*Nettavisen* Økonomi.

Dette betyr rentekuttet for deg

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har kuttet renta med 4,5 prosentpoeng siden desember. Her ser du hvor mye du sparer på lånet.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kutter renta for syvende gang på rad. Styringsrenta er nå nede i 2,5 prosent – i fjor på samme tid var den 7 prosent.

Det er ventet at de aller fleste bankene vil følge opp med tilsvarende kutt.

Flere klare umiddelbart

Både økonomene og rentemarkedet var på forhånd sikre på at Gjedrem ville innfri forventningene om en lavere rente, og flere banker satt klare med umiddelbare varsler om at de også senker utlånsrentene.

Grunnet bankenes varslingsfrist på seks uker, vil det imidlertid drøye før du får gleden av rentenedsettelsen.

For en lånetager med et millionlån, betyr rentekuttet på 0,5 prosentpoeng en årlig besparelse på 3600 kroner. Månedlig vil du dermed spare 300 kroner. Da er det tatt hensyn til frafall av skattefradrag.

Sparer 32.400 kroner i året

Sammenlignet med hva du måtte betale i renter før jul vil de 4,5 prosentpoengene lavere rente bety en samlet besparelse på 32.400 kroner. Har du et millionlån, vil du dermed ha 2700 ekstra kroner i måneden.

De fleste ekspertene venter imidlertid at sentralbanksjefen har gjort seg ferdig med rentekuttene for denne gang. Nå er spørsmålet trolig når renta skal opp igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.