Gå til sidens hovedinnhold

Dette er kravlista

Overraskende moderat fra LO.

Tirsdag formiddag møttes LOs representantskap for å fastsette hovedlinjer for årets mellomoppgjør.

Oppgjørsformen er regulert i de reguleringsbestemmelsene partene ble enige om i fjor. Den sier at oppgjøret gjennomføres som et samordnet oppgjør i både NHO-området og i servicesektoren.

- Det er vel få som kunne tenke seg at vi skulle være i denne situasjonen i år, når vi avsluttet i fjor. Vi hadde en økonomisk fest og hadde rekordhøy sysselsetting og behov for mye arbeidskraft og sa at vi trengte alle sammen, både innenlandsk og utenlandsk arbeidskraft, sa LO leder, Roar Flåthen, da han erklærte mellomoppgjøret for åpnet, tirsdag.

Moderate krav
Ser en bort fra overhenget fra i fjor kan LOs krav i årets mellomoppgjør i realiteten innebære null lønnspålegg for store grupper.

LOs hovedkrav til årets lønnsoppgjør er generell bedring av kjøpekraften. Lav prisvekst i 2009 og høy lønnsglidning takket være rekordhøye tillegg i 2008 medfører at store grupper vil få bedring av kjøpekraften uten en krone i tillegg i år.

Motgift til arbeidsledighet
LO-sekretariatet foreslår at det viktigste for årets lønnsdannelse må være å motvirke økt arbeidsledighet. LO stiller seg foreløpig følgende hovedkrav årets lønnsoppgjør:

1. Generell bedring av kjøpekraften
2. Likelønnsprofil
3. Særskilt tillegg til lavlønte

I snitt vil alle nordmenn få 2,25 lønnsøkning i år fra overhenget i fjor, viser tall fra Teknisk beregningsutvalg. Det er imidlertid store forskjeller mellom ulike sektorer.

SSB anslår prisstigningen i år til 2 prosent, og dermed får store grupper økning av kjøpekraften selv uten lønnstillegg i år. Et unntak er ansatte i HSH-sektoren som i år får et overheng på kun 0,9 prosent.

Roser tiltakspakken
På dagens møte gikk forøvrig LO-leder Roar Flåthen til angrep på opposisjonspartienes krav om å redusere støtten til offentlig sektor, og han benyttet sjansen til å rose regjeringen for tiltakspakken de la fram 26. januar i år.

- Opposisjonens krav om å øke midlene til privat sektor vil bare forsterke krisen. Det er offentlig sektor som legger grunnlaget for velferdsstaten, og gjennom offentlig prosjekter stimulerer vi det private næringsliv, sier Flåthen.

- De politiske motstyrkene vil ikke satse på sysselsetting, de vil ha skattelette for dem som allerede har mest. Da skal vi være glad vi har en regjering som har lyttet til LO og lyttet til fagbevegelsen, legger Flåthen til.

Lønnsfrys til toppene, men ikke medlemmer
LO vil ikke ha lønnsfrys for egne medlemmer, men støtter regjeringens krav om lønnsstopp for lederne i finansnæringen.

«På denne bakgrunn blir det, i en krevende økonomisk situasjon for mange bransjer og bedrifter, en hovedprioritet å sikre at de lavlønte ikke blir hengende ytterligere etter», heter det i forslaget til sekretariatet.

- Moderat som ventet
Leder i Norges Transportarbeiderforbund per Østvold, synes det er naturlig at det blir et moderat lønnsoppgjør.

- Det er vel ingen som har ventet noe annet i disse vanskelige tider, sier Østvold til Nettavisen.

Østvold er godt fornøyd med sekretariatets innstilling som han allikevel mener åpner for gode tillegg til lavlønntsgrupper.

- I HSH-området var fjorårets lønnstillegg dårlig, og med kun et overheng i år på 0,9 prosent, ligger det an til krav om et solid tillegg for denne gruppen, sier Østvold.

Han er ikke i tvil om at sekretariatets innstilling blir vedtatt.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken