Gå til sidens hovedinnhold

Dette spøkelset gjør at aksjemarkedet skjelver: – En tikkende bombe

Aksjene «alle» stakk fra under koronapandemien kan gjøre comeback.

Koronapandemien er ikke lenger det som skaper mest bekymring i aksjemarkedene globalt. Ei heller høyere skatter eller grønne bobler. Ifølge en fersk global forvalterundersøkelse fra Bank of America er verdens investorers største skrekk nå inflasjon - kraftig økende inflasjon og prispress.

Prisene stiger som regel litt hvert år. En liter melk kostet 1,46 kroner i 1973. I dag koster melk 18 kroner literen. I Norge er målet for pengepolitikken at den årlige veksten i konsumprisene skal være på nær to prosent over tid. Problemene begynner imidlertid å tårne seg opp så snart prisveksten enten blir for lav eller for høy.

Nå er det høy inflasjon - og spesielt frykten for høy inflasjon - som investorene frykter. Med god grunn:

Ferske tall fra amerikanske myndigheter viste en samlet prisvekst på fem prosent det siste året per utgangen av mai. Det er 19 år siden tallet har steget så mye på årlig basis.

– Det er en viss frykt for at oppgangen i inflasjonen ikke bare er midlertidig. Det kan i så fall føre til at Fed må sette opp rentene tidligere og mer enn ventet, skriver DNB Markets-analytiker Kyrre Aamdal i morgenrapporten fredag.

Les mer: Dette er porteføljeforvalterens favoritt-aksje: – Like billig som for to år siden

– En tikkende bombe

Ordet «inflasjon» ble nevnt 800 prosent flere ganger under investorkonferansene i forbindelse med første kvartal i år sammenliknet med i fjor, ifølge Bank of America.

Allerede i år har råvareprisene kommet opp nær 50 prosent fra samme tidspunkt i fjor, ifølge Bloomberg Commodity Index - riktignok fra lave koronanivåer. Prisene på energi har blitt betydelig høyere, og mange i byggebransjen har fått merke at prisene på trevarer, stål og aluminium har skutt i været.

Analytikerne i Deutsche Bank frykter at den eksplosive gjelden som sentralbanker verden over har finansiert vil skape en høy inflasjon ikke ulik den som rystet verden i 1970-årene.

– Å neglisjere inflasjon gjør at verdensøkonomien sitter på en tikkende bombe, skriver sjeføkonom David Folkerts-Landau i Deutsche Bank.

Økonomene spår at sentralbankene vil måtte reagere mens prisene stiger og stiger, og at situasjonen vil gjøre det vanskelig for verdens beslutningstakere å minske den sosiale ulikheten og hjelpe de mest sårbare i samfunnet.

– Lav, stabil inflasjon og historisk lave renter har vært limet i makroøkonomien de tre siste tiårene. Dersom det går som vi frykter, vil dette gå i oppløsning i løpet av et år eller to. Da vil beslutningstakere stå overfor de tøffeste årene siden Volcker/Reagen-perioden i 1980-årene, skriver Deutsche Bank-analytikerne.

Les mer: Strømsjokk for norske forbrukere

Eiendomsmarkedet kan gi beskyttelse

Ekspertene er uenige om hvor lang perioden med inflasjon vil vare. Dersom den blir langvarig, slik noen hevder, kan det påvirke aksjemarkedet. Dette er selvsagt dårlig nytt for investorer med penger i såkalte vekstselskaper - som lover kontantstrømmer lenger fram i tid. Disse kontantstrømmene kan bli mindre verdt jo høyere inflasjonen blir.

En typisk anbefaling er å investere i eiendom og bolig for å sikre seg, eller «hedge», mot inflasjon. På samme måte som med andre varer og tjenester, stiger verdien på bolig og eiendom når prisene går opp. Utleiere kan også rettferdiggjøre å sette opp leien som følge av høyere lønninger, dyrere materialer og byggevarer og generell prisvekst.

En undersøkelse fra European Public Real Estate Association tyder imidlertid på at eiendomssektoren ikke gir spesiell beskyttelse i tider med kortsiktig inflasjon og prispress. Å kjøpe eiendom er heller ikke noe som er særlig tilgjengelig for mange.

- Historisk har langvarig inflasjon vært dårlig nytt for obligasjoner og aksjer, mens eiendom har vist seg å gi investorer god beskyttelse mot økende priser. Bildet er mer nyansert enn som så, men med gjenåpningen av økonomiene ser vi at eiendomssektoren begynner å gå riktig vei, sier porteføljeforvalter Michael Gobitchek i Skagenfondenes M2-fond til Nettavisen.

Eiendomseiere og eiere av eiendomsaksjer har fått skikkelig bank gjennom koronapandemien. Gobitcheks M2-fond hadde en avkastning på -9,4 prosent i 2020. Eiendomsaksjer har imidlertid gitt solid avkastning i 2021, i takt med økende inflasjon.

- Du må huske at eiendomsmarkedet er lokalt. Det er store variasjoner i pris og etterspørsel etter hvor i verden du leter. Når verden nå sakte åpner opp igjen, ser vi for eksempel at eiendomsmarkedet i USA akkurat nå ligger foran de europeiske markedene. Det handler om blant annet vaksinering og politisk styring. Det vil endre seg om kort tid, sier Gobitchek.

Les mer: Banebrytende avtale for Desert Control i Abu Dhabi: – En helt fantastisk følelse