvanlig tidlig - 20. februar - og sendte for alvor allergikerne til apotekene for opprustning før årets pollensesong.

Les også: 12 tips til hvordan du lindrer pollenallergi

Nettavisen Økonomi har snakket med Norsk Medisinaldepot, Apotekerforeningen og Apotek 1, som alle melder om en kraftig omsetningsvekst i antall solgte allergiprodukter så langt i år sammenliknet med fjoråret.

- Totalt har vi en økning på nesten 50 prosent mot fjoråret. Størst økning ser vi på allergiøyedråper, som vokser med 86 prosent mot i fjor. Allergisesongen er utvilsomt i gang, sier Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1.

Nord-Norge får normalt bjørkepollen en måned senere enn Sør-Norge, mens Midt-Norge normalt er én uke på etterskudd. Ifølge Norges astma- og allergiforbund avgir bjørken store mengder pollen, og kan derfor gi store plager.

Klikk på bildet for å forstørre.

Allergi mot bjørkepollen er den mest vanlige formen for pollenallergi, og svært mange har store plager i bjørkepollensesongen. Foto: Aleksander Andersen (NTB scanpix)

Øker mye fra fjoråret

Vendil Åse i Apotekforeningen forteller Nettavisen Økonomi at det ble solgt 41,99 millioner døgndoser av allergimidler i løpet av de 16 første ukene i 2019. Det er en 14,2 prosents økning fra samme tidsrom i fjor.

- Salget vi har sett på er allergitabletter, både reseptpliktig og reseptfritt salg, sier Åse, som påpeker at døgndose er målt som gjennomsnittlig dose ment for voksne per døgn.

Også hos Norsk Medisindepot merker de økt pågang etter allergiprodukter, sier strategidirektør Miriam Skåland.

Les mer: Pollensesong: Dette må du vite om pollen

Klikk på bildet for å forstørre.

Helsedirektoratet anslår at pollenallergi koster samfunnet 10 milliarder kroner i året i form av blant annet sykefravær og legeoppfølging. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

Antall enheter allergimedisin solgt på Vitusapotek mellom januar og 22. april i år har økt med 12 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor. Til nå i år har kjeden solgt 78.340 enheter reseptbelagte og reseptfrie allergiprodukter - mot 69.957 i fjor. 2019 er på nivå med 2017, da det ble solgt 75.772 enheter.

Hos Apotek 1 har interessen for allergiprodukter skutt i været, sammenliknet med fjoråret: For perioden 1. mars til 22. april har apotekkjeden opplevd en vekst på 49 prosent innen allergimedisiner totalt i år sammenliknet med fjoråret. Omsetningen har vokst innen nesespray (39 prosent), tabletter (33 prosent) og øyedråper (89 prosent).

Les også: Allergivaksine – ja, det fins

Fakta

Symptomer på bjørkepollenallergi

Pollenanalytiker: - Bjørkepollen overstått rundt 17. mai

Ifølge reseptregisteret hentet litt under en million nordmenn ut reseptbelagt medisin for allergi i fjor. Tallet omfatter altså ikke dem som hentet ut reseptfri medisin. Ifølge Norges astma- og allergiforbund har mengden bjørkepollen, som mange nå plages av, økt kraftig de siste fem årene - særlig på Østlandet.

Den gode nyheten er at sesongen for bjørkepollen er over om ikke så veldig mange uker for flere i Sør-Norge.

- Varigheten av bjørkepollenspredningen er mellom tre og fire uker lang i de fleste regioner. I lavlandet i sør er altså det meste overstått rundt selve 17. mai når det gjelder bjørkepollen. Gresspollensesongen kan i år ventes rundt månedsskiftet mai/juni, mens burotpollensesongen kommer fra midten av juni måned. Etter 25. august er pollensesongen generelt over i et normalår, sier Hallvard Ramfjord, som er pollenanalytiker ved NTNU og ansatt ved Astma- og Allergiforbundet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- En varm påske har drevet starten på bjørkeblomstringen fram noen døgn tidligere enn nåværende tiårsnormal for Sør- og Midt-Norge. Varigheten av bjørkepollenspredningen endres ikke av den grunn- den er mellom tre og fire uker lang i de fleste regioner, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord. Foto: NTNU

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.