*Nettavisen* Økonomi.

Dette kan gi krise i hele verden

Foto: Jakub Halun / Wikimedia Commons

- Det vil påvirke hele vår økonomi, sier sjeføkonomen.

16.01.12 12:32

I Kina bygger de bygninger i stort volum om dagen. 53 prosent av alle skyskrapere som er under konstruksjon i verden, blir bygd i verdens mest folkerike land.

Kina vil også fullføre 53 prosent av de 124 skyskrapere som er under konstruksjon, over de neste seks årene, noe som vil øke antall skyskrapere i kinesiske byer med så mye som 87 prosent.

Det er imidlertid mange boliger som står tomme i Kina, noe som ikke er positivt. Historien viser at økt bygging av høydehus, samsvarer negativt med globale økonomiske kriser, skriver Barclay Capital i en rapport.

For eksempel ble Empire State Building bygget under den store depresjonen i USA, mens Sears Tower ble bygget under den globale, økonomiske krisen fra 1973-1975.

- Denne byggebonanzaen i Kina og India kan vise seg å være et tegn på dårlige investeringer som i løpet av de fem neste årene kan ende opp med som en økonomisk nedtur i to av Asias største økonomier, skriver banken i sin rapport.

Kollaps vil får store konsekvenser
Bygging av høydehus er nemlig ikke karakterisert ved stabilitet.

Kjennetegnet for høyhusbyggingen har vært lange perioder der det nesten ikke er aktivitet. Men når verdensøkonomien går bra, øker også pengeforbruket, noe som også gjelder bygging av skyskrapere.

Skulle historien gjenta seg, går det altså mot dårlige tider i Kina. Det vil i så fall gi konsekvenser for hele verden, også i Norge.

- Blir det et kraftig fall i boliginvesteringer i Kina blir det merkbart i bøtter og spann, sier sjeføkonom i Swedbank First, Harald Magnus Andreassen til NA24.

- Alt som omhandler dollar, som shipping, vil bli påvirket. Alle som drar fordel av at Kina gjør det bra, vil merke det negativt. Det vil påvirke hele vår økonomi, forteller sjeføkonomen.

- Ingen grunn til dramatikk enda
Det har blitt rapportert om store mengder tomme boliger i Kina, og prisene på boliger faller

- Men at boligprisene faller betyr ikke noe krise. Det er hvis boliginvesteringene uteblir, at det blir merkbart, forteller Harald Magnus Andreassen.

Han uttaler man ikke trenger å bekymre seg for en kollaps slik situasjonen er nå.

- Det er en sannsynlighet for det, men jeg vet ikke hvor stor den er. Myndighetene har satt i gang flere program og vil nok strekke seg langt for at situasjonen får en myk landing, sier sjeføkonomen.

- Det er grunn til uro, men vi ser ikke noen tegn til dramatikk enda, sier Andreassen.

Ekstrembygging
Som en illustrasjon på byggebonanzaen i Kina, kan du nederst i artikkelen se en video fra landet der de bygger en 30-etasjers høy skyskraper på 15 (!) dager. Det er heller ikke dårlig kvalitet på bygningen.

Høydehuset skal tåle et jordskjelv av grad ni, samt være fem ganger mer energieffektivt og ha tjue ganger friskere luft enn vanlige bygninger.

Se videoen av bygningsarbeidet under.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.