Tall offentliggjort fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at detaljhandelen økte med 4,8 prosent i mars. På årsbasis steg handelen med 3,8 prosent.

Handelsbanken Capital Markets skrev i en morgenrapport mandag denne uken at de så for seg en nedgang detaljhandelen i april på 1 prosent. En svak utvikling i forbruket av andre varer enn matvarer tydet på at detaljomsetningen falt videre i april. Denne spådommen var altså ren skivebom.

Les også: DNB varsler full krise i bil - mot verste siden finanskrisen

Banken skriver i en kort kommentar til tallene at det er særlig tjenestesektoren som har fått smellen under koronakrisen.

Koronakrisen har derimot ført til at salget av bøker og musikk ol. økte med hele 24 prosent fra mars til april. Butikkhandel med såkalte andre husholdningsvarer hadde en økning i omsetningen med nesten 15 prosent.

Les også: Frykter at statens koronatiltak er så gode at butikker nøler med å åpne opp

Mindre drivstoff

Taperen i april er først og fremst bensinstasjonene som selger drivstoff, der salget var ned 4,5 prosent av drivstoff. Det har sammenheng med nedstengningen og at mange nå har hjemmekontor. Apotekbransjen hadde også en nedgang.

SSB skriver at mer tid hjemme og stopp i utenlandsreiser har påvirket nordmenns handlemønster i april. Det største bidraget til veksten i april kom fra butikker med salg av byggevarer, fulgt av butikker med salg av sportsutstyr og fritidsbåter.

Det var også også for salg av klær, blomster og planter, netthandel og møbler. Ettersom vi nordmenn bruker mer tid i hjemmet og ikke har kunnet dra utenlands, har trolig det fått mange til å bruke tiden på å pusse opp og pynte i hjemmet.

Hele påskemåneden april var preget av tiltak mot spredning av koronaviruset. Det var derfor strenge reiserestriksjoner og forbud mot å gjennomføre de fleste kultur- og idrettsarrangementer.

Den kraftige veksten i detaljhandelen for april tyder ifølge SSB på at nordmenn endret sitt konsummønster i retning av å bruke mindre på kjøp av tjenester til fordel for økt varekonsum innenfor enkelte varegrupper.

Les også: Barometer viser at stemningen snur i boligmarkedet

Hamstring

Men det var en relativt moderat nedgang i detaljhandelen i mars, forholdene tatt i betraktning. Nedgangen var «bare» 0,9 prosent fra februar. Men kortsiktig statistikk vitnet om en relativt omfattende «hamstring» i matvarebutikkene rundt tidspunktet for nedstengningen av norsk økonomi. Denne nedstengningen kom 12. mars.

Detaljomsetningsindeksen beskriver verdi- og volumutvikling i detaljhandelen utenom salg av motorvogner. Detaljhandel defineres av statistikkmyndighetene som virksomheter som selger varer til private husholdninger.