*Nettavisen* Økonomi.

Dette selskapet er verdens største pengemaskin

Khalid Al-Falih er både Saudi-Arabias energiminister og styreleder i oljegiganten Saudi Aramco. Foto: Fayez Nureldine (AFP)

Etter mange år med hemmelighold avdekker Saudi-Arabias statseide oljeselskap hvor stort overskuddet faktisk er.

01.04.19 15:12

Saudi Aramco, det statseide oljeselskapet i Saudi-Arabia, er fra før kjent som verdens største oljeselskap målt i oljeproduksjon og påviste oljereserver. Nye tall viser også at selskapet har verdens høyeste fortjeneste, og knuser tilsvarende verdensledende selskap som Apple og Google.

921,1 milliarder kroner

En vurdering fra kredittvurderingsbyråene Moody's og Fitch Ratings har avdekket en helt spinnvill inntjening hos saudiaraberne: I 2018 tjente Saudi Aramco 111,1 milliarder dollar - 952,1 milliarder norske kroner.

Til sammenlikning hadde Equinor i fjor et resultat på rundt 153 milliarder kroner. Google leverte et resultat på 261 milliarder kroner, mens Apple landet på 505 milliarder kroner.

Kredittvurderingsbyråene Moody's og Fitch Ratings vurderte Saudi Aramco som et henholdsvis A1- og A+-selskap. Men Aramco kunne fått en bedre rating fra begge om det ikke hadde vært for selskapets tette bånd til Saudi-Arabia.

Fitch skriver at Aramcos høye produksjon, lave produksjonskostnader og konservative finansielle profil alene kunne sikret selskapet en AA+-vurdering. Men selskapets tette forbindelse til Saudi-Arabia - som reflekteres i at kongeriket kan diktere selskapets produksjon, skattenivå og utbytte - gjør at Aramco må nøye seg med A+.

Moody's skriver også at Aramco likner et Aaa-selskap, og lister opp mange av de samme grunnene som Fitch, men skriver at selskapet er et A1-selskap fordi det er så sammenvevd med Saudi-Arabia.

Les mer: Raser mot oljegiganten: «Kjetting-Jan» tilbød Equinor arbeid for 1 krone i protest

Les også: Streikefaren avblåst - meklingen mellom LO, YS og NHO avsluttet

Har du fått med deg: Milliardtap for Norwegian-aksjonærer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.