Det skal bli lettere å kreve overtid

Arbeidslivsutvalget går inn for flere midlertidige ansettelser. Samtidig blir det lettere for arbeidsgivere å kreve overtid av sine ansatte. Dermed brygger det opp til ny kamp mellom Gerd-Liv Valla og Victor Norman.

20.02.04 10:33

Flertallet i Arbeidslivslovutvalget vil gjøre det enklere for arbeidsgivere å utvide arbeidstiden - inkludert jobbing på søndager og om natten.

Utvalget vil fredag levere sin innstilling til arbeidsministeren. Ifølge Aftenposten vil et av de andre forslagene til utvalget være å styrke arbeidsgivernes styringsrett på bekostning av ansatte og verneombud.

Flertallet i utvalget skal også ønske at arbeidsgivere skal kunne inngå individuelle avtaler om overtid med arbeidstakerne. Arbeidstakerne frykter at det vil gjøre det lettere for arbeidsgiver å kreve overtid, mens arbeidsgiverne mener det bare gir romsligere mulighet for å avtale overtid.

Flertallet vil også stramme inn dagens lovgiving, som gir oppsagte rett til å stå i jobben med full lønn inntil konflikten er endelig avklart i rettsapparatet.

Det ble mye debatt om forslaget om å utvide adgangen til midlertidige ansettelser i oktober og november i fjor etter at Norman gikk ut og sa at han ville legge fram lovforslag om dette før utvalget hadde gjort ferdig arbeidet sitt og uavhengig av hva slags konklusjon det kom fram til.

LO, Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) og Akademikerne trakk seg fra utvalget, men kom på plass igjen da ministeren omsider gjorde retrett etter budsjettforliket.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.