Etter vinterens strømpriser er det flere av oss som tenker litt ekstra på hvordan man kan kutte i strømforbruket.

I hus og leiligheter får den norske befolkningen støtte fra regjeringen, men hytter er derimot ikke inkludert i ordningen.

Totalt finnes det over 445.000 hytter i Norge, og flere nordmenn kjøpte en hytte under pandemien.

- Dette er en økonomisk katastrofe for hytteeierne, sa Trond G. Hagen i Norges Hytteforbund til Dagbladet i januar om strømsjokket hytteeiere i Sør-Norge fikk.

Men hvilke forskjeller mellom strøm i hytte og vanlige boliger bør man ta hensyn til?

Det digitale strømselskapet Tibber har ved hjelp av anonymisert forbruksdata funnet ut at hytter har et høyere årsforbruk av strøm enn leiligheter.

- Vi vet at mange prioriterer å gjøre energieffektive investeringer i primærboligen sin, men det er fort gjort å glemme hytta - selv om strømregningen noen ganger kan være høyere der, sier Edgeir Vårdal Aksnes, administrerende direktør i Tibber.

Gjennomsnittlig forbruker en hytte 10 229 kWh per år, som tilsvarer en snittpris på 14 525 kroner i strømutgifter, ifølge selskapets tall.

Men det finnes heldigvis metoder for å kutte i energiforbruket på hytta.

Les også: 350-kronersgrensen nekter å dø to år etter at den ble fjernet: - Vi kan ikke fortsette

- Kan spare opptil 70 prosent

Selskapet påpeker at de fleste hytter i Norge er elektrisk oppvarmet. Elektrisk oppvarming er noe av det som trekker mest strøm i både hytter og eneboliger, og opptil 60-65 prosent av strømregningen går til oppvarming, sier Tibber.

- Hvis en bolig på 170 kvadratmeter bytter fra elektrisk oppvarming til luft-til-vann varmepumpe, kan man redusere boligens månedlige strømforbruk med 401 kWh.

Her understreker selskapet at de ikke har gjort noen justeringer basert på hvor i landet du bor eller de ulike prisområdene.

- Hvis du bytter fra elektrisk oppvarming til bergvarme, kan du spare 24 prosent av strømforbruket ditt. Fra elektrisk oppvarming til luft-til-vann varmepumpe kan du spare 11 prosent, og fra elektrisk oppvarming til luft-til-luft varmepumpe kan du spare 8 prosent. Men faktorer som kostnader for installasjon og ulike geografiske strømprisområder vil også spille inn på sparepotensialet, sier Vårdal Aksnes.

Norsk Varmepumpeforening påpeker at andre analyser viser mye større besparelser enn Tibbers brukertall gir inntrykk for.

- En luft-til-luft-varmepumpe vil i løpet av et år normalt gi to til tre ganger så mye varme som den strømmen varmepumpen bruker. Mange kan spare opptil 70 % av oppvarmingskostnadene sammenliknet med elektrisk oppvarming som panelovner og varmekabler, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening.

- Vi er veldig transparente med de tallene vi bruker. Både vi, NVE, Sintef med flere bruker konservative tall når vi oppgir forventede besparelser. Hvor mye du sparer vil variere fra hvor i landet du bor og hvor stort og hvor godt isolert hus du har, sier Hagemoen.

Samtidig påpeker lederen at forskjellige luft-til-luft varmepumper har forskjellig effekt basert på to sentrale konsepter som forklares i denne faktaboksen:

- Luft-til-luft-varmepumper kan dekke store deler av oppvarmingen i et lite og godt isolert hus. I et stort og dårlig isolert hus vil den kun dekke deler av huset og du trenger annen oppvarming i tillegg, understeker Hagemoen.

Les også: Elleville prisøkninger - nå reagerer fagfolk: – Helt urimelig

- Nedbetalt på kort tid

Hvis du vurderer å kjøpe varmepumpe er det viktig å vurdere hva boligen din har behov for.

