Publikasjonen Media Law International har trålet 56 land for å finne de beste advokatfirmaene innen mediarett. Over 20 norske advokatfirmaer ble vurdert og rangert.

Publikasjonen har deretter laget en spesialistguide for de globale lederne innenfor dette fagfeltet. Her er listen som skiller A og B-laget.

Disse fem advokatfirmaene topper listen:

Føyen Torkildsen

Grette

Schjødt

Simonsen Vogt Wiig

Wiersholm

Kjemper om Champions League rettigheter

- Vi er selvfølgelig fornøyd med at Schjødt anerkjennes som ledende i ulike rangeringer. Vi er tungt involvert i mange mediesaker, både innen den rene medierett, herunder prosedyre for domstolene, og i de store transaksjonene i bransjen, sier Ole G. Klevan.

Han leder Schjødts Industri & Handelsavdeling som omfatter teknologi, media og telecom. Klevan forteller at advokatfirmaet bistår medieaktører i et stort spenn av saker.

- Vi har pågående to viktige saker for TV 2 om rettigheter til Champions League og betaling mot henholdsvis GET og NENT. Vi representerte Ulrik Rolfsen i sak mot PST om kildevern, hvor dommen fikk pris for verdens beste ytringsfrihetsavgjørelse, trekker han frem som store saker advokatfirmaet har jobbet med.

Han legger til:

- En annen sak om kildevern ble ført for DN og vunnet i Strasbourg i fjor. Og vi har representert Edward Snowden, noe som fikk mye medieoppmerksomhet. Vi har jevnlig injuriesaker for de største avisene/mediebedriftene, forsetter han.

Advokatfirmaet representerte den mye omtalte saken mot nevrokirurgen hvor de bisto TV2, Aftenposten, Bergens Tidende og NTB i separate saker.

- Nå i forrige uke fikk vi dom i en erstatningssak for Polaris Media mot konsernets tidligere advokatforbindelse, sier han videre.

Polaris Media fikk nærmere 90 millioner kroner i erstatning.

Hyggelig med anerkjennelse

- Det er veldig hyggelig med alle som anerkjenner vår faglige kompetanse, og media og teknologi er et viktig satsingsområde for vårt firma. Vi er også topprangert i dette området i feks Chambers og Legal 500, sier managing partner Mona Søyland i Simonsen Vogt Wiig.

- Vil drive mediebransjen videre

Også Wiersholm er fornøyd med å toppe medialisten.

- Vi setter stor pris på at vårt langvarige arbeid innen mediebransjen anerkjennes med topprangering i Media Law Internasjonal. Wiersholms team, med Hans Erik Johnsen og Rune Opdahl i spissen, jobber tett med de største mediehusene i Norge, i tillegg til produsenter, kringkastere og distributører i TV-bransjen, sier managing partner Morten Goller i Wiersholm.

Wiersholms medieteam jobber også for bransjeaktørene ved å være engasjert av Mediebedriftenes Landsforening.

- Den erfaringen gjør at vi kan gi treffsikre råd i en mediebransje som er stadig mer kompleks og global. Ved å være kontinuerlig involvert i mediebransjens hverdag, håper vi at vi bidrar til å drive mediebransjen videre, avslutter han.

- Glad

Managing partner Knut Glad i Føyen Torkildsen viser til at advokatfirmaet i mange år har vært topprangert innenfor området Teknologi, media og telekom.

- TMT-avdelingen utgjør en av de største i Norge, med 12 advokater som nesten utelukkende arbeider med saker innenfor området. Vi er likevel lykkelige hver gang posisjonen bekreftes i slike kåringer, slik som denne kåringen i Media Law International. Den føyer seg inn i rekken av førsteplassene vi nylig fikk i Legal 500 Europe og Chambers and Partners, sier Glad.

Det har ikke lykkes Nettavisen Økonomi å få en kommentar fra Grette.

God nummer to

I klassen under finnes også flere av landets største og ledende selskaper, men også enkelte spesialister.

Frem til januar i år jobbet advokat Jon Wessel-Aas hos Bing Hodneland. Han går for å være en av landets fremste innenfor feltet opphavsrett og er en av landets mest erfarne medierettsadvokater. Nå er Wessel-Aas hos Lund & Co.

I andre divisjon ligger følgende firmaer:

Bing Hodneland, Brækhus, Bull & Co, CLP, Haavind og Selmer.

Slik har de laget rangeringen

Media Law International begrunner ikke rangeringen, men de opplyser at vurderingene er gjort etter uavhengig research. Der advokatfirmaene også blir bedt om å svare på ulike spørsmål. Det er gratis å delta.

Publikasjonen vurderer de viktigste sakene det siste året, går gjennom en liste av kundereferanser og vurderer også om firmaet har skaffet seg - eller mistet - sentrale eksperter det siste året.

Fem på tredje nivå

På neste nivå finner vi DLA Piper, Hjort, Thommessen, Ræder og Wikborg Rein.

På «siste» plass

De siste fem advokatfirmaene er Arntzen de Besche, Deloitte, Kvale, Kluge og Steenstrup Stordrange.