Gå til sidens hovedinnhold

Dette bør du tenke på om du skal til utlandet i sommerferien

Små tips som utgjør store forskjeller:

Vi gleder oss over at sommeren er her, og så mange som halvparten av oss vil tilbringe noe av tiden utenfor landets grenser. Da er det greit med noen forholdsregler.

For å nyte turen ekstra er det greit å ta noen forholdsregler slik at ferien blir så optimal som den kan bli - også økonomisk. Og at det vil oppleves som borte bra, men hjemme best, når du er tilbake.

Små tips som utgjør store forskjeller

Har du betalt turen med kredittkort så benytt deg av skattepengene eller feriepengene til å betale tilbake beløpet i sin helhet. Da unngår du at turen ender med å blir mye dyrere enn den i utgangspunktet kostet.

Les også

Ellevill Syden-boom: – Alt ble revet bort på fem minutter

800 000 nordmenn gruer seg til smellen når de kommer hjem fra ferie. Prøv derfor å unngå å havne i denne situasjonen.

Flere tips å ta med seg på ferden:

  • Hvorfor ikke ha med litt niste og snacks i bagen når du skal ut å fly. Å kjøpe alle måltid på flyplassen kan gi en dyr start på turen.
  • Unngå å ta ut penger i minibanken på flyplassen før du drar. Her får du ofte dårlig valutakurs, og du vil ende med å betale mye for pengene du tar ut. Nå er det mer og mer vanlig at det finnes opptil flere minibanker på stedene du flyr til. Så med mindre du skal til et land hvor de ikke er like langt fremme på kortbruk lønner det seg å vente til du kommer frem. Husk da å velge lokal valuta når du blir spurt i minibanken. Da får du oftest den beste vekslingskursen.
  • Husk å bruke debetkortet ditt når du tar ut penger i minibanker. Bruker du kredittkortet vil rentene på kredittkortet begynne å løpe med en gang.
  • Handler du i butikker eller på restauranter er kredittkortet ypperlig å bruke. Men det fordrer selvsagt at du tilbakebetaler hele beløpet straks du er hjemme igjen, eller overfører på mobilbanken. Ikke glem å velge lokal valuta når du betaler i butikker eller på restauranter.

Lønnsomme utenlandskjøp

Vi handler mindre i utlandet enn før, men det er fremdeles mye som kan lønne seg å ta med hjem

Selv om mange handler mindre i utlandet enn de gjorde tidligere så er det fremdeles mye man kan gjøre av gode kjøp når du er ute og reiser. Det at krona fremdeles er forholdsvis svak målt opp mot de største valutaene, er det andre årsaker som kan gjøre at varer kan være rimeligere i utlandet. For eksempel på grunn av skatter og avgifter på varer som alkohol og tobakk. Men husk på kvota om dere benytter dere av dette.

Les også

UD har offisielt reiseråd til nordmenn for 46 land

Er det klær du liker å handle er det ofte at det er rimeligere å kjøpe klær i deres opprinnelsesland. Selv handler jeg ofte på de spanske kleskjedene til både meg selv og barna når jeg er i Spania, fordi prisene på klærne blir såpass mye rimeligere.

Skal du over til USA er de kjent for sine enorme outlets hvor du får kjøpt merkeklær for en rimeligere penge.

Ta deg også tid til å gå innom Tax-Refund på flyplassen før du drar hjem. Her kan du spare ytterlig kroner - så mye som inntil 25 prosent.

Det kan oppleves litt trøblete, men er verdt bryet om du handler mye. Men husk også her på den tollfrie grensen på 6000 kroner som vi har lov å ta med oss inn i landet før du må innom tollen på flyplassen når du lander og tolle inn det du har kjøpt.

Vær smart - ha en plan

Det aller viktigste er å sette opp en plan for hva du trenger og ønsker å kjøpe slik at du ikke fyller opp kofferten med ting du egentlig ikke trenger og antagelig ikke vil bruke i like stor grad.

Les også

Syden-turister føler seg lurt av «oppblåste priser» på greske øyer

Gjør noen undersøkelser før du drar på hvilke varer eller tjenester som lønner seg å kjøpe i landet du skal til.

Kjøper du ting som blir liggende innerst i skapet har det ikke noe å si hvor billig du fikk kjøpt det. Det er både bortkastede penger og skadelig for miljøet.

God sommer!

Kommentarer til denne saken