*Nettavisen* Økonomi.

Dette får du for hyttepengene dine

Foto: (Eiendomsmegler1/Finn.no)

Hvor mye må du betale for en hytte på fjellet? Nettavisen gir deg oversikten.

02.10.09 07:02

Finanskrisen er over, og høstferien er i gang. Mange tar turen til fjells med fornyet selvtillit og fete lommebøker. Kanskje finner de den rette hytta?

SELGE HYTTA?Prøv Meglerguiden

Hva får man egentlig for pengene? Det kommer selvfølgelig an på de tre standardkriteriene som du sikkert har hørt så altfor mange ganger:

Men fremfor alt er det avgjørende hvor du skal kjøpe hytte. Geilo er trolig det dyreste området i Norge. Uansett får du mindre for pengene her, enn om du kjøper på Saltfjellet i Nord-Norge, for eksempel.

Hyttemarkedet følger du på BOLIGA.NO.

Nettavisen har sett på hytteområdene i fjellet i Sør-Norge, og da særlig Geilo og områdene i Gudbrandsdalen (Hafjell, Kvitfjell og Skei).

Lenger ned i saken finner du bilder av representative hytter i de ulike prisklassene.

* Beliggenhet

* Standard

* Størrelse

Mest overraskende er kanskje at du ikke trenger å reise til Nord-Norge eller langt inn i de tette skoger mot svenskegrensen for å få en skikkelig hytte til 1,5-2 millioner. For denne prisen kan du få OK hytte selv i Geilo-traktene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Det kan du. Men da må du gjerne litt ut fra Geilo, i retning Ustaoset eller Dagali - altså i randsonen rundt Geilo, sier hyttemegler Christian Haatuft hos Eiendomsmegler1 på Geilo til Nettavisen.

Men til denne prisen kan du altså få en hytte på 60-90 kvadratmeter med de fleste fasiliteter.

LES OGSÅ: - Vi setter nesten rekord
Klikk.no: 3000 mer for kvadratmeteren

Mange er glade i å stå på ski, og vil ha en hytte som ikke ligger altfor langt vekk fra skibakkene. Skal du ha såkalt «ski inn - ski ut» må du opp en million eller to på Geilo. Da kan en leilighet til rundt ttre millioner kroner være alternativet.

Men Haatuft poengterer at «ski inn-ski ut» ikke er avgjørende for prisen på en hytte på Geilo.

SE FLERE HYTTER M/PRIS NEDENFOR

Kan du betale 3-4 millioner, får du en hytte sentralt i Geilo-området, gjerne i nærheten av bakkene i områder som Havsdalen eller Kikut. Men det dreier seg ofte om de litt eldre hyttene fra 70- og 80-tallet med noe oppgraderingsbehov.

Skal du ha en nyere, sentralt beliggende hytte på Geilo med god standard og med god plass til familien - 120 - 150 kvadratmeter - må du opp i prisområdet 5-7 millioner i følge Haatuft.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

2415

I Gudbrandsdalen har hyttemegler Stian Johansen hos Poppe & Co sitt arbeidsområde. Han setter opp følgende «guide» til hyttekjøpere i området:

1,5 mill. eller under. Ofte mer avsidesliggende hytter på destinasjoner slik som Sjusjøen, Hafjell eller Skei. Mange av disse har eldre eller enkel standard.

2 mill. Mindre hytter med mindre påkostet standard. Gjerne ved bunnstasjonen på Hafjell eller på andre destinasjoner slik som Nordseter og Sjusjøen samt på Skei. En mengde leiligheter med forskjellig standard å velge mellom i dette prissjiktet.

3-4 mill. Her finner man mange flotte objekter innenfor segmentet delte enheter, rekkehytter, leiligheter mv. Mange hytter å velge i dersom man velger en mindre «hot» destinasjon enn Hafjell. På Skei kan man f.eks få en laftet hytte med høy standard på 150-250 kvadratmeter innen dette prissegmentet.

6-7 mill. Mange flotte hytter på Hafjell/Kvitfjell. Men gjerne litt lenger ned i bakken og med dårligere utsikt enn de aller dyreste. Lenger unna bakken finnes mange fantastisk flotte hytter både på Hafjell, Kvitfjell og Skei/Gålå.

10 - 15 mill. Flotte hytter fra 140-200 kvadratmeter og oppover med svært høy standard - laftet tømmer, eksklusivt innredet med meget høy standard på alle materialer; garasjer, basseng, vinkjeller, flere bad, mange soverom, flott utsikt, «ski inn/ski ut» etcetera.

- Eksempelvis så ligger det en del slike hytter ute for salg i hyttefeltet som heter Hafjelltoppen Fjellandsby, sier Johansen til Nettavisen.

20 mill og mer. Innenfor dette segmentet finnes det ikke alt for mange objekter i Norge. De som finnes ligger ofte på Geilo eller Hafjell. På Hafjell ligger samtlige av disse eiendommene i hyttefeltet som heter Lunnstaden. Dette er det hyttefeltet på Hafjell som åpner for bygging av de største hyttene, grunnet en regulering som gir rom for hytter på 250 kvm og oppover (15% utnyttelsesgrad). De har gjerne store tomter på 1,5 -3 mål. Ofte bygges disse hyttene som 2 bruksenheter, eller et hyttetun. Samlet areal er gjerne på 300-400 kvadrat eller mer. De kan brukes samlet av en familie eller annekset kan leies ut.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag