*Nettavisen* Økonomi.

Det ulmer på Island

Flere tusen rasende islendinger krever sentralbanksjefens avgang.

21.10.08 12:17

REYKJAVIK (Nettavisen): Glem det vulkanske utbruddet som førte til dannelsen av den islandske øya Surtsey i 1963. Et nytt og kraftigere utbrudd kan være i emning på sagaøya.

Finansielt jordskjelv, menneskelig vulkanutbrudd
De islandske bankenes kollaps er blitt et symbol på den globale finanskrisen. Etter flere år med voldsom vekst, er bankene nå i ferd med å dra med seg hele Islands økonomi i et finansielt jordskjelv som landet aldri har sett maken til.

Nå kan et nytt utbrudd av vulkanske dimensjoner være på trappene blant Islands drøye 300.000 innbyggere. Stadig flere begynner å få øynene opp for hva krisen faktisk innebærer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sjur Kvamme/Nettavisen

Flere tusen demonstrerte
Lørdag så vi den første store antydningen til en befolkning som har fått nok. Over 4000 mennesker samlet seg til demonstrasjon på et torg ved hovedstaden Reykjaviks største handlegate.

- Vi demonstrerer mot sentralbanksjef David Oddsson og krever at han må trekke seg, sier Valur Gunnarsson til Nettavisen.

- Sentralbanksjefen har skylden
Oddsson får det glatte lag av Gunnarsson og resten av demonstrantene. Store plakater med diverse slagord fyller torget som knapt er stort nok til å romme alle.

- Oddsson har en stor del av skylden for at Island er det landet som er hardest rammet av krisen. Han har ikke hatt kontroll over bankene og har tatt mange gale avgjørelser, mener den 32 år gamle musikeren.

Han er snart klar til å entre scenen for å forsterke fellesskapet til folkemengden med en protestsang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sjur Kvamme/Nettavisen

Sjeføkonom enig
Et par timer tidligere i Landsbankis hovedkontor er sjeføkonom Yngvi Orn Kristinsson langt på vei enig med Valur Gunnarsson.

- Bankene har fått fritt spillerom av sentralbanken til å ekspandere. Min mening er at bankene ikke burde vokst så fort. Det underliggende problemet er at bankene har blitt så store i forhold til Islands økonomi og at vi ikke har hatt en sterk sentralbank, sier Kristinsson til Nettavisen.

Svak sentralbank
Verdien av Islands tre største banker, Glitnir, Kaupthing og Landsbanki, var en periode så høy som åtte til ti ganger Islands brutto nasjonalprodukt. Samtidig hadde sentralbanken svært små reserver av utenlandsk valuta. Når staten nå har overtatt de tre bankene og må svare for bankenes enorme utenlandske gjeld, har de gjennom sentralbanken rett og slett ikke i nærheten av nok utenlandsk valuta til å betale for seg.

Det er derfor det blir sagt at Island er på randen av konkurs.

Dette får altså David Oddsson mye av skylden for. Han har vært sentralbanksjef siden oktober 2005. Før det var han utenriksminister i rundt et år, statsminister i 13 år og på 80-tallet var han borgermester i Reykjavik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sjur Kvamme/Nettavisen

- Vi trenger en økonom
Tilbake på torget har initiativtager til demonstrasjonen Kolfinna Baldvinsdottir (38) akkurat gitt sin appell til øredøvende jubel fra folkemengden.

- Oddsson er den eneste sentralbanksjefen i den vestlige verden som er politiker og ikke økonom. Han har aldri vært kvalifisert for jobben, sier hun til Nettavisen.

Baldvinsdottir er svært krass i sin kritikk av sentralbanksjefen.

- Han bryr seg bare om seg og sitt eget parti, det konservative Selvstendighetspartiet. Alle er redd for ham, også statsminister Geir H. Haarde i samme parti. Det er fortsatt Oddsson som styrer mye av det som skjer i politikken, hevder hun.

Stort oppmøte
Derimot er Baldvinsdottir mektig imponert og fornøyd med oppmøtet på demonstrasjonen.

- Vi var et par stykker som fant hverandre på internett for to dager siden og har fått i stand demonstrasjonen siden da. Vi ante ikke hvor mange som ville komme, og det var først i morges at noen medier meldte at det skulle være en demonstrasjon. Vi har tatt i bruk markedsføring på internett blant annet via Facebook, forteller hun til Nettavisen.

Tror du dere vil lykkes i å presse sentralbanksjefen til å gå av?

- Dette er bare den første av mange demonstrasjoner. Hvis regjeringen ikke hører på folket må vi ha en ny avstemning, mener hun.

Gradestokken har krøpet ned mot frysepunktet, men en hutrende folkemasse vokser seg stadig større og kampropene blir stadig mektigere. Det er tydelig at engasjementet skyller over sagaøya for full styrke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sjur Kvamme/Nettavisen

Alvorlig situasjon
Sjeføkonom Yngvi Orn Kristinsson tror flere snart vil få øynene opp for hvor alvorlig situasjonen faktisk er.

- Vi er langt fra å se den fulle påvirkningen på folks hverdag. Vi merker ennå ikke konsekvensene ordentlig på kroppen. Det vil vi først gjøre om to til tre måneder når både arbeidsledigheten og prisene sannsynligvis har steget til dels kraftig, tror han.

Rundt 40 prosent av det islendingene kjøper er importerte varer. Siden den islandske kronen har svekket seg radikalt de siste ukene vil importvarer bli mye dyrere når dagens lagre er tomme. Det vil islendingene merke på lommeboka.

Spår opprør i gatene
At protestene fra folket på Island vil øke kan Valur Gunnarsson skrive under på der han hopper ned fra scenen til trampeklapp etter å ha fremført protestsangen.

- Mange er fortsatt i sjokk og vet ikke hvordan de skal reagere. Dette er bare starten på et sinne som vil tilta i styrke. Det er en grunn til at både sentralbanksjefen og statsministeren for første gang nå har fått seg livvakter. Kom tilbake om noen uker, da vil du se opprør i gatene, spår Gunnarsson.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.