Biler som legger seg en millimeter fra støtfangeren bak og bilister som gir en god dag i å bruke blinklyset når de suser fra fil til fil eller tar av fra én vei til en annen ligger helt i toppen for det som irriterer norske bilkjørere desidert mest.

Det viser en undersøkelse Perduco har gjennomført for If Skadeforsikring.

Det overrasker informasjonssjef Jack Frostad i forsikringsselskapet.

Børsen påvirker
Tre av de fire kategoriene som topper listen til de 1 900 bilistene som har vært med i undersøkelsen er nemlig bilister som ikke bruker blinklys, bilister som ikke holder avstand og bilister som sniker i køen.

Alle tre er situasjoner Frostad og forsikringsselskapet knytter til ren egoisme, og de spurte sier også at akkurat egoismen virker økende blant norske bilister.

(Saken fortsetter under bildet)

– Og det er det som er overraskende. At egoismen holder seg på samme nivå som da vi gjorde samme måling rett før finanskrisen satte inn for alvor i fjor. Skadene på bil og brann går gjerne ned i takt med børsnedgang, men ser vi på tallene for hva folk irriterer seg over så ser det ikke ut til at vi har fått den forventede senkingen av skuldrene. Skadetallene tar det litt lengre tid å få oversikt over, men vi er spent på hvordan disse tallene kommer til å påvirkes av børsnedgangen på litt lengre sikt. Det vi imidlertid kan si, er at irritasjon og egoisme hører veldig nøye sammen, sier Frostad til Nettavisen.

Dessuten koster denne type ulykker en formue hvert år.

Milliardregning
Ifølge en statistikk Nettavisen har tatt ut fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) som organiserer norske forsikringsselskaper, endte regningen på alle rapporterte små og store ulykker i trafikken i Norge med en regning på mer enn 5,7 milliarder kroner.

Påkjørsel bakfra er den nest største utgiftsposten med en regning på 858 millioner kroner. Den største er såkalte eneulykker der regningen endte på 1,8 milliarder kroner

Dårlig vei
En annen faktor som vekker irritasjon hos norske bilister er veistandarden. Hele 71 prosent, eller 7 av 10, mener dette er en av årsakene til at de blir irriterte i bilen.

– Dette har man jo ikke noen stor påvirkningsmulighet på, men vi registrerer jo at den ligger høyt på listen, sier Frostad.

Her er irritasjonslisten:

Bilister som ikke bruker blinklys

81 prosent

Bilister som holder for kort avstand til forankjørende

79 prosent

Dårlig veistandard

71 prosent

Bilister som sniker i køen

64 prosent

Bilister som kjører saktere enn fartsgrensen

61 prosent

Bilister som kjører for fort

50 prosent

Bilister som snakker i mobiltelefon uten handsfree

50 prosent