Gå til sidens hovedinnhold

Dette er HDTV

HDTV har blitt det nye hete på det norske tv-markedet. Men hva er det egentlig? Vi gir en innføring.

Ser du på reklamer for tv-skjermer er det vanskelig å komme utenom ord som HDTV, «HD-klar» og «HD Ready». Hva dette egentlig betyr ser ikke ut til å være klar for alle.

Det er mange assosiasjoner til HDTV. Noen tenker DVD, andre tenker flatskjermer, og ikke minst har Microsoft gjort et godt forsøk på å markedsføre HDTV for sin nyeste Xbox 360-konsoll.

Men det er ikke så enkelt. En HD-kompatibel skjerm behøver ikke nødvendigvis være i stand til å vise ekte HDTV, og Xbox 360 er bare delvis i stand til å vise HD.

Bakgrunn for HDTV
Et tv-bilde, eller et bilde på en dataskjerm for den saks skyld, blir tegnet opp av en rekke enkeltstående bildepunkter. Disse punktene ser du ikke så klart hvis du sitter et stykke unna skjermen, men jo nærmere skjermen du kommer, jo tydeligere blir disse punktene.

Standarden for tv-sendinger i Norge kalles PAL. Standarden sier at tv-bildet skal tegnes opp av 576 linjer á 768 punkter. Vi sier da at oppløsningen er 768 x 576 punkter. Har du en gammel tv kan du få så få som 486 synlige linjer.

Denne oppløsningen brukes uansett om du har en 12 eller 40 tommers skjerm. Det betyr at jo større skjerm du har, jo større må disse punktene være for å fylle opp hele skjermflaten. Det er årsaken til at store skjermer ofte fremstår kornete.

Stadig flere har tatt seg råd til å kjøpe store skjermer etter hvert som prisen på disse har gått ned. Derfor har behovet for en ny standard som gir bedre bilder på store skjermer kommet.

Svaret på dette er blitt HDTV.

HDTV er flere standarder
HDTV er en forkortelse for High-Definition TeleVision, eller høyoppløselig tv som en kan kalle det på norsk. Dette er kort fortalt tre definisjoner på hvordan høyoppløselig tv skal fungere, både størrelsesmessig og hvordan det overføres.

Definisjonene er som følger:
PAL:
768 x 576 punkter – totalt 442.368 bildepunkter (DVD 720 x 576)
HDTV 720p: 1280 x 720 punkter – totalt 921.600 punkter
HDTV 1080i: 1920 x 1080 punkter – totalt 2.073.600 punkter
HDTV 1080p: 1920 x 1080 punkter – totalt 2.073.600 punkter

Som vi kan se ut i fra tallene er det snakk om et betydelig antall flere punkter i HDTV-standarden enn PAL-standarden. 1080i/p-standardene har over 4,5 ganger så mange punkter som dagens PAL. Det betyr også at HDTV tar mye mer plass i sendenettet. I tillegg kan en se at HDTV er i 16:9 bredformat, mens PAL er i vanlig 4:3-format.

Dagens bredformatsendinger er kun en annen utnyttelse av PAL-systemet, og har ikke noen flere punkter enn «vanlig» PAL.

Det er ikke en skrivefeil at to av HDTV-standardene har den samme oppløsningen. Forskjellen er derimot hvordan standarden sier at bildet skal tegnes opp på en tv-skjerm, og dermed også hvordan det sendes.

To opptegningsmetoder
”i” betyr at bildet tegnes opp ”interlaced”, eller sammenflettet som en kan kalle det på norsk. Det betyr at linje [1, 3, 5 ¿1079] blir tegnet opp først, før linjene [2, 4, 6 ¿ 1080] tegnes opp. Det betyr i praksis at kun et halvt bilde blir sendt om gangen. Fordelen med dette er at sendingene bruker mye mindre båndbredde i sendenettet. Ulempen er at bildet blir dårligere enn hvis hele bildet hadde blitt tegnet opp på en gang.

”p” betyr at bildet tegnes ”progressivt”. Kort fortalt oppdateres på denne måten hele bildet på en gang. Det gir ikke båndbreddebesparelsen til ”interlaced”, men til gjengjeld blir kvaliteten på bildet mye bedre. 1080p kan til gjengjeld sendes med færre bilder per sekund enn 720p for å spare litt på båndbredden.

Større ikke nødvendigvis bedre
Diskusjonen har gått i lang tid om hva som er best av 720p og 1080i, og mange vil hevde at 720p gir et bedre bilde enn 1080i, til tross for at 1080i har langt flere bildepunkter.

