Hydro-kompensasjon vil ramme statsbudsjettet: Tar alle pengene de kan få (Klassekampen)
Et krav fra Esa gir Hydro rett på 18 milliarder i ekstra CO2-kompensasjon. Selskapet varsler nå at det vil utnytte ordningen fullt ut.

Fram mot 2030 skal selskaper også få kompensasjon for «egenkraft», kraft de eier og produserer selv, i henhold til EØS-avtalen. Resultatet påvirker ett eneste selskap, Norsk Hydro, som får rett på cirka 18 milliarder kroner i ekstra CO2-kompensasjon fram til 2030.

Selv om Hydro har rett på pengene, er det en frivillig ordning å søke på. SV, Rødt og Naturvernforbundet har i Klassekampen bedt Hydro ta hensyn til skattebetalerne ved å ikke søke på pengene.

– Vi forholder oss til det som Esa har besluttet og regjeringen har innført, sier Eivind Kallevik, konserndirektør for Hydro Aluminium Metal.

– Vi forholder oss til søknadsprinsippene som er lagt. Der ligger egenkraft som en del av det vi kommer til å søke på, legger Kallevik til. Les mer

Krise for melkeprodusent: – 6 millioner i strømregning i august (E24)
I august betalte hun like mye i strøm som i hele 2021. Nå varsler Q-meieriene om krise i landbruket, om ingenting gjøres.

– Vi er et av Norges største matfylker, da må det være mulig å produsere mat her. Sånn som det er nå er det umulig. Når du får en strømregning på 6 millioner i august, så er det ikke mulig, sier styreleder Kristine Aasheim i Q-meieriene.

– Det er 6.000 som driver i landbruket i Rogaland, som genererer arbeidsplasser videre. Det er 18.000 mennesker som jobber direkte eller indirekte med landbruk i Rogaland. Denne næringen er i krise, grunnet strømprisen, fortsetter Aasheim. Les mer (+)

SoftBank vil ut av Kahoot (Finansavisen)
Om alt går etter planen, vil SoftBank ha kvittet seg med alle aksjene i Kahoot innen året er omme.

SoftBank vil nå selge seg ut av Kahoot, opplyses det i en børsmelding.

Selskapet har inngått en avtale med General Atlantic FT BV for å selge 73,5 millioner Kahoot-aksjer, tilsvarende 15,02 prosent av selskapet.

Transaksjonen vil bli delt i to transjer, hvorav 44 millioner aksjer, tilsvarende 9 prosent av aksjekapitalen vil bli overført på eller rundt 26. september. De resterende 29,5 millioner aksjene, tilsvarende 6,02 prosent av aksjene vil gå gjennom etter regulatorisk godkjenning i fjerde kvartal. Les mer

Flygelederstreik i Frankrike – flere avganger innstilt (NTB)
Det er ventet flere forsinkelser og kanselleringer av fly til og fra Frankrike fredag som følge av en 24 timer1 streik blant flygeledere i landet.

Den franske luftfartsmyndigheten DGAC har oppfordret flyselskapene til å halvere sine flyginger til og fra Frankrike på grunn av streiken.

Air France har instilt over halvparten av sine kort- og mellomdistanseflygninger fredag, samt rundt 10 prosent av sine langdistanseflygninger.

Norwegian opplyser at morgenflyet fra Oslo til Nice (DY 1404) og en returflygning senere fredag (DY 1405) er innstilt på grunn av streiken. Les mer

Butikk i kraftkommune fikk 35.000 kroner i strømregning – frykter nedleggelse (NRK.no)
– Hvis det fortsetter sånn er det kroken på døren på nyåret, sier butikkdriver Marie Lavik i Eksingedalen i Vaksdal kommune. Organisasjonen for små og mellomstore bedrifter frykter konkursskred.

Hun har fått strømregningen for august. Inkludert nettleie, er summen rett i underkant av 35.000 kroner.

Det er over fem ganger høyere enn august i fjor.

Snarkjøp kalles «pulsen i bygda», og er den eneste matbutikken i mils omkrets.

– Hvis det fortsetter sånn er det kroken på døren i månedsskiftet januar/februar, sier Lavik.

– Vi driver også med hjemlevering til kunder som ikke kommer seg ut av huset. De må jo flytte om vi legger ned, legger hun til.

Administrende direktør Jørund H. Rytman i SMB Norge forteller at han blir stadig kontaktet av medlemmer som