Tidsskriftet har i mange år utarbeidet sin berømte 400-liste, der de rangerer Norges rikeste personer etter reelle formuesverdier. Disse verdiene kan avvike stort fra de offisielle ligningsverdiene og er gjennomgående langt høyere.

Den årlige listen publiseres i september, og verdiene anslås nå på ettersommeren, med justeringer av børsverdiene så sent som mulig inntil deadline for bladet.

Og i år som i fjor, og som så mange år tidligere, troner John Fredriksen på den desiderte formuestoppen. Kapital anslår nettoformuen til 114 milliarder kroner, én milliard mer enn for ett år siden.

Les også: Truer Fredriksens hotelldrøm på Aker Brygge

Landets 10 rikeste - navn, alder, nettoformue (fjorårets formue i parentes) er nå ifølge Kapital:

1. John Fredriksen (75) 114 milliarder kroner (113)
2. Torstein Hagen (76) 60 milliarder kroner (52)
3. Odd Reitan (68) 42,4 milliarder kroner (44)
4. Johan Johannson (52) 40 milliarder kroner (40)
5. Kjell Inge Røkke (60) 35,5 milliarder kroner (40)
6. Ole Andreas Halvorsen (59) 33,7 milliarder kroner (31)
7. Johan H. Andresen (58) 33 milliarder kroner (33)
8. Arne Wilhelmsen (90) 30,5 milliarder kroner (32)
9. Gustav Witzøe (66) 29,8 milliarder kroner (29)
10. Stein Erik Hagen (63) 28 milliarder kroner

Petter Stordalen var inne på topp-ti-listen i fjor, men har falt ned til ellevte plass i år, med en formue på 26,4 milliarder kroner, skriver nrk.no.

Storeulv

Fredriksen, også kjent som Storeulv, har blant annet store eierinteresser i tungvekterne Frontline (shipping), Seadrill (rigg), Mowi (oppdrett) og Norwegian Property (næringseiendom).

Fredriksen har kypriotisk pass, men regnes likevel som Norges rikeste. Det amerikanske finansbladet Forbes regnet tidligere i år kyprioten Fredriksen som verdens 129. rikeste person.

Kypriot eller norsk, Fredriksen ligger uansett milevis foran den ett år eldre cruiserederen Torstein Hagen, som i år vurderes til 60 milliarder. Han har bygget opp rederiet Viking Cruises fra bunnen.

Den utflyttede milliardæren (Sveits) kom i hardt vær tidligere i år, da han hyllet det norske fellesskapet for redningsaksjonen av skipet Viking Sky, et fellesskap han ikke betaler skatt til.

På tredjeplass på årets rikingliste finner vi mat- og eiendomsmilliardæren Odd Reitan, som Kapital nå mener er god for 42,4 milliarder.

Les også: Reitangruppen tjener stadig mindre penger

Kan avvike

De ti personene som har tapt mest av formuen sin fra 2018 til 2019 har til sammen tapt mer enn 19,4 milliarder kroner.

Den største taperen er Kjell Inge Røkke som har fått en nedgang i formuen på 4,4 milliarder kroner på ett år. Det tilsvarer mer enn 12 millioner kroner hver eneste dag i et helt år.

Landets aller rikeste personer har eierinteresser i både børsnoterte og ikke-børsnoterte selskaper, i og utenfor landets grenser. Verdiutviklingen kan avvike en del fra den generelle utviklingen på Oslo Børs. Kapital har også noe ulik sluttdato for de enkelte verdivurderingene.

Men ser vi på hvordan Hovedindeksen på Oslo Børs har utviklet seg det seneste året, er det en nedgang på 5,6 prosent. Verdensindeksen er helt uendret i perioden, mens den amerikanske S&P 500-indeksen er opp en snau prosent. Generelt har derfor ikke aksjemarkedene beveget seg så mye, heller ikke de norske eiendomsverdiene.

Godt voksne menn

Ellers består listen over de aller rikeste som vanlig av godt voksne menn. Norges to rikeste er begge i midten av 70-årene. Bransjene de ti rikeste er inne i, spenner seg fra shipping, cruise, offshore, lakseoppdrett, kolonialvirksomhet til eiendom og hoteller.

Ole Andreas Halvorsen er en fondsforvalter og grunnlegger av hedgefondet Viking Global Investors. Tobakkarvingen Johan Andresen jr. er gjennom familie- og investeringsselskapet Ferd spredt på en rekke bransjer.