Det er ingen tvil om er at 1080p er best, og blir av mange omtalt som den eneste ”ekte HD”. Per dags dato finnes det dessverre ingen kommersielle sendinger noe sted i verden som foregår i 1080p.

I tillegg til oppløsningen fordrer ekte HDTV at lyden skal sendes i 5.1 surround, ikke bare stereo.

Mer komplisert enn dette er egentlig ikke. HDTV er enkelt og greit et tv-signal med høyere oppløsning enn «vanlige» tv-sendinger og surround-lyd.

HDTV er enkelt og greit et tv-signal med høyere oppløsning enn «vanlige» tv-sendinger og surround-lyd.

Hvem bruker dette?
Til tross for at det vært mye snakk rundt HDTV den siste tiden, er det ingen av de vanlige tv-kanalene i Norge som i dag har noen sendinger i HD. Den eneste HD-kanalen som tilbys norske kunder er betalingskanalen CMore HD, men Canal Digital som har kanalen har ikke klart å levere mottakere som støtter HDTV før rundt juletider.

NRK og TV 2 har offisielt ingen planer om å gå over til HDTV-sendinger, men det er mye som tyder på at disse vil starte en overgang til HDTV når dagens analoge bakkenett slukkes helt. De vil da satse på 720p, ikke de virkelige høyoppløselige 1080-standardene (selv om produksjonsutstyret trolig vil støtte dette). Overgangen kommer til å bli dyr for kanalene, fordi det meste av produksjonsutstyret de har i dag ikke kan brukes til HDTV.

Begge kanalene er tungt inne i NTV, som er eneste søker for konsesjonen for utbygging av det digitale bakkenettet i Norge. Konsesjonen er derimot ikke gitt enda, så det er liten tvil om at HDTV fortsatt ligger et stykke frem i tid fra de største norske kanalene.

(En leser påpeker at kanalen «Euro 1080» også er mulig å få i Norge gjennom å kjøpe en egen tuner til din parabol.)

I mellomtiden vil vi trolig se at stadig flere filmkanaler basert på satellitt vil gå over til HDTV.

I USA har utviklingen kommet mye lenger enn her i Norge. Alle de store nettverkene, inkludert ABC, CBS, NBC, FOX og UPN, har startet å sende store deler av sitt program i HDTV.

Mange myter
Likevel har det sneket seg inn en rekke myter rundt HDTV. La oss avlive noen av disse i tur og orden:

1. DVD gir ikke HD(TV). Mange har sikkert koblet på en DVD-spiller på sin gamle tv, og oppdaget at de har fått mye bedre bilde enn de har fått med antenne på taket. Det betyr ikke at du har fått HDTV. En standardstørrelse for videostørrelse på en DVD-plate i Norge er på 720 x 576 punkter, og dagens DVD Video-format har ikke støtte for HDTV-filmer sånn helt uten videre. Årsaken til at du får bedre bilde med en DVD-spiller enn med antenne er at signalet ikke blir forringet på samme måte.

2. HDTV er ikke det samme som digital-tv (DTV). HDTV-signaler kan både i teorien og praksis sendes over et analogt bakkenett, men det skjer i svært liten grad og kommer heller ikke til å bli benyttet i større grad. I de fleste tilfeller er HDTV-signaler digitale, og omtales ofte som en del av DTV-standarden.

Digital-tv trenger på samme måte ikke å være HDTV. De fleste som har parabol har i dag har en digital parabol, og stadig flere mottar også kabel-tv-signaler digitalt.

3. Flatskjermer du kjøper i dag omtales ofte som ”HD kompatibel”. Det betyr ikke at du nødvendigvis kan vise HDTV-sendingene i full kvalitet. Det betyr ofte derimot at skjermen kan ta imot HD-signaler, og nedskalere bildene til å bli vist på en vanlig skjerm. Vær derfor obs på at skjermen du kjøper faktisk er en ekte HD-skjerm, at den altså støtter minst 720p.

4. Xbox 360 er en konsoll som har såkalt HD-støtte. Det b etyr at du kan spille spill med en oppløsning i opp til 1080i, i motsetning til PlayStation 2 eller Xbox som bare kan vise vanlig PAL-oppløsning. Filmer du laster ned fra nettet gjennom Xbox Live i full HD-kvalitet kan den også vise, men du kan ikke leie en DVD og tro at du kan se i full HD-kvalitet.

Vi viser tilbake til punkt 1 om at DVD ikke er HD. HD-filmer vil ikke komme før etterfølgerne til dagens DVD-standard, HD DVD og BluRay, kommer i løpet av de kommende månedene. PlayStation 3 vil ha BluRay-støtte når den kommer, og Xbox 360 vil trolig selges med HD DVD mot slutten av året.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Kommentarer til denne saken