Hvert eneste år skjer det noe nytt med selvangivelsen, og hvert eneste år er det ditt ansvar å sørge for at du har fått med deg endringene.

Én av de største nyhetene ifjor var at man ikke trengte å levere selvangivelsen i det hele tatt.

Prinsippet var at den som tiet om den forhåndsutfylte selvangivelsen samtykket.

I år mener Skattebetalerforeningen at følgende fem punkter utgjør de største endringene for folk flest:

1. Endring i skattefradrag for barnepass
For skatteåret 2007 kunne du trekke fra 25 000 kroner til barnepass for det første barnet og 5 000 kroner per barn utover dette. Nå er taksten for fradrag for barn utover det første øket til 15 000 kroner per barn.

- Dette er kjempegode nyheter for barnefamiliene og betyr at en familie med tre barn kan øke fradraget for barnepass fra 35 000 kroner til 55 000 kroner. Det gir 5 600 kroner mindre i skatt. Det som er viktig å huske her, er at familien må kunne dokumentere barnepassen, sier administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen til Nettavisen.

Spar penger med Nettavisen:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmekler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

2. Summen for skattefrie gaver og arv rett til værs
Man skal fra 2008 kunne motta skattefrie gaver til en verdi av en halv G som utgjør ca 35 000 kroner i året.

- Tidligere var det ikke noe regel for hvor mye man kunne motta før det ble skattepliktig. Dette ble avgjort ved skjønnsmessig vurdering ut fra giverens økonomiske situasjon. I praksis betød det at rike folk kunne gi mye skattefritt, mens mindre bemidlede kunne gi mindre. Nå har man fått et felles utgangspunkt som gjør at man med fire besteforeldre og to foreldre som gir 35 000 kroner hver kan motta 200 000 kroner hvert år i arv, sier Stordrange.

3. Pensjonssparing med skattefradrag er tilbake.
Det betyr at du kan spare inntill 15 000 kroner per år med fradrag inntill du blir pensjonist.

- Du må imidlertid skatte av pensjonen når du tar ut pengene etter fylte 67, sier direktøren for Skattebetalerforeningen.

4. Endring i skatt på boligutleie
Leier du ut bolig for mindre enn 20 000 kroner på ett år slipper du skatt, leier du ut for mer må du betale skatt for hele beløpet.

- En av årsakene til at denne loven har kommet har vært at folk utnyttet det gamle systemet slik at de leide ut siste halvdel av år 1 og første halvdel av år 2 slik at de fikk ett års sammenhengende leieinntekter skattefritt. Det hullet har skattedirektoratet tettet nå, sier Stordrange.

5. Festetomt i pluss og minus
En av kuriosaene på årets selvangivelse er at man skal gange årlig festeavgift med 10 og legge dette til ligningsverdien på hus og hytter som ligger på festetomt. Så skal man trekke fra samme verdi som gjeld.

- Det har ingen praktisk pengemessig betydning ettersom de to forholdene utligner hverandre, men man må huske å gjøre det, sier Stordrange.

En annen liten ting til slutt er at man ikke lenger kan levere selvangivelse på sms eller telefon. Man må bruke post eller internett eller ikke levere dersom man ikke har endringer.