Gå til sidens hovedinnhold

Dette bør du betale nå

Staten tar seg mer enn fett betalt for restskatten din.

Staten bryr seg lite eller ingenting om at tre måneders pengemarkedsrente (den prisen bankene betaler for å låne penger av hverandre) ligger på godt under 3 prosent og at de billigste lånerentene fra bankene til vanlige forbrukere ligger knappe halve prosentpoenget over dette igjen.

Når staten skal beregne hvilke renter folk med restskatt skal betale for sine utestående beløp er det helt andre regler som gjelder.

Les også: De beste skattetipsene
Les også: Ikke gå i boligfella

For årets restskatt krever de nemlig 3,9 prosents rente på restskatt for dem som får skatteoppgjøret i juni og 4,8 prosent for dem som får skatteoppgjøret i oktober.

Begge rentesatsene ligger godt over de bankenes beste lånerenter, men det stopper ikke der.

For i motsetning til bankgjeld kan du nemlig ikke trekke fra renteutgiftene på gjelden til staten på neste års skatteligning.

Det gir, ifølge Pengeboka 2009, en lånerente tilsvarende henholdsvis 5,4 og 6,7 prosent.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmekler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Fjorårets moro
Årsaken til det som fremstår som ågerrenter i forhold til dagens lånerenter er at renten på restskatt ble satt i 2008.

Da var som kjent rentenivået helt annerledes enn i dag.

Dermed betaler du tilsvarende rentenivået det året du betalte for lite skatt.

Og med det rentenivået vi hadde i 2008 kommer staten til å håve inn rentekroner.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få ut tallene for hvor mye restskatt det norske folk har utestående, men skal vi basere oss på Statistisk Sentralbyrås tall for restskatt fra 2007, kommer staten til å skumme inn mellom 250 millioner og 300 millioner kroner i rene renteinntekter på norske skattebetaleres restskatt.

Det kommer i tillegg til restskatteregningen på godt over 6 milliarder kroner.

Men det finnes råd, og det er mulig å tjene tusenlapper på fakturaen fra Skattedirektoratet.

Da må du imidlertid følge rådet fra Skattebetalerforeningen.

Betal nå
- Det er mye penger å tjene på å betale restskatten før 1. mai, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen Jon H. Stordrange til Nettavisen.

Da slipper du nemlig unna enhver form for rente på restskatten.

- Dersom man har en restskatt på si 100 000 kroner vil man fram til betalingsfristen i juni måtte betale 3 900 kroner i rene renteutgifter. Sparer du de samme pengene i banken er renteinntekten etter skatt 360 kroner. Det blir en gevinst i forhold til å vente med restskattbetalingen på 4 260 kroner, og det er ikke dårlig på to måneder, sier Stordrange.

Dersom du har en komplisert selvangivelse som gjør at skatteoppgjøret ikke er klart før i oktober er inntjeningen på 5 880 kroner.

Birthe byttet bank - sparer 60.000 i året

Betal heller mer
Slik renten på tilgodehavender eller restskatt er nå, lønner det seg faktisk å betale mer enn du skylder på restskatten.

- Den høye renta virker begge veier. Dersom du betaler for mye får du 0,5 prosent i renter på det staten skylder deg i de to månedene for mai og juni. Det gir en årsrente på 6 prosent. Det klarer ingen banker i Norge i dag, sier Stordrange.

Kommentarer til denne saken