– Reiseforsikringen dekker ikke noe, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, til Nettavisen.

Det samme bekrefter Simen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind, som er forsikringsselskapet til DNB og Sparebank 1.

Mandag gikk SAS-pilotene ut i streik, og det går hardt utover både selskapet og alle som får reisene sine kansellert.

«La SAS gå konkurs», skrev Elin Ørjasæter i Nettavisen torsdag, hvor hun kritiserte SAS-ledelsen og hevdet at de bryter med den skandinaviske arbeidsmarkedsmodell.

NHH-professor Tor Wallin Andreassen sier at SAS ikke har råd til en langvarig streik.

– Stikkordet er dramatisk fall i gjenkjøpsraten fra eksisterende kunder og redusert tilgang på fremtidige kunder. Dette betyr fall i eksisterende kunders livstidsverdi og dermed et vesentlig fall i kundebasens økonomiske verdi, og så et fall i aksjekursen og selskapsverdien, uttalte han til Nettavisen torsdag.

Mindre lojale kunder kan også bety et betydelig omsetningsfall, og i siste rekke konkurs. Nylig søkte SAS om konkursbeskyttelse, og torsdag ble søknaden om konkursbeskyttelse i USA godkjent. Konkursbeskyttelse, som i USA kalles for chapter 11, innebærer at ingen kreditorer kan kreve sine penger tilbake eller begjære SAS konkurs så lenge selskapet er under beskyttelse.

Kredittkortet kan være redningen

En eventuell konkurs vil ramme reisende hardt. Hvordan du har betalt reisen din, kan være avgjørende for om du får dekket tapet du har om flyselskapet går konkurs.

Ifølge Forbrukerrådet har du rett på refusjon av flybillettprisen fra banken som utstedte kortet, dersom du har bestilt flybilletter med kredittkort eller debetkort fra Visa eller MasterCard.

– Du kan kreve det samme beløpet av kredittgiver som du krever av SAS. Det er viktig at du da fremsetter kravet overfor kredittgiver så fort du skjønner at du ikke får dekket tapet av SAS, sier Incedursun i Nordea.

– Her anbefaler jeg at du sender en skriftlig henvendelse til SAS først, slik at du har dokumentasjon som du kan vise kredittgiver, påpeker hun.

Også Forbrukerrådet opplyser om at kortreklamasjon ikke krever at SAS har avvist kravet ditt, det er nok at du har sendt kravet ditt. Det følger følger helt klart av finansavtalelovens paragraf 54b, ifølge Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Les også: SAS må kutte kostnader, og der sitter pilotene i cockpiten

Får ikke dekket hele tapet

Det er imidlertid verdt å merke seg at du ikke kan ikke kan kreve erstatning for ubenyttet hotell, leiebil eller billetter for alternativ reise.

– Har du i tillegg til SAS-billettene bestilt hotell på reisedestinasjonen til 10.000 kroner, kan du ikke kreve dette beløpet tilbakebetalt. Det skyldes at hotellet ikke har gått konkurs, sier Incedursun.

Du kan imidlertid melde inn krav om alle tap du har, til konkursboet til SAS. Da kjemper du imidlertid mot andre kreditorer som også vil kreve penger fra konkursboet.

– Jeg tror Ola Nordmanns billett på 3-7000 kroner havner bak for eksempel statens lån på 1,5 milliarder, sier hun.

– Det betyr at pengene for hotell er tapt om du ikke kommer deg av gårde på en annen måte?

– Ja, da går pengene tapt. Hvis SAS ikke går konkurs, kan du søke kompensasjon for dette på SAS, sier hun, og viser til den pågående streiken.

Les også: Rammet av SAS-streiken? Dette har du krav på

I videoen under kan du høre hvordan SAS-kundene reagerte da streiken var et faktum mandag denne uken:


Dekket av pakkereiseloven

Hvordan flyreisen din er bestilt, har også betydning for hva du kan få dekket om selskapet går konkurs.

– Er reisen kjøpt via SAS, går pengene tapt, advarer Incedursun.

Har du bestilt reisen din gjennom et pakkereiseselskap, for eksempel Ving, TUI og Apollo, er du derimot bedre dekket. SAS flyr nemlig enkelte ruter for pakkereiseselskap.

– Hvis SAS-flyvningen er en del av en pakkereise som en pakkereisearrangør har satt sammen, må pakkereisearrangøren finne ny transport eller refundere pengene, sier Incedursun.

Reisegarantifondet dekker tapet ditt kun hvis en pakkereisearrangør går konkurs. Tapet ditt må imidlertid skyldes konkursen, og ikke andre forhold.

– SAS er ikke dekket av Reisegarantifondet fordi de ikke er medlem av fondet som en pakkereisearrangør. Du bestiller kun enkeltreiser med dem. Du vil derfor normalt ha konkursvern kun om du har betalt reisen med kredittkort, men da får du ikke dekket resten av ferien, sier Aki Viitala, advokat og partner i Advokatfirmaet Nova DA, Reisegarantifondets forretningsfører.

Les også: Tidligere SAS-topp ber partene ordne opp på bakrommet