Lovet kutt i konsulentbruk i staten – Norges Bank får konsulenthjelp for inntil 40 millioner (Dagens Næringsliv)
På finansminister Trygve Slagsvold Vedums vakt har Norges Bank og Skatteetaten signert konsulentavtaler for inntil 55 millioner kroner.

Det til tross for at Vedum og regjeringen har lovet kutt i statens konsulentbruk, ifølge Hurdalsplattformen.

Et av målene er å «kraftig redusere statlige virksomheters kjøp av tjenester fra kommunikasjonsbransjen».

En av sentralbankens avtaler dreier seg om «visuell identitet og retningslinjer for design for Norges Bank som helhet» og har en ramme på 22 millioner kroner. En av kontraktene er inngått med reklamebyrået Trys underbruk, Try Apt. I utlysningsteksten beskriver Norges Bank oppdraget med stikkordene «strategi, konsept- og ideutvikling, samt design og ferdigstilling av kommunikasjonsmateriell.»

Totalt har Norges Bank fått konsulenthjelp for inntil 40 millioner kroner. Les mer

Virke om strømstøtte-prosess: – Uholdbart (Dagens Næringsliv)
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) får krass kritikk fra Virke for dårlig kommunikasjon og «uholdbar» lav fart i strømstøtte-prosessen.

– Hva i alle dager er det som skjer, sier direktør for samfunnspåvirkning i Virke Stian Sigurdsen til DN.

Mandag 19. september avholdes Stortingets ekstraordinære møte om strømkrisen, som blant annet skal handle om strømstøtte til bedrifter. Den siste tiden har LO, NHO og Virke hatt lukkede møter med regjeringen og næringsminister Jan Christian Vestre.

– Det var veldig tydelig på fredag, da vi fikk presentert en skisse, at vi er avhengige av fart for å få til noe. Alle må være løsningsorienterte. Nå har hele prosessen stoppet, uten at vi vet hvorfor. Det er frustrerende, sier direktør for samfunnspåvirkning i Virke, Stian Sigurdsen, til DN.

Ifølge Sigurdsen har Virke jobbet med å vurdere skissen fra regjeringen i løpet av helgen, og var klare til et møte tirsdag morgen.

– Det ble ingenting av det møtet, uten av vi fikk en forklaring på det. Vi har gjentatte ganger bedt om et nytt møte med departementet. Les mer

Norsk kommune kan gå i svart (Børsen / Dagbladet)
Det legges frem drastiske tiltak for å redusere strømforbruket i øykommunen Hvaler ytterst i Oslofjorden helt sør i Viken.

– Vi har fått noen tilbakemeldinger på at folk er bekymret for om det skal bli mørkt over alt. Samtidig har vi møtt forståelse for at vi stiller forslaget, sier Ingerid Bjercke, leder i partiet Hvaler Styrbord, til Børsen.

Ett alternativ er å slokke gatelysene i kommunen. Det innebærer at kommunen, med sine drøye 4300 innbyggere, kan bli mørklagt deler av døgnet. Les mer

Nær 5 millioner flypassasjerer i august (NTB)
Det var 4,9 millioner passasjerer ved norske flyplasser i august. Det er 80 prosent flere enn samme måned i fjor, viser nye tall fra SSB.

Sammenlignet med august 2020 økte passasjertallet med 158 prosent, ifølge tallene fra Statistisk sentralbyrå.

Økningen var størst for utenlandsflygninger. Les mer

Øyner kvadrupelheving fra Fed: – Markedskollaps (Finansavisen)

Magne Østnor i DNB Markets sier at markedet nå øyner kvadrupelheving fra Federal Reserve (Fed), sentralbanken i USA, neste uke. Det samme kan skje i januar.

Mandagens inflasjonstall fra USA overrasket på den negative siden og markedene ble sendt utfor stupet.

Tallene fra amerikanske myndigheter viste at konsumprisindeksen i USA steg 0,6 prosent fra juli til august. Fra august i fjor steg prisene 6,3 prosent. Totalinflasjonen var 0,1 prosent på månedsbasis og 8,3 prosent på årsbasis.

– I USA hadde ikke kjerneinflasjonen nådd toppen likevel, sier Østnor.

Nå priser markedet inn en ikke ubetydelig sannsynlighet for 100 basispunkter heving i styringsrenten på rentemøtet neste uke og ytterligere 100 basispunkter i løpet av januar neste år til en topp nær 4,3 prosent. Les mer