Sommerferien nærmer seg med stormskritt og mange studenter skal snart på sitt aller første jobbintervju. Nettavisen Økonomi har derfor spurt to eksperter om hva man absolutt ikke må si under sitt første møtet med potensiell ny arbeidsgiver.

Leder for Karrieresenteret Gisle Hellsten på Universitetet i Oslo, hjelper nå daglig studenter som er på jobbjakt.

– Det man bør unngå er å si hva man ikke kan gjøre eller har lyst til å gjøre, samt vinkle samtalen inn på noe man selv synes er negativt. Det er alltid uheldig, advarer Hellsten.

Les også: Disse fire tingene bør du aldri skrive på Linkedin (+)

Inspirere ikke sjefen

Han anbefaler i stedet at jobbsøkerne setter seg godt inn i hva stillingen går ut på, og forteller hva de kan bidra med på en god og konstruktiv måte.

- Det er viktig å vise at man vet hva jobben går ut på, hvem kundene og brukerne er. På denne måten viser du at du er interessert lenge før jobbintervjuet finner sted, anbefaler han.

Hellsten legger til at det er lite inspirerende for sjefer å få spørsmål om hva jobben går ut på under jobbintervjuet.

Men det er en ting som er helt fy under et jobbintervjuet.

- Du skal aldri prate negativt om tidligere arbeidsplasser eller sjefer, råder han.

Bakgrunnen er at den nye arbeidsgiver kan bli bekymret over hva jobbsøkeren vil si til neste arbeidsgiver igjen, dersom ikke alt blir helt perfekt.

Ikke vær en besserwisser

Karrieresenter-toppen tror heller ikke at det er så lurt å fremstå som en som kan alt.

- Jeg tror en viss form for ydmykhet kan være fornuftig, og ikke fremstå som en som kan alt og har holdningen «slapp av dette fikser jeg». Det kan virke skremmende for ny arbeidsgiver. Signaliser i stedet at du har stor lærevillighet og at med en god opplæring så vil du kunne levere, i stedet for å være i overkant av brå og kjekk, tipser han.

Les også: Slik gikk det med Jostein (26) etter Luksusfellen: – Alt virket lovende idet de gikk ut døra...(+)

Øver ikke

Hellsten anbefaler heller ikke at studentene tar jobbintervjuet på stående fot.

- Vær forberedt, og øv gjerne på spørsmål som er vanlig at dukker opp under et jobbintervju. Bruk gjerne foreldre og tanter eller andre som har vært i en slik situasjon tidligere, råder han.

- Mange tar en sommerjobb kun på grunn av lønn. Hvis du fikk spørsmål om hvorfor du vil jobbe i en klesbutikk, hva ville du svart?

- Jeg ville ikke ha sagt at det er på grunn av lønn. Lønn er en konsekvens av å jobbe og det får du i Norge. Det er bare å avklare hva det skal være. Men du må vise at du innehar rolleforståelse. Det vil si å gi god kundeopplevelse, være nøyaktig med økonomihåndteringen. Samt å lese kundene godt, noen vil ha masse hjelp, og andre ikke, sier Karrieretoppen.

Han legger til:

- For å jobbe i en klesbutikk må du også innta rollen som en god selger for ulike kunder, og hele tiden være lojal med det produktet du skal selge, og ikke sende kundene over til nabobutikken, fordi de har litt bedre klær der, råder han videre.

Til slutt råder han studentene til å vise fleksibilitet og tilpasningsdyktighet når de kan jobbe.

- Jeg mener også at studenter og unge skal ta seg tid til sommerferie, bare husk å ta det opp med arbeidsgiver tidlig. Du sier bare at du har booket deg tur til for eksempel Hellas i slutten av juli, og at du håper at arbeidsgiver kan ta hensyn til det, fortsetter Hellsten.

Les også: Nils Martin (28) drukner i studiegjeld - ber politikerne ta grep (+)

Ikke vær for selvsentrert

Hodejeger Ingrid Melbye Olsen hos Hammer & Hanborg advarer jobbsøkerne mot å kun fokusere på seg selv.

- Det er dumt å kun fokusere på hvordan jobben skal gagne deg. Prøv å legge frem hva arbeidsgiver vil få ut av deg som ansatt, sier hun.

Hodejegeren råder jobbsøkerne til å snakke om interesser og potensial.

- Spesielt hvis du ikke har så lang arbeidserfaring. Fokuser på hva du har lært, hva du kan, at du er lærevillig og ønsker å bidra, sier hun.

Som hodejeger er det særlig potensialet jobbsøkeren har som er viktig.

- Vi i Hammer & Hanborg er mer opptatt av hvem du er, hvilke holdninger og verdier du har enn akkurat hvor lang arbeidserfaring du har. Ferdigheter kan læres men du kan ikke forandre folks holdninger og verdier, fortsetter hun.

Visste du? Nettavisen viser mer enn 1200 direktesendte fotballkamper i år. Se full oversikt her på Direktesport.no (+).

Ikke skyld på andre

– Snakk heller ikke om forhold du må unnskylde, fokuser heller på hvorfor du ønsker å jobbe der. Blir du spurt om hva du ikke er så god på eller når du gjorde en feil sist, så vær ærlig. Men si det som det er og ikke prøv å unnskylde eller skylde på andre for ting du ikke klarte, fikk til eller gjorde feil, sier Olsen.

Det er heller ikke så lurt å overdrive evner, ferdigheter eller interesser under et jobbintervju.

- Vi pleier å minne folk på at det er ikke bare er du som skal være rett for jobben, men at jobben også skal være rett for deg. Selger man seg inn på feilaktig grunnlag så kommer du mest sannsynlig ikke til å trives der eller mestre jobben, avslutter hun.

Les også: Disse fire tingene bør du aldri skrive på Linkedin (+)