NEW YORK (Nettavisen): Kritikken haglet og aksjekursene falt på Wall Street tirsdag etter Donald Trumps melding tirsdag kveld om at han har instruert republikanerne i Kongressen om å stanse forhandlingene om en ny krisepakke.

På onsdag kveld er det derimot oppgang igjen, etter en ny Twitter-melding fra president Trump - og Dow Jones endte til slutt opp 1,9 prosent, og hadde sin beste dag siden juli.
Les også: Lydopptak av Melania Trump: - Hun er en porno-hore

Republikanerne og demokratene i Kongressen har i lang tid forsøkt å få på plass en ny økonomisk krisepakke for å dempe virkningene av koronapandemien.

Tirsdag la imidlertid Trump ut en serie Twitter-meldinger der han skriver at han har gitt instruks om å stanse forhandlingene fram til valget 3. november.

- Økonomien går svært bra

Han lover imidlertid en stimuleringspakke: «Etter valget, umiddelbart etter at jeg vinner».

Trump skriver også at han har bedt Senatets flertallsleder Mitch McConnell om heller å fokusere helt og holdent på å få Amy Coney Barrett godkjent som ny høyesterettsdommer.

- Økonomien går svært bra, skriver presidenten.

Presidenten beskyldte Pelosi for å kreve 2400 milliarder dollar i bevilgninger som ikke har noe å gjøre med koronaviruset, til «dårlig styrte, kriminalitetsplagede demokratisk styrte delstater».

Demokratene har krevd en ny krisepakke på 3000 milliarder dollar, men etter at republikanerne nektet å være med på det, reduserte de kravet til 2200 milliarder. Republikanerne ville først bare bevilge 600 milliarder, men har etter hvert økt til 1600 milliarder.

Wall Street snudde kraftig ned

Markedene reagerte umiddelbart på Trumps tvitring og snudde brått fra oppgang til nedgang. Ved stengetid i New York tirsdag måtte Dow Jones-indeksen notere en nedgang på 1,3 prosent, den brede S&P 500-indeksen en nedgang på 1,4 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq hadde falt med 1,6 prosent.

Sistnevnte lå an til en oppgang på 0,5 prosent før Trump kom med meldingen om at alle forhandlinger om en ny krisepakke er stanset.

Les også: Ny vaksinekandidat overrasker: Full Trump-jubel

- Ulogisk av Trump

Ifølge CNBC skaper Trumps avgjørelse forvirring hos økonomer og politiske strateger.

Mange ser også på Trumps avgjørelse som et selvpåført sår og en finansanalytiker sier avgjørelsen er «ulogisk», spesielt med tanke på at det bare er noen uker til valget, melder CNBC.

- Det er jo ikke slik at Trump bryr seg en dritt om underskuddet, og han har jo ikke noe imot å sette navnet sitt på sjekkene, sier finansanalytikeren, som ønsker å være anonym, til CNBC.

Det vises også til at en stimuluspakke har støtte både i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, på Wall Street, hos demokratene i begge kamrene, hos flere republikanere, samt hos det amerikanske folket.

- En kjempetabbe

Den republikanske senatoren Susan Collins, som står foran et tøft og avgjørende valg i Maine, sier rett ut at dette er tabbe fra Trump sin side.

- Å vente til etter valget med å komme til enighet om en krisepakke er en kjempetabbe, sier Collins, som ikke har gitt opp.

- Jeg har allerede vært i kontakt med finansministeren, en av sjefsforhandlerne og mine kolleger i Senatet, sier Collins.

Ny oppgang på Wall Street

Onsdag var det derimot godt fart igjen på Wall Street. Flere amerikanske aksjer steg etter at president Donald Trump la ut en Twitter-melding der han varsler om støtte til flyselskaper, samt andre stimulansetiltak. Dette gir håp om at en mindre hjelpepakke kan bli vedtatt, melder CNBC.

Onsdag kveld endte Dow Jones opp 1,9 prosent. S&P 500 endte opp 1,7 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq var opp 1,9 prosent.

- Dette er absolutt ikke første gang vi har sett markedet reagere på Trump-tweets, og det vil sannsynligvis ikke være den siste, sier Chris Larkin, administrerende direktør for handel og investeringsprodukt i E-Trade om onsdagens oppgang.

- Svingningen vi har sett siden gårsdagens stup, er bare et eksempel på volatiliteten vi kan støte på når vi nærmer oss valget, sier Larkin til CNBC.

Økonomisk rådgiver i Det hvite hus, Larry Kudlow, sier til CNBC at det Trump ga uttrykk for på tirsdag var at han ikke var klar for en stor krisepakke og en gigantisk regning- Kudlow gir deretter uttrykk for at presidenten kan være åpen for kompromisser rundt en mindre krisepakke.

- Trump bryr seg ikke

Joe Biden sier at Trumps uttalelse på tirsdag om at han har instruert republikanerne i Kongressen om å stanse forhandlingene om en ny krisepakke, er et tegn på at Trump ikke bryr seg om de som sliter økonomisk i kjølvannet av pandemien.

- Han avsluttet samtaler som ville ha gitt hjelp til våre forretninger og skoler, til familier som sliter og for de arbeidsledige - det ville ha opprettholdt hundretusener av arbeidsplasser.

Les også: Personlig pengemareritt for Donald Trump

- Dette er ikke til å ta feil av: Om du er arbeidsledig, hvis din bedrift er stengt, hvis skolen til barna dine er stengt ned, hvis du opplever oppsigelser i nærmiljøet ditt, så bestemte Donald Trump i dag at ingenting av dette betyr noe for han, sier Biden i en uttalelse.

Pelosi: «Komplett kaos»

Demokratenes flertallsleder i Representantenes hus Nancy Pelosi langer ut mot Trump etter avgjørelsen.

– I dag har president Trump nok en gang vist sitt sanne jeg: Han har satt seg selv først på bekostning av landet med full medvirkning fra de republikanske medlemmene av Kongressen, sier Pelosi, som også beskriver situasjonen i Det hvite hus som «komplett kaos».

Trump: - De spiller et «spill»

Natt til onsdag la Trump ut en ny melding der han slår tilbake mot Pelosi.

- Crazy Nancy Pelosi og de radikale venstre-demokratene spilte bare et «spill» med de sårt trengte arbeidsstimuli-pakkene. De ville bare ta seg av demokratiske mislykkede byer og stater med høy kriminalitet. De var aldri involvert i dette det for å hjelpe arbeiderne, og det vil de aldri være! skriver Trump natt til onsdag.

Klart og økende forsprang til Biden

Mens Trump har måttet stille valgkampen i bero mens han behandles for koronaviruset, tar meningsmålingene av og spår enorm seier for Biden om bare fire uker.

En meningsmåling fra CNN denne uka gir ham et forsprang på 16 prosentpoeng, med 57 prosent mot 41, mens en NBC-måling gir ham 53 prosent mot 39 prosent for Trump.

Den mer nøkterne gjennomsnittsmålingen til RealClearPolitics, som baserer seg på en rekke av USAs mest pålitelige målinger, lå tirsdag på 51,2 prosent mot 42,2 – et forsprang på 9 prosentpoeng. Den oppdateres daglig, etter presidentdebatten for en uke siden med en tidel eller tre mer per dag for Biden.

Målingene i delstatene, der valget avgjøres, går også Bidens vei. Han leder i alle de seks statene som i år regnes som de viktigste vippestatene.