Dette kan du kreve ved sommerjobb

Skal du jobbe i sommer? Da bør du vite at en fjerdedel av arbeidsgiverne som ble kontrollert i fjor, brøt lov eller avtaleverk. Sjekk her hva du har krav på.

– Jeg synes arbeidsgivere rett og slett er veldig dårlige til å følge opp sommervikarenes rettigheter. Mange av lovbruddene skyldes selvsagt uvitenhet, men det skal ikke være uvitenhet om disse tingene hos en arbeidsgiver, sier Robert Hansen, ungdomssekretær i LO, til TV2 Nettavisen.

LOs sommerpatrulje startet mandag sine årlige kontroller av sommerarbeidsmarkedet. I ukene fremover skal hundrevis av patruljedeltakere landet over kontrollere bedrifter med ungdommer i vikariater for brudd på arbeidslivsbestemmelsene.

En fjerdedel brøt loven
– Fokuset i år vil først og fremst gå på lærlinger. I Oslo-området vil vi i tillegg fokusere på utenlandsk arbeidskraft, særlig på byggeplasser og innen hotell- og restaurantnæringen, sier Mohamed Ahssain ved LOs distriktskontor i Oslo. Han mener at arbeidsgivere flest setter pris på patruljens virksomhet.

– Noen bedrifter setter seg på bakbeina, men stort sett blir vi godt mottatt. Vi opplever stadig vekk at arbeidsgivere ringer til oss og ber om råd og tips, sier Ahssain.

I fjor oppdaget sommerpatruljen lovbrudd hos en fjerdedel av de 3600 bedriftene de besøkte. Det er en kraftig forbedring i forhold til 1995, da Sommerpatruljen opplevde at halvparten av bedriftene de besøkte brøt loven. Likevel har forholdene blitt verre de to siste årene, forteller Hansen.

Mangel på skriftlig arbeidskontrakt og brudd på arbeidstidsbestemmelsene for ungdom under 18 år er de vanligste syndene.

– Snakk med arbeidsgiver
De siste tre årene har sommerpatruljen hatt et grønt nummer hvor folk kan ringe inn tips eller få svar på spørsmål. Men ofte kan en prat med arbeidsgiveren være alt som skal til.

– Dersom man opplever ikke å få det man har krav på, bør man først og fremst bør man ta det opp med arbeidsgiveren. Ofte kan det være nok til å få ordnet opp. Hvis man ikke når frem, kan man kontakte sommerpatruljen eller arbeidstilsynet, sier Hansen.

Dette bør du passe på:

 • Arbeidskontrakt: Alle har krav på skriftlig arbeidskontrakt. Kontrakten skal vise klart hvem som er arbeidsgiveren din, arbeidstiden, lønnen og utbetalingsdato. Du skal få arbeidskontrakten senest første dag på jobb ved tidsbegrensete ansettelser. Ved faste ansettelser skal arbeidskontrakten være på plass innen 14 dager.
 • Opplæring: Arbeidsgiver har flikt til å gi deg så god opplæring at du uten problemer kan utføre jobben du er satt til. Opplæringstiden skal være lønnet. Dersom verneutstyr er påbudt i jobben, skal arbeidsgiveren skaffe og betale dette.
 • Lønn: Det er ingen minstelønn i Norge. Men er du LO-medlem kan du kreve tariffavtale, som sikrer deg en anstendig lønn. Pass på at du får betalt for overtid, nattarbeid og helgearbeid. Er du organisert og jobber i en bedrift med tariffavtale, har du rett til slike tillegg.
 • Arbeidstid: Vanlig arbeidstid er 40 arbeidstimer i uka og ikke mer enn 9 timer om dagen, utenom spisepausene. Jobber du mer enn dette, har du krav på overtidsbetaling. Er du LO-medlem og jobber på et sted med tariffavtale, har du krav på overtidsbetaling hvis du jobber mer enn 37,5 timer i uka.
 • Pauser: Du har rett til minst en hvilepause hvis du jobber mer enn 5 1/2 time om dagen. Har du 8 timers arbeidsdag, skal du ha minst en halvtimes pause i løpet av dagen. Hvis du ikke kan gå fra arbeidsstedet i spisepausen, skal du ha betalt for pausen også. Avtale om pause skal inngås skriftlig.
 • Fritid: Du skal ha minst 11 timer arbeidsfri mellom to arbeidsperioder (12 timer hvis du er under 18 år). I løpet av en uke skal du ha en sammenhengende fritid på minst 36 timer. Denne fritiden skal om mulig legges til søndag og helligdager.
 • Sykepenger: Du har rett til sykepenger fra første fravæ rsdag dersom du har jobbet i minst fire uker hos samme arbeidsgiver. De første to månedene av arbeidsforholdet må du ha legeerklæ ring for å få rett til sykepenger.
 • Feriepenger: Du har krav på feriepenger uansett hvor lenge du har jobbet. Feriepenger skal utgjøre 12 prosent av alt det du har tjent dersom du er LO-organisert på en arbeidsplass med tariffavtale. Bedrifter uten tariffavtale har vanligvis 10,2 prosent feriepenger.
 • Oppsigelse: Arbeidsgiveren må ha svært gode og saklige grunner for å kunne si deg opp. Oppsigelsen må være skriftlig for å være gyldig; det gjelder også om du selv sier opp. Oppsigelsestida er på minst en måned, fra første månedsskifte etter oppsigelsesdagen. Hvis du har skriftlig arbeidsavtale med prøvetid er det 14 dagers oppsigelsestid i prøvetida, hvis ikke annet er avtalt.
 • Attest: Du har krav på skriftlig sluttattest. Attesten skal fortelle hva du har gjort og hvor lenge du har jobbet i bedriften.
 • Svart arbeid: Enkelte useriøse arbeidsgivere ber sine ansatte om å jobbe svart, det vil si uten å betale skatt. Svart arbeid er ulovlig, og gir deg ingen rettigheter ved sykdom eller arbeidsledighet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag