Gå til sidens hovedinnhold

Dette er finanskremen

De mektigste får sitte ved bordet til sentralbanksjefen eller statsministeren. Sjekk hvem som er med og hvem som er støtt ut i kulden.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem i Norges Bank inviterer til årsmiddag på Grand Hotell i kveld, og gjestene ved de 25 bordene kan meske seg med en duett av kamskjell og kongekrabbe med marinerte grønnsaker sprinklet med vanilje og basilikumolje, før de gyver løs på buffet og skalldyrbar som skylles ned med Sagromoso Soave Superiore 2006 Parqua Spa og La Ciboise 2006, Chapoutier.

Det alle kommer til å snakke om, er imidlertid ikke menyen. Det er hvem som får sitte ved sentralbanksjefens og statsministerens bord.

Dét er nemlig Norges mektigste innen politikk og næringsliv.

Gamle penger
Ved bord fire troner sentralbanksjef Svein Gjedrem øverst ved bordet. Han får følge av Johan Andresen jr, en av Norges rikeste, skipsreder Anette Olsen og Jens Ulltveit-Moe. De får også følge av Stortingets visepresident Carl I. Hagen, formann i finanskomiteen Reidar Sandal (Ap), Kirsten Idebøen, Finn Hvistendahl, Veidekke-sjef Terje Venold, Gunn Værsted og Helge Leiro Baastad.

Og det er som sagt ingen lettvektere som sitter ved bord nummer fire. De siste tilgjengelige skattetall viser en samlet årsinntekt på 475 millioner kroner. For dette ble det betalt inn 203 millioner kroner i skatt. Dette er imidlertid bare småpenger å regne dersom vi ser på formuen.

Den var på pene 6 milliarder kroner fordelt på de 11 rundt bordet.

SELGE BOLIG?Vi finner den beste megleren for deg (gratis)

HØY RENTE?Bytt bank og spar minst 5000 kroner (gratis)

Forlover til bords
På bord tre regjerer statsminister Jens Stoltenberg. Han har fått plass til sin egen forlover, konsernsjef Rune Bjerke i DNB NOR, Elisabeth Grieg og finansminister Kristin Halvorsen.

De har også med seg Mary Kvidal fra Norges Banks representantskap, Geir Olav Opheim, Arne Skauge, StatoilHydro-sjef Helge Lund og NHO-president Paul-Christian Rieber.

Stein Erik Hagen og Nordmarkas eier Carl Otto Løvenskiold har også fått plass ved statsministerens bord.

De to sistnevnte til tross, bordets siste registrerte skattetall ligger milevidt unna bordet til sentralbanksjefen. Stoltenbergs bord står nemlig oppført med «bare» 36 millioner kroner i årsinntekt. De betalte imidlertid prosentvis langt mer i skatt med sine 26,6 millioner fellesskapskroner.

Formuen for bord tre er registrert på 1,74 milliarder kroner.

Ute fra i fjor
På fjorårets årstalemiddag hadde sentralbanksjefen valgt å slå sammen statsministerens og sitt eget bord til ett superbord. Det gikk han bort fra i år da han valgte den mer vanlige løsningen med ett bord til seg, ett till statsministeren.

Det gjorde likevel ikke at alle fra fjorårets superbord fikk plass også i år. Mest overraskende er det kanskje at Senterpartiets leder, samferdselsminister Liv Signe Navarsete, ikke sitter ved noen av hovedbordene. Hun deler skjebne med Erling Øverland, Bård Mikkelsen, Åse Aulie Michelet, Arne Hyttnes og Odd Håkon Hoelsæter.

1565

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken