Pål Nisja Wilhelmsen

Dette er den feilen vi oftest gjør

Kommentator Pål Nisja-Wilhelmsen har skrevet boken Små og store data om faktabaserte beslutninger og databasert ledelse som kommer på Gyldendal Akademisk 23.juli 2019

Kommentator Pål Nisja-Wilhelmsen har skrevet boken Små og store data om faktabaserte beslutninger og databasert ledelse som kommer på Gyldendal Akademisk 23.juli 2019

Samme tabbe om og om igjen.

Skal du ta en avgjørelse er det ingenting bedre enn å ha et faktagrunnlag. Et eller annet som kan underbygge de valgene du tar.

Enkle ting som at det er mer sannsynlig at det er sol og varmt på Gran Canaria enn i Kabelvåg, eller mer avanserte formler som viser sannsynligheten for å finne olje i bestemte bergarter.

Likevel er det ingenting som misbrukes mer enn nettopp slike grunnlag. Fordi A skjer så betyr det B. Det som kalles korrelasjon. Korrelasjon betyr hvor mye to forskjellige ting varierer samtidig. Enkelt forklart kan du ta bølger og båt. Båten beveger seg på toppen av havet slik bølgene beveger seg.

I akkurat det eksemplet er det også det som kalles kausalitet. Det vil si at en ting påvirker den andre. Bølgene påvirker båten. Derfor får du det også slik at båten beveger seg samtidig som bølgene.

Veldig ofte brukes korrelasjon, altså at noe har skjedd samtidig som noe annet har skjedd, som bevis på at den ene tingen påvirker den andre. Nesten like ofte uten at det finnes godt nok grunnlag for å si det.

Tyler Vigen har skrevet både en bok og har en egen nettside som viser korrelasjon, altså at ting skjer samtidig, og hvor lite det ofte kan brukes som bevis. Slik som statistikken under som viser importen av olje fra Norge i USA og antall sjåfører drept i kollisjon med tog.

Det er ingen tvil om at om du ser på tallene er det en relativt klar korrelasjon, altså at det ene skjer samtidig som det andre, mellom disse to. Likevel er det ekstremt lite sannsynlig at hvor mye olje USA kjøper har noe som helst å si for hvor mange sjåfører som dør ved å kjøre på tog.

I hverdagsliv og arbeidsliv brukes korrelasjon veldig ofte som bevis. Det gjøres av ektefeller, ledere, journalister og såkalte eksperter. Fordi noe skjedde samtidig er det et bevis.

I tillegg brukes ofte korrelasjon og kausalitet som grunnlag uten tallgrunnlag, og med små utvalg. Vi mennesker definerer ofte verden ut fra oss selv. Alle mennesker i våre teoretiske tankeeksperimenter tenker mer eller mindre som oss selv og ser ut som oss selv. Finner vi grunnlag for dette, fordi det passer med vår verden så er det fakta.

Vi er i ferd med å gå inn i en faktabasert verden. Rett og slett fordi det er mye mer data, fakta og innsikt lettere tilgjengelig. Aldri har vi hatt mer data, og aldri har det vært lettere å bruke det. Da er det enormt viktig å ikke misbruke denne dataen, og la dine kollegaer eller venner på sosiale medier komme unna med påstander om kausalitet - dette skjedde fordi noe annet skjedd - med bakgrunn i kun korrelasjon - noe skjedde samtidig.

Er det butikkdød i Oslo på grunn av bilforbud? Eller det en korrelasjon? Skjer butikkdøden fordi vi har for mange butikker, handler mer på nett eller handler mindre?

Er det at det er kaldt i luften et bevis på at vi ikke har global oppvarming? Eller er det en kausalitet av mer ustabilt vær?

Påvirkes merkevaren av at vi innførte en app, eller var de andre faktorer som spilte inn?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.