Trond Mohn vil starte kjernekraftverk i Norge (VG)
Et selskap er opprettet med mål om å bygge kjernekraftverk i Norge. Milliardær Trond Mohns selskap står som hovedaksjonær.

Selskapet Norsk Kjernekraft AS ble stiftet i juli.

Styreleder Jonny Hesthammer bekrefter til VG at de skal jobbe for å bygge og drifte kjernekraftverk i Norge.

Hovedaksjonæren bak det nystartede selskapet er milliardæren Trond Mohn, gjennom hans selskaper Meteva og M Invest.

– Trond Mohn er en del av eiergrupperingen bak dette, sier Hesthammer. Les mer

Skatteetaten råder folk til å sjekke skattekortet (NTB)
Med høyere renter blir det mer renteutgifter å trekke fra på skatten i år. Skattemyndighetene råder folk til å sjekke skattekortet sitt nøye.

– Alle som er påvirket av renteøkningen bør sjekke skattekortet sitt nøye, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Skattekortet er basert på et estimat over inntekten og fradragene for kommende år, men det kan endre seg gjennom året. Derfor sier Gjengedal at man alltid sjekke at opplysningene i skattekortet er riktig.

Med noen måneder igjen av 2022 er det ennå tid til å justere skattenivået, så man ikke ender opp med å betale for mye – eller for lite. Les mer

Netthandelen med opptur: – Har tatt tilbake kundene (E24)
Virke ser en kraftig økning i kjeder som etablerer seg på nett. Det kommer bare til å fortsette, tror hovedorganisasjonen.

– 2021 var året hvor norsk handel tok tilbake kunden på nett, sier leder for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad, til E24.

Arbeidstakerorganisasjonen slipper torsdag årets handelsrapport, som tar for seg alle kjeder som selger varer til nordmenn.

Hovedtallene viser at nordmenn handlet varer for 621 milliarder kroner i 2021. Det er en oppgang på 4,7 prosent fra året før. Les mer

Nytt anslag: Staten håver inn vel 70 milliarder ekstra på strøm i år (NRK)
Statens ekstrainntekter som følge av de høye strømprisene blir langt høyere enn tidligere anslått. Det viser ferske tall fra Energi Norge.

– Vi har gjort nye anslag. De viser at staten vil ha ekstraordinære inntekter, utover normalår, fra vannkraften på 70 milliarder kroner i 2022, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Det er fire hovedgrunner til at inntektene skyter i været.

– Det dreier seg særlig om den såkalte grunnrenteskatten, altså den ekstraordinære verdien av vannkraften. I tillegg er det moms, avgifter og utbytte til eierne gjennom at det betales ut utbytte til staten, sier Kroepelien. Les mer

Flere investorer trykker på pauseknappen (Finansavisen)
Renteøkninger og gryende pessimisme preger også markedet for næringseiendom. Kjøpsinteressen avtar, ifølge Cushman & Wakefield Realkapital.

– Vi opplever et litt avventende marked, sier Marius G. Dietrichson, leder for transaksjoner hos Cushman & Wakefield Realkapital (CWR) i Oslo.

Hvert halvår gjennomfører næringsmegleren en spørreundersøkelse blant store eiendomsinvestorer om deres syn på markedet de kommende seks månedene.

Høstens svar, som ble innhentet i begynnelsen av september, viser at 47 prosent vil utvide porteføljen, mens 45 prosent vil beholde porteføljen uendret. 8 prosent vil selge eiendommer.

For et halvt år siden svarte 75 prosent at de ville utvide, 21 prosent ville sitte i ro, mens 4 prosent ville kvitte seg med eiendommer. Les mer (+)

Asia holder resesjonen på avstand til tross for mørke skyer (Dagens Næringsliv)
For første gang på over 30 år vil fremvoksende økonomier i Asia få en høyere vekst enn Kina. Vekstprognosene for Asia kuttes, men kun ett land vil oppleve en resesjon.

Inflasjon og renteøkninger har også blitt en del av den nye hverdagen i deler av Asia. Situasjonen er mer komplisert og uoversiktlig. Kina har fortsatt ikke gjenåpnet etter pandemien. Internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert vekstprognosene for 2022 og 2023.

Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) kuttet på onsdag vekstprognosene for Kina. I april ble det antatt at Kina ville oppnå en økonomisk vekst, målt i bruttonasjonalprodukt, på fem prosent. Nå er den kuttet til 3,3 prosent. Les mer