Gå til sidens hovedinnhold

Det lukter krakk

Den økonomiske himmelen synes skyfri, men den siste måneden har Oslo Børs falt 20 prosent. Det begynner å ligne et krakk. Hva skjedde?

Følg Oslo Børs minutt for minutt

NA24-KOMMENTAR: Etter at Oslo Børs falt kraftig i mai, og så steg igjen, skrev jeg at alle som ikke hadde sørget for en fornuftig diversifisering av sine aksjeinvesteringer, fikk en ekstra sjanse til å gjøre det til gode kurser – og burde benytte den.

Og så kom en ny og enda verre nedtur.

Mandag endte Oslo Børs hovedindeks ned nær 4 prosent til 341 poeng. Det er en nedgang på drøyt 20 prosent fra toppen på 430,88, som ble nådd i løpet av dagen 11. mai. Man kan begynne å snakke om et krakk.

Hvorfor?

Skyfri himmel
Hvis du ser på selskapenes overskudd, på veksten i verdensøkonomien, eller på dagliglivet rundt deg, er det trolig vanskelig å se noe som skulle føre til børskrakk. Selskapene tjener penger som aldri før, veksten i verdensøkonomien er sterk, og i Norge er det bare velstand, med lav arbeidsledighet, høye boligpriser, lav inflasjon og utbredt optimisme.

Nye tall: NA24 leses mest.

Det er da også viktig å ha i mente at fallet de siste ukene grovt sett bare har sendt børsene tilbake til nivået ved nyttår. Da hadde vi allerede opplevd en nesten enestående opptur på Oslo Børs, som var mer enn tredoblet fra bunnen i 2003.

Stadig høyere renter
Når vi nå har fått en markant reaksjon ned igjen, har det trolig mest å gjøre med at stadig høyere renter, spesielt i USA, har gjort det mer attraktivt å putte en del penger i risikofrie kortsiktige plasseringer (det som for privatpersoner ville være høyrentekonto).

For et og to år siden var slike risikofrie renter så lave at investorene var villige til å gjøre nesten hva som helst for å få en akseptabel avkastning. Mange tok på seg betydelig risiko for å være med på oppturen i hete sektorer, som råvarer, gull og aksjer i vekstmarkeder i Asia og Latin-Amerika. På grunn av oljeeksponeringen kan man også plassere Oslo Børs i denne høyrisiko-kategorien.

Til sammenligning har USA-børsene steget mye mindre de siste årene, og falt tilsvarende mindre i vår. Her nådde man heller ikke opp til rekordnivåene fra 2000 før fallet kom, mens Oslo Børs nesten var dobbelt så høy som toppen i 2000 da nedturen kom.

Undervurderte risiko
Etter hvert ble investorene vant til at man kunne låne nærmest gratis penger og få enorm avkastning i de hete sektorene. Grådigheten tok overhånd. Risikoen ble undervurdert. En sprekk måtte komme. Problemet er bare at det er veldig vanskelig å spå når den kommer. Den kunne godt kommet sist høst, da vi fikk et skremmeskudd i oktober.

I en slik situasjon får et fall som utløses av at noen begynner å trekke penger ut for å sette dem i banken, selvforsterkende effekt. Mange har for tatt for mye risiko, og blir tvunget til å selge.

Om det stopper nå eller ikke, det aner ikke jeg, og neppe så mange andre heller. Men jeg terper videre på temaet fra min første kommentar om børsfallet: Spre riskoen! Kjedelig, kanskje, men det er det beste rådet du får.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Selg denne galskapen!
Regjeringen ofrer forbrukerne
Hjelp, vi flyr!
Tilfeldig etikk
Når kapitalisme blir moralisme
Skål for verdensøkonomien!
Pause etter flause
Forståelig Odfjell-kritikk
Når bonden blir polsk
Vil ha urettferdig politikk
Kvinner i drømmeland
Straff som fortjent
Lekekrakk på børsen
Kampen mot TV
«Hyggelige» matpriser?
Børsras – hva gjør du?
Uenig i strategien, tar æren likevel
Oljeboblen som sprakk
En afrikansk tragedie
Høyre-katastrofen

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken