Nylig kunne Nettavisen fortelle at Telenor satser på en betydelig ketsjup-effekt på 5G-utrullingen. En rekke av de største byene vil ha nær full 5G-dekning i løpet av året, og mye skjer i sommer.

Les også: Nå kommer 5G-eksplosjonen: - I sommer ser vi ketsjup-effekten

Nå varsler Telia at også de regner med å rulle ut mye i månedene som kommer, etter allerede å ha fått et lite forsprang på utbyggingen sammenlignet med Telenor.

Nesten 1 av 5 har allerede fått dekning

Selskapet hevder de allerede har bygget ut 5G-nett som dekker 1,2 millioner nordmenn.

– Vi har åpnet det raske 5G-nettet i storbyer som Oslo, Bergen og Trondheim, og har det siste halvåret rullet ut 5G for fullt i blant annet Asker, Bærum, Nesodden, Nordre Follo, Stavanger, Sola, Sandnes og Ullensaker, sier administrerende direktør i Telia Norge, Stein-Erik Vellan.

– Nå står over 50 nye byer og kommuner i Innlandet og Viken for tur, deriblant Elverum, Hamar, Kongsvinger, Lillehammer, Ringsaker, Trysil, Fredrikstad, Halden, Indre Østfold, Moss og Sarpsborg. Vi håper innbyggere og næringsliv i disse kommunene får stor glede av den nye 5G-teknologien, og alle mulighetene som nå åpner seg.

Her bygges det ut fremover

Fremover vil mye av fokuset bli på Østlandsområdet:

  • Innlandet: Alvdal, Dovre, Eidskog, Elverum, Engerdal, Folldal, Gausdal, Gjøvik, Gran, Grue, Hamar, Kongsvinger, Lesja, Lillehammer, Lom, Løten, Nord-Fron, Nord-Odal, Os, Rendalen, Ringebu, Ringsaker, Sel, Stange, Stor-Elvdal, Sør-Odal, Trysil, Vestre Toten, Vågå, Våler, Østre Toten, Øyer, Åmot og Åsnes.
  • Viken: Aremark, Fredrikstad, Halden, Hurdal, Hvaler, Indre Østfold, Jevnaker, Lier, Lunner, Marker, Moss, Nes, Rakkestad, Ringerike, Råde, Sarpsborg og Våler.

I tillegg har de fremskyndet utbyggingen i følgende kommuner:

  • Agder: Lindesnes
  • Møre og Romsdal: Averøy, Fjord, Gjemnes, Molde, Rauma, Stranda, Sykkylven og Ålesund
  • Nordland: Alstahaug, Evenes, Fauske og Vega
  • Rogaland: Randaberg
  • Trøndelag: Frøya, Melhus, Orkland og Åfjord
  • Vestfold og Telemark: Larvik og Sandefjord
  • Vestland: Bjørnafjorden

Ifølge Telia er planen om å være ferdig med 5G-utbyggingen innen utgangen av 2023.

Les også: Her har de vært nesten uten dekning i flere dager: – Flere som er sinte og fortvilet

Hva kan man bruke det til?

5G-nettet har i stor grad vært den varslede mobilrevolusjonen, som har vært på utkikk etter et problem å løse. Norge har blant verdens beste 4G-nett, i kombinasjon med noen av verdens dyreste datapakker. Det gjør at etterspørselen etter et raskere mobilnett ikke har vært all verden.

Telia gjør det klart at det primært handler om kapasitet, og responstid. I praksis betyr det at 5G skal gjøre at du sjeldnere havner i situasjoner der nettet er overbelastet.

I tillegg skal det føre til raskere respons når du surfer på nett.

Det siste er sannsynligvis viktigere for de som ønsker å bruke 5G-nettet som en erstatning for bredbånd hjemme. Det er blant annet helt avgjørende for de som liker å spille på nett.

Det er forventet at 5G vil erstatte bredbåndet som i dag leveres over telefonlinjene - primært ADSL.

Les også: Rammene for 5G-auksjonen er klare