- Hvis du bygger ny hytte, kan det være en fordel å installere vannbåren varme tilknyttet en luft-til-vann-varmepumpe eller en væske-til-vann-varmepumpe (bergvarme). For mange eksisterende hytter vil en luft-til-luft-varmepumpe være det beste valget. Hyttas størrelse og hvor mye du bruker den vil også påvirke hvilken løsning som passer best, sier lederen i foreningen.

Å installere varmepumpe på hytta er en langsiktig investering, ifølge foreningen.

- Men en luft-til-luft-varmepumpe er nedbetalt på kort tid og i boliger i løpet av 3-6 år. Med dagens høye strømpriser vil det ta enda kortere tid og besparelsene er store. Fordelen med en varmepumpe er at det koster lite å varme opp hytta når du først har installert den, påpeker Hagemoen.

Hagermoen sier man vil spare mange tusener kroner i året med varmepumpe i boliger.

- . Mange hytter brukes mye og i moderne hytter står strømmen på hele året for å holde hytta varm.

I 2021 ble det satt salgsrekorder for varmepumper i Norge, og det ble installert rundt 120 000 luft-til-luft-varmepumper i boliger, hytter og næringsbygg.

Det er spesielt en årsak til at luft-til-luft varmepumper er svært populært.

- Den passer til de fleste hus og investeringskostnaden på 15–30.000 kroner er overkommelig for de fleste husstander. Det er dessverre mange lavinntektsfamilier som sliter med å betale strømregninga med de skyhøye strømprisene vi har i dag.

-Flere av disse får bostøtte, men myndighetene burde innføre egne støtteordninger for varmepumperog andre energieffektiviseringstiltak for lavinntektsfamilier slik at de kan få hjelp til å redusere sitt energiforbruk. På den måten vil de være mindre sårbare om vi får flere år framover med høye strømpriser.

Forskjellige prisnivåer

For til tross for muligheten til å spare mye penger årlig er det en hake. Noen av varmepumpene er ekstremt dyre.

- Det finnes mange forskjellige varmepumper i ulike prisklasser, men det er viktig å velge en modell som er tilpasset norske forhold, skriver Tibber.

I tillegg kommer installasjonskostnadene på 5.000-6.000 kroner.

Det finnes også luft-til-vann varmepumper, men de har en kostnad på mellom 60.000-130.000 kroner for produktet og en installasjonskostnad på 8.000-10.000 kroner.

- En luft-til-vann-varmepumpe tar varme fra uteluften og overfører den til vann i et element eller vannsløyfer i gulvet. Her kreves det en litt høyere investeringskostnad, men sett ut fra varmepumpens levetid opp mot hva du vil kunne spare i strømforbruk og strømkostnader, vil investeringen ha tjent seg inn i løpet av et par år, hevder Tibber.

Til slutt har man bergvarme som har en kostnad på 85.000-120.000 kroner, men en levetid på 20-30 år. Installasjonskostnaden ligger på over 100.000 kroner, ifølge Tibber-sjefen.

- En bergvarmepumpe overfører varme inn i boligen fra et hull i berggrunnen gjennom et vannbasert varmesystem, og bergvarme er faktisk varmekilden som bruker minst strøm. Verdien på boligen din kan også øke ved en investering i bergvarme og andre miljøtiltak, mener Aksnes.

Tibbers utregninger viser at du kan ved å bytte til bergvarme spare 7125 kroner per år. Ved å bytte fra elektrisk oppvarming til luft-til-luft varmepumpe kan du spare 2553 kroner i året.

- Med bergvarme bør du ha årsvarmefaktor på 3-4, mens luft-til-vann mellom 2-3. Disse varmepumpene kan dekke 80-90 % av romoppvarming og tappevann, sier Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

Les også: Legger fram krisepakke på 14,4 milliarder kroner: - Setter oss på en historisk prøve