Gå til sidens hovedinnhold

Dette trikset gjør de rike rikere

- Det er forferdelig synd at vanlige folk ikke er like flinke som velstående, sier forbrukerekspert.

I fjor byttet til sammen 170 000 bankkunder hovedbank, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer som TNS Gallup har gjennomført for FNO. Dette utgjør fem prosent av norske bankkunder i snitt og omtrent på samme nivå som i 2011.

Tallene røper imidlertid store forskjeller mellom ulike inntektsgrupper (se tabell nederst).

Millionær-husstander bytter mer enn dobbelt så ofte
- Folk med god økonomi bytter bank oftere enn andre., sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Kun tre prosent av husstandene med lavere inntekt enn 400.000 kroner byttet bank i 2011. Til sammenligning byttet fem prosent av husstander med inntekt på mellom 400.000 kroner og 600.000 bank i 2011. I inntektsgruppen 600.000 kroner til 800.000 kroner stiger andelen til seks prosent. I inntektsgruppen 800.000 til én million kroner og i inntektsgruppen 1,0 til 1,2 millioner kroner byttet syv prosent bank i 2011. I husstander med inntekt på mellom 1,2 og 1,4 millioner kroner byttet ni prosent bank i 2011.

Alle høyest var bytteandelen i inntektsgruppen over 1,4 millioner kroner. Her byttet ti prosent bank i 2011, en andel som altså er dobbelt så høy som lavi- og midtinntektsgruppene.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Stemmer godt med virkeligheten
- Tallene fra FNO sammenfaller veldig godt med det vi ser hos våre kunder. De med store lån og solid økonomi stiller oftere krav og bytter bank oftere enn kunder med gjennomsnittlig inntekt og mindre lån , sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN til NA24.

Kunder som Sparebank 1 SMN henter hente fra andre banker sparer ifølge Reite 3.000 kroner i snitt på bankbytte.

- Moralen er klar, langt flere vanlige bankkunder med gjennomsnittlige lån og inntekt bør ta en runde med sin eksisterende bank for å sikre at de har bankens beste betingelser, oppfordrer Reite.

- Forferdelig synd
Sjef for Finansportalen, Elisbeth Realfsen, synes tallene fra FNO er nedslående.

- Det er forferdelig synd at vanlige folk ikke er like flinke som velstående når det gjelder å bytte bank, sier Realfsen.

Hun har nettopp sjekket Finansportalens oversikt over boliglån.

Lar tusenlapper fly ut vinduet
- Boliglånskunder som betaler gjennomsnittlig rente målt ut fra eksisterende tilbud på Finansportalen taper mellom fem og 12.000 kroner årlig på å ikke bytte lånet til en billigere bank, sier Realfsen.

Hun har sett på et boliglån på én million kroner der sikkerheten er representert ved en boligverdi på 1,5 millioner kroner. Beste boligånsrente for dette lånet på Finansportalen er 3,9 prosent. Medianrenta er 4,4 prosent, mens de dyreste boliglånene for lånet i Realfsens eksempel ligger på 4,9 prosent.

- Det er ekstremt trist at vanlig bankkunder, i motsetning til de mer velstående, lar penger fly ut av vinduet. Jeg kan forsikre dem om at det å bytte boliglånet til en annen bank er veldig enkelt og for de aller fleste svært lønnsomt, sier Realfsen.

Enkelt å bytte bank
De siste årene har finansnæringen innført tiltak som gjør det enda enklere for kundene å bytte bank.

– Interbankreglene, som er fastsatt av bransjen selv og er forpliktende mellom bankene, innebærer blant annet at både den nye og den gamle banken skal bistå for å få avsluttet gamle kundeforhold og etablert nye, sier Neverdal i FNO.

Dersom kunden ønsker det, skal den nye banken innhente en oversikt over dine lån, innskudd og inngåtte betalingsavtaler, for eksempel faste betalingsoppdrag fra din tidligere bank.

- Samtidig som det er enkelt å bytte bank, gir en del kunder den gamle banken sin en sjanse til, ved å be om en ny vurdering av betingelsene sine. Flere av disse har trolig vurdert å bytte bank, men har i stedet fortsatt med gammel bankforbindelse, sier Neverdal.


Om Norsk finansbarometer

Norsk finansbarometer er en årlig undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av FNO. Den omfatter bank, skadeforsikring og livsforsikring. Undersøkelsen ble gjennomført i januar 2012 blant et representativt utvalg av den norske befolkning over 18 år. Det ble gjennomført cirka 3.000 intervjuer.

Kommentarer til denne saken