Dette er Mamut

Mamut begynner sine første timer på børs ganske så bra, tatt i betraktning den begredelige åpningen på Oslo Børs så langt i dag. Aksjen er opp 30 øre, til 7,30 kroner. Men hvem er Mamut, og hva tjener de penger på?

10.05.04 11:30

Eilert Hanoa etablerte sitt første selskap som 15-åring i 1986, og startet det som senere skulle bli Mamut i 1994.

Satser på små
Hanoa ville selge programvare som forenklet hverdagen til små og mellomstore bedrifter, og satset på egenutviklet økonomi-, CRM- og internettløsninger til dette markedet.

Kjapt om Mamut :
- Leverer egenutviklede økonomi-, CRM- og internettløsninger til små og mellomstore virksomheter, selvstendig næringsdrivende, foreninger og privatpersoner.

- Etablert av Eilert Hanoa i 1994.

- 92 prosent av selskapets omsetning kommer fra egenutviklet programvare.

- Selskapet har virksomhet i Norge, Sverige, Nederland og Storbritannia.

- Mamut har 149 medarbeidere og har importert arbeidskraft fra både Sverige, Nederland og Storbritannia til selskapets hovedkontor i Oslo.

- Selskapet har mottatt en rekke utmerkelser for sin produktportefølje og har rundt 75.000 brukere.

- Selskapet omsatte for 116 millioner kroner i 2003 med et driftsoverskudd før avskrivinger på 8,3 millioner. Selskapet har vokst organisk hvert eneste år siden starten i 1994, sist år med 17 prosent.

Det har Mamut fortsatt med i årene etterpå.

- Mamut har gjennom ti år vært trofast til sin visjon. Dermed har vi opparbeidet meget god kompetanse og kunnskap om målgruppen, nemlig små og mellomstore virksomheter, sier Hanoa til TV 2 Nettavisen.

Hanoa og co har gjennomført en emisjon i forbindelse med børsnoteringen, og fikk en pris per aksje på sju kroner. Det er i nedre del av prisintervallet mellom seks og ni kroner.

- Det er i nedre del, men børsen er rimelig svak om dagen. Ser på utviklingen av de siste børsnoteringene som har vært gjort, har kursen gjennomgående blitt satt for høyt. Alle noteringene som er gjort det siste året er falt, og det gjør at investorene ikke er villige til å betale noe mer enn de må, sier IT-analytiker Eirik Hernes Larsen hos First Securities til TV 2 Nettavisen.

Bedring i markedet
Selve programvaremarkedet har også sett bedre tider.

- Markedet ser bedre ut nå enn det har vært på lenge, så utsiktene er optimistiske. Investeringene har allerede tatt seg opp, men fortsatt sitter privat sektor litt på gjerdet, sier Larsen.

Mamut tilbyr i dag komplette programvareløsninger og betjener utelukkende SMB-markedet, med en hovedmålgruppe av bedrifter med 1-50 medarbeidere og 1-25 samtidige brukere.

Dette er et segment med den laveste penetrasjon av ERP-produkter og en meget fragmentert leverandørstruktur i europeiske markeder.

Vil til utlandet
Mamut har selskaper i Norge, Sverige, Nederland og Storbritannia, og planlegger å gå inn i ytterligere vesteuropeiske markeder i løpet av 2005.

Konkurransebildet i de ulike markedene er fragmentert, men både Nederland og Storbritannia preges av én dominerende aktør, henholdsvis Exact og Sage.

Mamut ASA oppnådde i 2003 driftsinntekter på 115,8 millioner i 2003 med en positiv EBITDA på 8,3 millioner. Siden oppstarten har Mamut hatt en tosifret, prosentvis vekst i samtlige kvartaler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.